Sunt trei luni de cand aud despre Dino Parc Rasnov, parcul tematic unde-si fac veacul 46 de dinozauri mici, mari si foarte mari, care ne amintesc de vremuri demult apuse pe care nici macar cu gandul nu le gandim. E adevarat ca majoritatea celor care mi-au spus despre cat de misto e locul sunt copiii, dar in cuvantul lor am descoperit ca e adesea mai intelept sa te increzi pentru ca ei nu prea pot sa simuleze entuziasmul. Il au ori ba! Asa ca impreuna cu trei prieteni am decis sa mergem sambata in locul cu pricina cu ocazia lansarii tururilor de noapte ale parcului si a cinematografului 9D, o experienta pe care as vrea sa o repet cat de curand.
La Dino Parc se ajunge usor, e pe acelasi traseu care duce catre cetatea Rasnov, deci cine s-a oprit vreodata p-acolo, stie despre ce vorbesc. Oricum, parcul e foarte bine semnalizat in tot orasul asa ca oriunde ai fi poti ajunge fara probleme. Atentie insa daca te bazezi pe GPS, zilele astea orasul pare in reconstructie, asa ca multe strazi sunt inchise si, din pricina asta, noi ne-am cam invartit o vreme in cerc, a fost ca un joc de labirint din care incerci sa iesi.
Foto de Corina Murafa
Am ajuns acolo pe la ora 8 seara si n-am fost singuri, erau multi parinti cu copii care voiau sa descopere parcul pe noapte mai ales ca se anuntase ca experienta va beneficia de sunete si sistem de iluminat. Parcul, finantat din fonduri europene, este cel mai mare din sud estul Europei si, desi isi propusese sa atrage 100.000 de vizitatori in primul an de la deschidere, 180.000 i-au calcat deja pragul.
Pana sa inceapa vizita pe traseu, ne-am dat in leagane si tot felul de instalatii pentru copii, dar care au fost irezistibile si pentru noi, adultii. Imagineaza-ti un imens teren de joaca pe care poti sa alergi, sa te cateri, sa sari si tot asa. Exista si trasee de aventura ca-n parcurile tematice special amenajate pentru asa ceva, dar aici chiar sunt numai pentru copii ca sunt construite la scara mica. Oricum, am tot tanjit cu privirea spre ele si, evident, ne-am promis unii altora ca trebuie sa facem cat mai curand o iesire de weekend in care sa ne “maimutarim”.
Cand s-a adunat grupul de vizitatori, trei ghizi au pornit in fruntea noastra si au inceput sa ne spuna ce putem sa vedem de-a drepta si de-a stanga traseului. Nu stiu cata lume i-a ascultat. In primul rand pentru ca entuziasmul copiilor intrecea in decibeli ce spuneau oamenii aia, in al doilea rand pentru ca si noi, la randul nostru, eram preocupati sa exclamam: “Maaaamaaaa, ce urias e!” sau “Cum sa fii atat de mare, cuuuum, ce mancau dinozaurii astia cand erau mici?” Si sigur ca intrebarile astea ne duceau la o alta la care ne-am gandit serios: “Oare cat de mici erau cu adevarat dinozaurii cand erau mici?”
Atmosfera a fost foarte misto pentru ca eram noaptea intr-o padure in care, cand si cand, apareau dinozauri de toate soiurile si din toate timpurile, care faceau si zgomot, si-n lumina aia artificiala, totul capata proportii grandioase. Mie nu imi e greu sa intru rapid in orice joc, asa ca m-am lasat luata de val cu ceilalti copii si, de fiecare data cand ceva ma lua prin surpridere, tipam. Am trait plimbarea la intensitate maxima si mi-a placut la nebunie si am descoperit ca nu e deloc greu sa dai in mintea copiilor daca contextul o cere. De fapt, e foarte usor, mai ales daca esti inconjurata de ei si le tii isonul!
Dupa o excursie care a durat intre 30 si 40 de minute, asta mai depinde si de cate poze faci si de cat de mult stai si fabulezi despre existenta fiecarui dinozaur in parte, ne-am asezat la coada la cinematograful 9D, unde am asteptat o vreme sa intram pentru ca sala are numai 12 locuri si noi eram pe putin 100 de persoane. Dar un film dureaza undeva la 8 minute, asa ca se intra destul de repede. Intre timp, poti sa te joci pe touchscreen-urile din holul principal si sa ghicesti perechi de dinozauri in jocuri de memorie sau poti influenta miscarea hologramelor cu ajutorul propriului corp si asta e foarte tare. De pilda, poti calca pe o imagine cu apa si pesti si o poti face sa se miste sau poti sa treci mana peste imagine si sa obtii aceeasi miscare a apei.
Cand am intrat in sala, am prins un film semi-horror care simula o plimbare cu un montagne russe prin natura plina de lighioane de tot felul si totul a parut atat de real. A fost pentru prima data cand am experimentat 9D-ul, deci am avut parte de miscari hidraulice ale scaunelor, de apa si de vant, alaturi de experienta binecunoscuta a ochelarilor 3D. A fost ca si cand m-am dat cu adevarat in montagne russe si pe tot traseul ala simulat am tipat de zici ca era ultima mea zi pe pamant.
Noi, fetele, la Cetatea Rasnovului, mai sus de Dino Parc.
Foto de Octavian Benga, ca baietii pozeaza, nu se pozeaza.
Dino Parc Rasnov e o experienta distractiva, care merita atat pentru adulti, cat si pentru copii! Si, cu atat mai mult cu cat e cel mai mare din zona asta a Europei si, in plus, mai e si la noi in tara. Asa ca o vizita de o zi sau un weekend, pe care s-o combini cu cetatea Rasnov, e o alegere perfecta. Iar pentru mine si prietenii mei totul a fost incununat si de vremea minunata de septembrie care-a fost … ca-n iulie!
Fotografiile profesioniste din parc au fost realizate de Relu Calota.
1 comment
Am fost si eu acolo curand, in vara trecuta. Pot spune ca-i un loc superb nu numai pentru copii, pana si eu am ramas uimita. Exponatele “reptile” sunt foarte bine scoase in evidenta, luminile au fost puse intr-un mod special, probabil ca ele au fost deliciul publicului. Dinozaurii sunt bine modelati si pe langa asta, sunt si alte modalitati de a te distra acolo. Au facut o treaba excelenta!