Anca Bucur, din nou pe podium la Fitness Universe Championships din Miami: ”Dețin două titluri mondiale și celelalte participări ale mele sunt toate în top 5”

by Andreea Vasile

Anca Bucur a câștigat locul al III-lea la categoria Pro în cadrul ”Fitness Universe Championships” din Miami în acest an. Am vorbit cu Anca despre succesul ei, ca o tradiție nescrisă pe care încerc să o păstrez, pentru că, și anul trecut, după ce  a terminat concursul, m-am grăbit să fiu prima care îi ia câteva declarații la cald.

Processed with Moldiv

Anca Bucur în cadrul ”Fitness Universe Championships”

Cum a fost experienţă de concurs în acest an?

Este al şaselea an consecutiv de competiţii în America, al cincilea concurs de talie mondială la divizia Pro, al treilea an de când s-a introdus această divizie. Când au început să aibă loc aceste competiţii, toate participantele eram într-o singură divizie, de aceea eram şi foarte multe. Dintre noi, cele care au câştigat o competiţie importantă primesc această titulatură Pro şi concurează împreună.

Ce spune această participare și această performanță a ta despre locul pe care îl ocupi în fitness-ul mondial?

Fitness-ul  competiţional îşi deschide porţile pentru oricine, din orice colţ al lumii. Fie că eşti amator, veteran sau profesionist.  Fiecare îşi alege Federaţia pe care vrea să o reprezinte, şi, implicit, pentru ce anume să se pregătească.  La categoria mea, fitness, se strâng cele mai bune concurente din întreaga lume cu o musculatură naturală. Această Federaţie are o vechime de 26 de ani şi este cea care a avut primele competiţii de fitness. Deci, de aici a pornit totul. În divizia profesioniştilor se califică doar cele care câştigă competiţii la categoria Open ( Fitness Universe , Fitness America, Fitness Asia, Fitness Mexico, Fitness Australia şi Fitness Europa). Adică ne strângem cele mai bune într-o sigură divizie.

Care sunt elementele care sunt punctate în exerciţiile prezentate?

Exerciţiul trebuie să fie spectaculos, să cuprindă elemente acrobatice, de forţă, mobilitate, dans, teatru.  Exerciţiul trebuie să reflecte o poveste şi să demonstreze o condiţie fizică foarte bună. Restul rămâne la aprecierea celor din juriu.

În ce a constat pregătirea ta din acest an ?

Se ştie deja că sunt instructor de aerobic şi că, automat, zilnic mă  antrenez câteva ore datorită claselor pe care le predau.  În funcţie de tipul de clasă pe care îl am în ziua respectivă, vin în completare cu antrenament specific sau odihnă, pentru a evita supraantrenamentul. Cel mai solicitant este exerciţiul de fitness, datorită elementelor pe care le fac doar înainte de concurs şi mai ales că îl repet între clasele pe care le predau, deci pe fond de oboseală. E nevoie de echilibru şi multă voinţă pentru a reuşi să te pregăteşti pentru o astfel de competiţie, să munceşti şi să ai şi o viaţă personală. Deocamdată mă descurc şi sunt stăpână pe situaţie, ba mai mult, simt de la an la an o îmbunătăţire. Corpul are memorie şi învăţ cum să îl tratez. Dacă sunt sănătoasă, pot să fac orice.

anca bucur 2

Anca Bucur și proba costumului de baie

Care este tema pe care ai gândit-o anul acesta pentru exerciţiul tău şi de ce ai ales-o?

Tema a fost Dracula.  Mi-am dorit demult să interpretez acest personaj prin exerciţiul de fitness. Însă acum i-a venit rândul, să zic aşa. Am găsit voci din filmul “Dracula”, ceea ce a ajutat foarte mult mixul.  Pe această cale aş vrea să îi mulţumesc lui Dan Gheorge, un DJ priceput, care şi-a dat interesul ca mixul meu să fie aşa cum trebuie, deşi a fost prima lui experienţă cu un mix de fitness. Timp de câteva ore bune, cam 7-8, am căutat şi am încercat cea mai bună variantă pentru cele 2 minute. Sunt foarte mulţumită de rezultat.  Mulţumesc Dan! În anii trecuți, am câştigat cu Black Swan şi Cleopatra, dar şi Xena prinţesă războinică de anul trecut a fost în topul preferinţelor.  Deşi exerciţiul cântăreşte doar 45% din nota finală, fiind prima probă din concurs, influenţează şi celelalte probe ( costum de baie 45% şi interviu 10%, care se aplică doar celor ce rămân în top 5 )

De 6 ani, de când participi la competiţiile mondiale din SUA, eşti în top 5. Cum reuşeşti să te menţii acolo?

Mă implic în pregătirea mea şi am o “sete de cunoaştere” incredibilă. Este clar, deţin două titluri mondiale şi celelate participări sunt toate în top 5. Sunt singura din lume care reuşeşte să se menţină şi nu se retrage după o victorie. Acest sport e diferit de celelelate. Nu mă premiază nimeni pentru locul ocupat, deci nu o fac pentru bani. Am investit foarte mult în mine şi mi-am dorit să fac asta din pasiune pentru scenă şi gimnastică, deoarece exerciţiul de fitness îmi permite să mă exprim liber. Fiind instructor de aerobic şi ambasador Herbalife, pentru mine această călătorie şi experienţă reprezintă cartea de vizită. Am devenit o sursă de inspiraţie pentru oameni din întreaga lume, prin ceea ce sunt şi fac. Voi continua să promovez un stil de viaţă sănătos şi să ajut oamenii să îşi depăşească limitele. Îmi place să călătoresc şi să îmi dezvolt cunoştinţele în nutriţie şi sport, învăţând de la cei mai buni şi din propria experienţă.

anca bucur 3

Anca Bucur l-a interpretat pe … Dracula în acest an. Costumul e creația lui Cătălin Botezatu.

Îţi pregăteşti în continuare singură exerciţiile şi planul de alimentaţie?

La început făceam economii, deoarece îmi suportam singură cheltuielile. În timp, mi-am demonstrat că ştiu ce am de făcut, îmi place, simt şi, în plus, îmi dă o satisfacţie incredibilă să mă pregătesc singură. Celelalte concurente au coregrafi, antrenori pentru programul de sală şi nutriţie. Multe dintre ele vin cu make up artişti să le aranjeze înainte de a intra pe scenă. Nu mă plâng, o fac din plăcere şi mă reprezintă. Până la urmă, asta e frumuseţea acestor competiţii.
Nu contează ce se întâmplă în spatele cortinei, ci pe scenă.

Ce competiţii mai urmează anul acesta?

Miss Fitness America în LasVegas, peste 5 luni. E al doilea concurs de nivel mondial dedicat profesioniştilor. Îmi doresc să cuceresc sala, juriul, pe cei care privesc online competiţia. Îmi doresc să fiu cea mai bună versiune a mea!

Urmărește programul pe care Anca l-a prezentat în acest an și cu care a urcat pe podium.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: