Am fost în Țara lui Andrei să văd cum arată România meseriașă de mâine

by Andreea Vasile

200 de elevi și 40 de profesori au făcut parte anul acesta din prima ediție dedicată meseriilor, din proiectul ”Țara lui Andrei”, inițiat de OMV Petrom în urmă cu 8 ani de zile. ”România Meseriașă” este o campanie din care fac parte două programe de responsabilitate socială ale OMV Petrom: Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei (în care am fost și eu) și Școala Petroliștilor. Problema de la care a plecat întreaga poveste este una simplă și deloc nouă: 90% din școlile profesionale au dispărut în ultimii 20 de ani, iar România duce lipsă de forță de muncă bine pregătită. Așa că cei de la OMV Petrom și-au propus să răspundă la câteva întrebări și să vadă dacă pot să schimbe ceva în acest sens: care e potențialul pe care România îl are în această direcție? Cum poate fi susținut sistemul de învățământ profesional? Care sunt calitățile unui bun meseriaș?

De aceea, ei au creat un proiect de educație practică bazat pe ateliere de dezvoltare profesională și personală pentru elevii și profesorii din clasele IX-XI din 14 licee tehnologice și școli profesionale din județul Prahova (pentru că a fost prima oară când acest proiect a avut loc, organizatorii s-au limitat la un singur județ, însă, la anul, plănuiesc să facă selecția fie într-o altă regiune cu meserii specifice acelor locuri, fie la nivel național). Scopul a fost ca elevii să se simtă mai bine pregătiți pentru piața muncii, după încheierea studiilor, și să aibă noțiuni practice noi care să completeze programa școlară (în cazul săptămânii dedicate meseriei de croitor, tot ce au învățat copiii a fost nou pentru că, unii dintre ei, nici măcar nu știau să coasă; într-o săptămână au învățat, ad litteram, ceea ce nu au învățat într-un an de școală).

IMG_20150903_183245

Florentina, în vârstă de 17 ani, mi-a arătat cum să trag la mașină.

Am fost în Țara lui Andrei în ultima săptămână de proiect, dedicată meseriei de croitor. Am stat acolo trei zile și am văzut cine sunt meseriașii de mâine. 39 de elevi și 8 profesori au învățat cum să fie mai buni în ceea ce fac. Înaintea lor, alți elevi și profesori, au înțeles mai bine specializarea lor în meseriile pe care le-au ales: frizerie, bucătărie, mecanică auto și operare sondă.

IMG_20150903_211034

Alexandru are 18 ani, este elev la Liceul Tehnologic din Ploiești și, la finalul săptămânii, a fost unul dintre cei 5 tineri care au primit o bursă de 500 de lei/lună, timp de un an.

Săptămâna dedicată meseriei de croitor a fost condusă de designerul Mirela Diaconu, care i-a învățat pe adolescenți ce înseamnă să gândești și să croiești o haină de la concept și până la execuție. Practic, în numai două zile, Mirela a reușit să-i îndrume pe tineri să creeze câte un obiect vestimentar pe care, în ultima zi, l-au prezentat într-o defilare de modă ca la carte, cu podium, lumini și aplauze la scenă deschisă.

IMG_20150906_120904

Cei mai mulți dintre tinerii care au făcut parte din săptămâna dedicată meseriei de croitor nu știau să tragă la mașina de cusut. De fapt, mulți nici nu puseseră mâna pe vreuna, vreodată.

Atelierul de lucru în care acești adolescenți au muncit neîntrerupt timp de două zile mi-a adus aminte de emisiunea ”Project Runway” în care designeri tineri și talentați ajungeau într-un fel de hub creativ într-ale modei și timp de mai multe săptămâni treceau prin tot felul de probe eliminatorii. Cei mai buni dintre ei ajungeau în finală și cel mai bun devenea designer recunoscut și susținut.

IMG_20150906_120828

Dacă unii dintre tineri nu au înțeles prea bine de ce sunt în liceul în care sunt și la specializarea la care sunt, până la finalul săptămânii au înțeles care este rostul lor și cum meseria pe care o învață poate să contribuie într-o societate cu oameni bine pregătiți, cu meseriași care sunt conștienți că să faci bine un lucru înseamnă inclusiv să schimbi în bine viața cuiva. Despre meseriași și meserii am vorbit și eu în interviul pe care l-am dat înainte să plec în Țara lui Andrei și pe care îl poți citi aici.  Am spus acolo că:

Orice om care muncește trebuie apreciat pentru munca lui! Fiecare dintre noi suntem acolo unde trebuie să fim, fiecare are un rol al său, fiecare depune un efort și toate astea, împreună, fac lucrurile să funcționeze. Meseria pe care fiecare dintre noi o are ne ajută să ne simțim utili și asta ne face să avem o părere bună despre noi și, deci, să fim tot mai buni. Nu cred că există o ”cea mai bună meserie” sau că cineva e mai cu moț decât altcineva prin prisma a ceea ce face. Să fii om e un aspect care n-are nicio legătură cu locul de muncă! Așa că meseriașii sunt o categorie la fel de utilă în România precum în restul lumii și, personal, încurajez meșteșugurile de orice fel, încurajez creativitatea și viziunea și performanța, indiferent de domeniul în care un om activează.

IMG_20150906_121234

Să lucrezi un obiect vestimentar în numai două zile atunci când pleci de la zero nu este floare la ureche, însă se poate. Mai mult, unele dintre creațiile care au ieșit din mâinile acestor oameni mi-au plăcut atât de mult că le-aș fi purtat fără să ezit. Poate cel mai important aspect a fost că oamenii aceștia au fost încurajați să creadă în ei și în ceea ce fac. Printre problemele lor principale se numără, adesea, faptul că nu au o direcție, nu înțeleg care este rostul lor și, cel mai grav, nu știu că au un potențial imens care riscă să se piardă când în jurul lor nu este cineva care să le spună că se poate.

IMG_20150904_003614

Energia pe care au căpătat-o și conștientizarea muncii lor sunt cele mai importante rezultate pe care adolescenții din Țara lui Andrei le-au obținut. Am vorbit cu unii dintre ei și am simțit entuziasmul omului care nu știe de ce este în stare și, în principal crede că nu e în stare de nimic, până când nu ajunge într-un context în care i se pune la dispoziție tot pentru a reuși: de la îndrumare personală și profesională și până la resursele necesare ca să-și facă meseria.

IMG_20150906_121319

În Țara lui Andrei am cunoscut tineri minunați, cu care am povestit o grămadă de lucruri, pe care i-am văzut că lucrează cu bucurie și în al căror viitor cred. Am întâlnit oameni modești și visători, care poate că n-au la îndemână tot ce își doresc, când își doresc, dar care cu ambiție și perseverență vor reuși. Mi-a plăcut ce mi-a spus unul dintre ei, că nu i se mai pare acum, la final, că lumea este numai a celor care au totul la îndemănă fiindcă și aceia trebuie să muncească pentru a crește. Mi s-a părut o observație frumoasă, realistă și revigorantă că oamenii tineri înțeleg că pentru a se construi pe sine răspunsul e mereu același: muncă, muncă, muncă!

În curând, OMV Petrom va publica un studiu care va arăta care sunt nevoile meseriașilor din România, care sunt nevoile companiilor nagajatoare și cele ale elevilor care vor să aibă o meserie.

IMG_20150903_210531

Îi mulțumesc Alexandrei Caraulani pentru că m-a invitat și sper să merg în Țara lui Andrei și la anul pentru că este un proiect realmente minunat și în 3 zile am reușit, la rându-mi, să mă energizez așa cum nu mi-a ieșit în 10 zile de vacanță.

0 comment

You may also like

0 comment

cluj-accomodation.com September 7, 2015 - 12:06 pm

Au mai rămas doar câteva „insule” în România, în care meseria mai înseamnă ceva…

Reply
Ventiris September 8, 2015 - 2:02 pm

E bine dacă mai găsim tineri cu aplecare și spre așa ceva, în țara celor care așteaptă para mălăiață sau își văd viitorul peste hotare!

Reply
Romania meseriasa de maine suna bine - minuni.ro September 16, 2015 - 6:42 am

[…] pentru primire si gazduirea calduroasa. Andreei Vasile pentru povesti si zambete, puteti citi aici textul scris de ea in urma acestei experiente. Felicitari OMV Petrom pentru ca iti pasa de Romania […]

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: