Andreea Bălan, prima junioare din România care a ajuns la Campionatul Mondial de Triatlon de la Chicago

by Andreea Vasile

IMG_2721 (2)

Andreea Bălan a ajuns în toamna asta la Mondialul de Triatlon de la Chicago, competiție care a avut loc între 15 și 19 septembrie. Denumirea oficială a concursului e  ITU World Triathlon Grand Final Chicago, dar e suficient să reții că-i zice Triatlonul de la Chicago și că, în cadrul lui, Andreea a fost prima junioare care s-a calificat la o astfel de competiție și-a participat în concurs la categoria ei de vârstă, 16-19 ani. A ajuns acolo pentru că la Campionatul European s-a clasat pe locul 26 din 60 de participante dintre care doar primele 30 au mers la Mondialul de la Chicago. În Statele Unite ale Americii, Andreea a urcat pe poziția 48 și azi e în Top 50 cele mai bune sportive din lume la triatlon, la categoria ei de vârstă.

”A fost un alt nivel! Este o altă lume a triatlonului când vorbim de o competiţie ca cea de la Chicago. Totul este făcut în aşa fel încât sportivilor să le fie bine şi, mai ales, să fie în deplină siguranţă”, îşi începe Andreea mărturia. ” Atmosfera a fost una impresionantă! Spun asta pentru că românii care locuiesc acolo nu au lipsit din galerie. Pe tot parcursul competiţiei s-au auzit încurajări: “Hai, România! Hai, Andreea! Ştiu că poţi!”. Ţin să îi mulţumesc, în mod special, antrenorului meu, domnul Marius Grigore, care mi-a fost alături pe tot parcursul concursului şi care a crezut şi crede în mine, în visele mele!”, spune Andreea.

Imaginile de pe traseu, atmosfera şi emoţiile au făcut din cursă o experienţă de neuitat pentru sportivă şi au motivat-o să încheie acest an competiţional cu capul sus şi cu energie pentru pregătirea care urmează în sezonul rece. Mantra ei, ”scara succesului nu se urcă cu mâinile în buzunare”, o determină să fie foarte hotărâtă pentru a face tot ce-i stă în putinţă să-şi împlinească visul.

”Cursa a fost una de excepţie! La înot am ieşit a 14-a, cu primul pluton, apa a fost foarte rece, 16 grade, dar am uitat imediat de asta după ce am luat startul. Proba de ciclism nu este proba mea favorită, recunosc. Mai am foarte mult de muncit pentru a le prinde pe fetele celelalte din urmă, mai am nevoie de foarte mulţi kilometri “în pedală”. Am început să pedalez abia acum un an şi jumătate, pe când unele fete fac asta de mulţi ani, dar asta mă motivează să le prind din urmă. Traseul de acolo a fost unul complicat, deşi pe drum plat. Am avut şase întoarceri în punct fix, sunt foarte grele! Proba de alergare însă este a două proba favorită, după înot, bineînţeles, aşa că, la alergare, am reuşit să mai recuperez 3 poziţii, m-am simţit foarte bine!”, povesteşte Andreea.

PicsArt_10-15-03.42.59

Sunt câteva motive pentru care s-o urmărești pe Andreea.

E foarte tânără.

Știu, ăsta e un argument destul de tâmpit, cu vârsta. Dar ce încerc să spun e că ce face ea e atipic pentru un adolescent. E-n antrenamente toată ziua, bună ziua pentru că face sportul ăsta cu pasiune. Are mentalitate de învingătoare și problemele ei de zi cu zi țin de faptul că nu s-a antrenat suficient. Nu se gândește la ultimele țoale cu care să-și facă apariția, pentru ea neoprenul ăla cu care să înoate în apa rece ca gheața e visul vestimentar devenit realitate.

Face sport.

Păi, da, și treaba asta, oricât de banală ar fi, are relevanță pentru România pentru că aici lumea nu prea face sport. Sigur, sunt câțiva rătăciți care aleargă, înoată, merg la sală, dar e o mână de oameni în raport cu masa. În plus, mă întorc la vârsta Andreei, ea se-nvârte printre cei pe care oamenii mari se chinuie să-i înțeleagă fără mare succes, în vreme ce Andreea învață printre ei, deci e un exemplu la fața locului fără mult bla, bla. Tace și face!

Românilor le plac campionii.

Ne plac campionii că noi despre noi nu prea simțim astfel, deci când e cineva care să ne reprezinte cu succes, ne uităm la el ca la Sfânta Treime. Vezi Nadia, Hagi, Halep și cam orice sportiv, amator ori profesionist, care face lucruri remarcabile și despre care apoi exclamăm: ”Mamă, ăsta pune România pe harta celor bine văzuți, era și timpul, glorie eternă!” Andreea e unul din oamenii ăștia care vin tare din urmă, deci uită-te bine la ea s-o ții minte la următoarea ispravă a ei de care va vorbi tot ”satul”.

Anul 2015 a fost anul ei.

Până anul ăsta nimeni nu prea auzise de ea. A apărut dintr-o dată cu tot felul de concursuri câștigate și motto-uri pe care le aruncă pe pagina ei de Facebook cu sentimentul că e cea mai naturală chestie pe care o face. Apropo de motto-uri motivaționale, Andreea e o tipă pe care s-o crezi când îți zice ce greu e să depășești obstacole, pentru că ea pune în aplicare citatele alea, nu doar le aplică în scris pe pagina ei.

E fată.

Din nou, știu, încă un argument aiurea, dar care contează într-o țară în care fetele și femeile au încă roluri d-astea bine definite: mamă, gospodină, doamnă, curvă. Înainte să scriu rândurile astea citeam pe Facebook o poză d-aia cu sarmale pe care scria: ”Degeaba arăți bine dacă nu știi să faci sarmale”, deci da, asta e femeia, pe scurt, în România. Andreea e exemplul super binevenit că femeile mai au și alte treburi!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: