Arnoud Raskin, antreprenor social: ”Cu toții vrem să fim văzuți”

by Andreea Vasile

Un tip din Belgia, Arnoud Raskin, a avut într-o zi o idee: să creeze o școală mobilă și să meargă cu ea în cartierele mărginașe din orașe lumii unde să-i întâlnească pe copiii care ar avea nevoie de educație. Gândul ăsta simplu nu doar că a devenit realitate, dar i-a arătat lui Arnoud o lume la care nu se aștepta: copiii pe care i-a întâlnit aveau ceea ce nicio școală formală din lume îi putea învăța, școala vieții.

scoala mob atena.JPG

Școala mobilă a lui Arnoud Raskin a ajuns și-n Atena.

Așa a luat naștere proiectul ”StreetwiZe”, cu care Arnoud a ajuns pe toate continentele lumii și, mai nou, la Iași, unde încearcă de câțiva ani să implementeze acest sistem, în premieră pentru România. Își aduce aminte de tinerii de peste tot care l-au impresionat și pe unii i-a văzut crescând sub ochii lui. Spune că munca lui are un sens palpabil și că noaptea când se duce la culcare știe exact pe cine a ajutat și cum datorită lui viitorul unui copil ar putea fi mai bun. Arnoud trăiește o viață rock’n’roll și e mândru de asta.

”Viața pe străzi e grea și cu siguranță nu e vreun cadou pentru nimeni. Dar să fiu acolo m-a pus în legătură cu copii și tineri deștepți, isteți, de care nimeni n-are grijă și, deci, trebuie să se descurce singuri. Îmi aduc aminte de perioada petrecută în America Latină când copiii pe care ziua îi vedeai pe stradă încercând să facă un ban, se transformau noaptea în regii carteierelor, făceau focuri imense, se adunau la povești, socializau și păreau incredibil de puternici”, povestește Arnoud.

sc mob 5

Pentru unii copii, Școala Mobilă e primul acces la educație.

Își aduce aminte de un puști din Guatemala care știa 12 limbi străine pentru că împărțea turiștilor pe stradă flyere cu o pizzerie și de fiecare dată când un client se ducea acolo cu flyer-ul de la el, primea și el un comision. Învățase toate aceste limbi vorbind pur și simplu cu oamenii pe stradă. ”Imaginează-ți ce ar fi putut să facă un astfel de copil dacă era în școală și avea oportunitățile pe care mulți dintre noi le avem”, spune Around.

arnoud 2

Arnoud Raskin călătorește în toată lumea și cunoaște viața așa cum e ea.

”Cei mai mulți tineri nu știu ce vor să facă și, la fel ca mine când eram adolescent, perioada când ești la școală și liceu e un prilej de a explora, de a afla cine ești și ce vrei. Dar copiii pe care-i întâlnesc eu n-au timp de așa ceva, nu pot să stea și să se gândească: eu ce vreau să fiu când o să fiu mare?”, explică Arnoud, care la 18 ani a vizitat pentru prima oară Columbia și s-a îndrăgostit iremediabil de acest loc. După ce a muncit mai multe luni într-o fabrică pentru banii de avion, Around și-a luat rucsacul în spate și-a plecat. A călătorit în America Latină 9 luni și, mai târziu, s-a mutat acolo pentru 7 ani.

arnoud 3.jpg

Arnoud a refăcut traseul pe care l-a făcut pentru prima dată la 18 ani prin America Latină.

”Perioada aia a fost extraordinară, mi-am făcut mulți prieten, am aflat multe povești. 15 ani mai târziu de la acel moment am avut ideea de a reface traseul așa că împreună cu un prieten am fost sponsorizați de KTM cu motociclete, ne-am autointitulat Los Easy Riders și am plecat la drum. Aveam jurnalul pe care-l ținusem în călătorie la 18 ani așa că a fost ușor să refacem traseul. În plus, am filmat toate momentele importante pentru un documentar”, povestește Arnoud.

mob7

Școala Mobilă ajunge în cartierele mărginașe din lumea întreagă.

În călătoria asta a reîntâlnit-o pe Carolina, pe care prima dată am văzut-o când ea avea 10 ani. Din ceea ce scrisese în jurnal, știa că fata obișnuia să stea în față la hotelul Hilton din Quito, Ecuador, unde Arnoud se oprea să mănânce împreună cu ea micul dejun. Atunci i-a făcut și-o foto instant cu un Polaroid. Așa că și-a propus să o găsească pe Carolina și după ce a întrebat din om în om dacă cineva o recunoaște, unul dintre băieții care cărau bagaje la Hilton i-a zis că fata e încă prin zonă. Așa că a continuat căutarea și câteva ore mai târziu o tipă care se uita la poză a exclamat: Puta, Carolina, ese eres tu! (La naiba, Carolina, asta ești tu!) Carolina era lângă fata care se uita la poză.

mob 9

Școala Mobilă arată ca o cutie mare, plină cu surprize.

”S-au holbat amândouă la mine, le-am povestit cine sunt și cum m-am cunoscut cu Carolina în urmă cu 15 ani și i-am arătat poza ei la 10 ani și a început să plângă, i s-a părut incredibil că cineva a venit de atât de departe pentru ea, s-o caute, că cineva, undeva, a scris la un moment dat despre ea și-a purtat-o în amintiri. I-am cunoscut prietenul și seara am ieșit cu toții la masă. A doua zi ne-am reîntâlnit și mi-a povestit viața ei, a fost o aventură incredibilă pentru mine să îi găsesc pe oamenii ca ea și să aflu ce s-a întâmplat cu ei”, spune Arnoud.

mob00

Arnoud crede în puterea educației.

El crede că nu e nevoie să fii lucrător social sau parte dintr-un ONG ca să-i ajuți pe oameni și că fiecare dintre noi poate să fie alături de cei mai puțin norocoși. Copiii, ca toți oamenii, mici și mari, vor să fie văzuți, vor să conteze pentru cineva. ”E pur și simplu suficient să iei ceva de mâncare și să stai alături de un copil sau un tânăr, să vorbești cu el, și să-l asculți. Îți garantez că o să-i faci ziua mai bună prin simplul fapt că alegi să îl vezi, că nu treci pe lângă el ca și când ar fi invizibil.”

Dacă ar fi iar adolescent, Arnoud spune că să fie lucrător social i s-ar părea cel mai mișto job din lume pentru că mereu se întâmplă altceva, pentru că întâlnești oameni grozavi și pentru că poți învăța o mulțime de lucruri de la cei care trăiesc pe stradă, chiar dacă ei sunt într-o situație nasoală. ”Ce pot afla tinerii cu casă și părinți de la tinerii care trăiesc pe stradă e munca, perseverența și determinarea. Tinerii precum Carolina nu așteaptă nimic de la ceilalți, ei pun mâna și fac. Cred că asta e o învățătură utilă pentru tinerii din societățile privilegiate care cred că totul li se cuvine și care oricât de mult ar avea, nu li se pare suficient, sunt nemulțumiți.”

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: