Andrei Roșu știe ce vrea

by Andreea Vasile

S-a spus despre el că e un supraom, că ceea ce face ține de domeniul S.F.-ului și că e greu de explicat cum de poate să îndeplinească obiectivele astea nebune pe care le are: să traverseze înot Canalul Mânecii, așa cum a făcut în 2015, sau, mai nou, să alerge Ultramaratonul de la Cercul Polar de 566 km, timp de o săptămână. În realitate, Andrei Roșu se pregătește foarte bine pentru provocările astea autoimpuse. Cum ar spune americanii, ”he goes that extra mile”.

andrei rosu.jpg

De câteva zile, Andrei doarme pe balcon. Va face asta până în martie, când va avea loc cursa de anduranță.

Am vrut să văd cât de dulce e somnul lui Andrei la -20 de grade când lumea nu știe unde să se mai adăpostească de frig, așa că am vorbit cu el despre nopțile sub cerul liber, disconfortul ca antrenament pentru depășirea limitelor și … meditație. Dar să-ncep cu câteva informații despre 6633 Ultra, adică denumirea oficială a ultramaratonului despre care se spune că este cel mai greu din lume, în primul rând din cauza condițiilor anevoioase. Numai 19 oameni au reușit să-l termine în cele nouă ediții care au avut loc până acum. În acest an, în afară de Andrei, vor mai participa în cursă alți doi români, Tiberiu Useriu și Vlad Tănase. Astfel, România e singura țară cu trei participanți în competiția asta.

”E cea mai dură competiție din lume, are parte de toate superlativele care-ți taie răsuflarea. Distanța e foarte mare, se aleargă la -50 de grade, atâtea au fost anul trecut, pe un vânt de 200 de km/h și cu asistență limitată. Asta înseamnă că te poți alimenta cu apă de la puncte clar stabilite la fiecare 60-80 de km. În rest, cari tot ce ai nevoie după tine, într-un cărcucior care cântărește 20-30 de kg”, spune Andrei, care speră să termine distanța în 6 zile. Limita maximă e de 8 zile. ”Îmi propun să alerg cam 80-90 de km/zi”, adaugă el.

andrei dormitor lopata oana fotino

Andrei își face curățenie în ”dormitor”.

Andrei nu doarme pentru prima dată în condiții extreme. A mai făcut asta în 2010 când s-a pregătit pentru cursele de la Polul Nord și Antarctica. ”E vorba despre aclimatizarea corpului, să replici, pe cât posibil, condițiile pe care le vei întâlni când pleci să-ți faci treaba. În plus, obișnuința psihică e la fel de importantă! De exemplu, când mă pregăteam să traversez Canalul Mânecii, făceam dușuri reci, înotam în ape de doar 9 grade, chiar și-n lacul Snagov, în iarna lui 2014/2015. Acum e cam aceeași poveste”, explică el.

Spune că obișnuiește să facă băi de gheață de câte 10-15 minute destul de des după antrenamentele solicitante pentru a reduce inflamațiile. ”E mai nasol în primele 2, 3 minute, dar apoi starea de frig se transformă într-una de căldură. Nu sunt medic să-mi dau seama de ce se întâmplă asta, dar așa simt”, explică Andrei. În plus, meditația îl ajută la fel de mult. O practică de 5 ani de zile și spune că și 10-15 minute pe zi sunt suficiente ca să te conectezi cu tine însuți.

andrei r

Andrei Roșu, în dimineața asta, înainte de răsăritul soarelui. Și fără ceas, se trezește tot la 5.

”Meditația înseamnă timp cu mine. Și respirație profundă. Și alergarea este tot un fel de meditație, pentru că te deconectezi de ce e în jurul tău și ești într-un flux de energie care face ca totul să apară ușor”, explică el. ”Îmi aduc aminte de bunicul meu, care a trăit până la 94 de ani și care a prins ierni grele lângă Brașov. Însă în fiecare dimineață ieșea afară și se freca cu zăpadă pe pielea goală. Așa se călea! Atunci, oamenii nu se uitau la termometre, ieșeau afară, își făceau treburile și gata”, spune Andrei.

Până la Ultramaraton, pe 14 februarie, Andrei va alerga la Maratonul de la Los Angeles pentru Hospice Casa Speranței și proiectul de la Adunații Copăceni pentru care și-au pus picioarele la bătaie o gașcă de români cu notorietate. Cu toții vor pleca acolo!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: