Andrei Plesu: “La ce (mai) e buna cultura?”

by Andreea

foto credit: Vlad Brateanu

Asociatia Erudio a organizat joi o intalnire cu Andrei Plesu pe tema culturii. La ce mai este buna cultura? Expunerea de 45 de minute a lui Andrei Plesu a fost extraordinara nu neaparat pentru ideile mentionate, cat mai ales pentru claritatea lor prezentate intr-un ambalaj de umor, autoironie si ironie la adresa publicului spectator.

Andrei Plesu a inceput discursul spunand care sunt partile rele si care sunt partile bune ale culturii. Astfel, intre partile rele, el a mentionat idolatia si ramasita. Idolatia culturii inseamna cultura vazuta ca ceva extraordinar, ceva mai presus de intelegere, iar omul de cultura privit cu o admiratie adormita, asa cum a spus Andrei Plesu cand l-a dat pe Vadim Tudor exemplu de om cult, dar cu lipsuri umane. Ramasita se refera la cultura ca apartinand unei societati care avea prea mult timp liber, in vreme ce astazi se promoveaza ideea ca daca ai patru clase poti avea succes, in schimb ce aceia care citesc multe carti nu se-aleg decat cu multe dioptrii. Ne-a dat exemplul unui bun prieten de-al lui care vedea in cultura prilejul perfect de-a cuceri femeile. “Le spui poezii si cuvinte grele si gata”, era de parere persoana respectiva.

In ceea ce priveste partile bune, Andrei Plesu a spus despre cultura ca nu este o carja in situatiile dificile si ca adesea cultura nu inlocuieste analfabetismul existential al omului de cultura. Pe scurt, nu poti trece prin viata cu citate si ca in jurul nostru este plin de ceea ce Andrei Plesu a numit “lepre cultivate”, adica oameni docti, dar cu caracter precar, care stau bine cu cititul, dar n-au niciun fel de rigoare interioara.

Misiunea lui Andrei Plesu in cazul intalnirii a fost sa creeze o destindere in legatura cu subiectul cultura. Una dintre cele mai valoroase observatii pe care le-a facut, din punctul meu de vedere, a venit in urma unei intrebari din public: Ce carti trebuie sa citim pentru a se considera ca avem minimum de cultura? Astfel, Andrei Plesu, facand apel la un citat din Tudor Vianu care spunea “cultura se face din nuclee”, a zis ca fiecare persoana e libera sa isi aleaga cartile pe care doreste sa le citeasca. Practic, Tudor Vianu spunea ca fiecare carte citita va ridica noi intrebari care te vor trimite la o alta carte care va ridica noi intrebari care vor timite la o alta carte si tot asa. In acest fel, aceste nuclee formeaza, in cele din urma, cultura care, in fapt, este o mobilitate in interiorul informatiei, observatie cu care sunt pe deplin de acord. Andrei Plesu a mai spus ca omul de cultura este o persoana care stie sa apuce un gand, o intrebare, adica o persoana care atunci cand trebuie sa rezolve o tema, de exemplu, stie la ce fel de carti trebuie sa faca apel si stie unde sa gaseasca informatia de care are nevoie.

Ca nota personala, Andrei Plesu a spus la inceputul expunerii ca va face adesea apel in prezentarea sa la mancare pentru ca este un gurmand prin definitie. Tot el a fost cel care a spus ca azi oamenii fac foarte putin pentru spirit si foarte mult pentru trup si ca adesea maximum de efort depus de oameni pentru spirit este sa devina vegetarieni [voi povesti pe larg despre asta luni pentru ca despre acest subiect am scris intr-un material pentru revista si n-as vrea sa dau informatia aici inainte]. Sunt de acord cu ideea lui Andrei Plesu, numai ca adesea acest vegetarianism nu are numai ratiuni spirituale, ci si ratiuni legate de sanatate. De exemplu, cred ca a sti ce sa mananci inseamna ca ai cultura culinara si, din punctul asta de vedere, cred ca Jamie Oliver este un om de cultura in domeniul sau de activitate pe care il cunoaste foarte bine. In acest caz, cultura culinara te poate salva de la moarte dupa cum veti vedea in discursul lui Jamie Oliver din cadrul Ted Talks.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jIwrV5e6fMY]

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: