Am vorbit cu GÖNÜL YILMAZ, preşedintele Asociaţiei de Solidaritate Româno-Turcă şi-am aflat cum stă treaba cu protestele din Istanbul

by Andreea Vasile

gezi

29 mai a fost a treia zi, şi ultima, de protest paşnic în parcul Gezi împotriva demolării acestuia şi construirii unui mall. Pe 30 mai, forţele de ordine au ars primele corturi şi au început să arunce cu gaze lacrimogene. Sursă: showdiscontent.com

Un protest banal al unor oameni din Istanbul care nu au vrut ca parcul Gezi să fie înlocuit cu un mall s-a transformat în violenţă. După trei zile de protest paşnic, forţele de ordine au intervenit violent asupra oamenilor adunaţi în parc: le-au ars corturile şi au aruncat cu gaze lacrimogene în ei. Treaba asta i-a înfuriat pe turci care au ieşit în stradă, mai întâi în Istanbul, apoi în alte 81 de regiuni din Turcia. Comunităţile turce din lume s-au alăturat situaţiei de acasă şi au protestat în felul lor. Azi, Turcia se află în cea de-a cincea zi de lupte de stradă. În timp ce mediul virtual “fumegă” de mărturii, poze şi videoclipuri în care cetăţenii luptă parte în parte cu forţele de ordine, premierul Recep Tayyip Erdogan, de altfel în această poziţie din 2003, spune că cei care vor pomi ar trebui să fie spânzuraţi de ei şi acuză Twitter ca fiind o platformă periculoasă prin care se diseminează minciuni. Culmea ironiei, că d-aia ironia e frumoasă în felul ei, Erdogan a fost primar al Istanbulului între 1994 şi 1998. Sigur, întreaga situaţie este mult mai complexă şi, aşa cum scrie Craig Murray, este uşor să vezi în guvernare pe băieţii răi şi-n protestatari pe cei buni, însă lucrurile nu sunt aşa simple.

Impresionată de imaginile pe care le-am văzut, de articolele pe care le-am citit, dar mai ales de felul în care turcii s-au mobilizat şi au fost alături unii de alţii, am vrut să aflu mai multe despre ce se întâmplă la Istanbul de la cineva care este acolo. Aşa am ajuns la doamna GÖNÜL YILMAZ, preşedintele Asociaţiei de Solidaritate Româno-Turcă.

Pe 27 mai, cativa oameni s-au strans in parcul Gezi pentru a protesta impotriva constructiei unui mall. Aceasta a fost picatura care a umplut paharul intr-o serie de decizii politice care au fost percepute de cetatenii turci ca fiind impotriva libertatilor civile. Despre ce decizii este vorba si cum s-au manifestat turcii cand au auzit despre ele?

Deciziile (daca le putem numi decizii) au fost luate ın timp. Motivele sunt mai multe: cenzurarea mediei, schimbarea sistemului educational, interzicerea vanzarilor de bauturi alcoolice dupa ora 22.00, injuriile aduse la adresa intemeietorului Turciei moderne, Atatürk, ınterzicerea sarbatoririi zilelor nationale şi multe altele. Protestul de la Gezi parc a fost picatura care a umplut paharul.

Ce i-a determinat pe oameni sa se adune cu miile in parcul Gezi in orele premergatoare demolarii?

Initial nu au fost cu miile, au fost 40-50 de oameni care “pazeau”parcul, sa nu intre buldozerele. In momentul ın care au aparut buldozerele, au aparut miile de oameni, in semn de solidaritate cu cei ce erau ın parc.

Cum au motivat autoritatile turce interventia violenta asupra cetatenilor?

Motivarea interventiei violente nici nu a fost. Pentru ca nici una din televiziuni nu a facut publica ştirea din Taksim. Ghinionul guvernului, precum a şi declarat, au fost retelele de socializare care “au scris numai minciuni”.  Azi am citit declaratia preşedintelui care zicea ca nu trebuia sa se actioneze aşa brutal. Ci trebuia sa se rezolve pe cale paşnica.

Cum a prezentat media turca evenimentele?

Cenzura totala. Drept care de azi de dimineata (n.red. 3 iunie) se fac proteste in fata marilor trusturi (n.red. de presă). Media internationala cred ca vede exact cum este adevarul, gratie retelelor de socializare. Oamenii posteaza filmulete cu adevarul”gol golut”. Numai eu azi cred ca am vizionat cel putin 10-15 filmulete de pe telefoanele mobile. Este infiorator sa vezi cu cata cruzime au fost tratati protestatarii.

Ati fost in zonele in care au avut loc altercatiile? Ce ati vazut acolo? Cum se ajuta oamenii intre ei?

Da, am fost in zona. O solidaritate neintalnita pana acum. Netinandu-se cont de religie, de rang social, de cetatenie, toti au protestat umar la umar pentru democratie. Am vazut oameni care aduceau mancare pentru cei care erau acolo de cateva zile, am vazut magazine care şi-au deschis uşile sa se adaposteasca lumea de gazele lacrimogene. Am vazut cum oamenii spalau cainii afectati de gaze lacrimogene. Au fost doctori voluntari care au alergat in acele zone sa-i ajute pe cei raniti. Sincer, sunt de admirat.

Cum este perceput de cetateni guvernul lui Erdogan?

Nu contesta nimeni ameliorarea economiei, creşterea in ultimii 10 ani este, intr-adevar, meritul acestui guvern. Primariile muncesc, s-a schimbat foarte mult İstanbulul in ultimii ani. Cert este ca acest guvern a venit la putere cu 50% din voturi. Dar sunt alte decizii care-i nemultumesc pe cetateni.

Ce isi doresc cetatenii de la autoritatea politica turca?

Cetatenii işi doresc democratie. Justitia sa functioneze. Vor libertate de exprimare.

Comunitatile turce din toata lumea s-au mobilizat sa sustina manifestatiile din Turcia. Cum explicati aceasta solidaritate?

Comunitatile turce din toata lumea s-au mobilizat sa sustina manifestatiile din Turcia.  La aceasta intrebare va raspund cu un proverb turcesc : SİNGURUL PRİETEN AL TURCULUİ ESTE TOT TURCUL. Solidaritatea de peste hotare este organizata tot de catre cetatenii turci stabiliti ın diferite colturi ale lumii.

Cum comenteaza comunitatea de romani din Turcia situatia?

Comunitatea romana este impartita. Partea care tace şi pe care nu o intereseaza şi partea care este de partea protestatarilor. Am vazut printre romanii noştri participari la mitingurile de protest impotriva guvernului.

Ce recomandari se fac cetatenilor si eventualilor turisti in aceasta perioada?

Turcia nu face nici o recomandare turiştilor. Dar parerea mea este sa stea departe de zona Taksim. Nu vad acest oraş ca un pericol pentru turişti. Zona Taksim a fost tot timpul o zona a protestelor. Zona Sultanahmet (centrul istoric) este o zona care nu prezinta interes protestatarilor.

Care este rezolvarea pe care dvs o vedeti in situatia de fata?

ALEGERİ . Dupa parerea mea alta rezolvare nu exista.

jandarmi si mancare

Pe 31 mai, protestatarii din piaţa Taksim au oferit mâncare forţelor de ordine. Sursă: worldbulletin.net

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: