Art of Protest. De unde vin cele mai folosite pancarte de la cel mai mare protest din București ai utimilor 25 de ani?

by Andreea Vasile

Cel mai mare protest din București (și din România) a atins aseară un număr record de participanți, peste 300.000 în țară și-n străinătate. Numai în București numărul protestatarilor (pașnici) s-a ridicat la peste 150.000 de oameni. E cel mai mare protest din București și din România din ultimii 25 de ani. 

Dacă unii participanți și-au făcut propriile mesaje, alții au făcut apel la o platformă cu ele gata realizate de artiști urbani. Pe site-ul Art of Protest găsești o mulțime de afișe cu mesaje la zi pe care orice protestatar le poate descărca, printa și folosi apoi în Piața Victoriei (sau oriunde se află el) ca să arate în ce crede și pentru ce militează.

Am vorbit cu Mara Dănilă, owner al site-ului, ca să aflu mai multe despre inițiativa ei și despre cei care colaborează cu ea.

image1

Mara Dănilă a avut ideea site-ului Art of Protest, de unde oamenii pot descărca afișele pe care să le folosească la apoi protest. Și nu numai.

Cine e în spatele proiectului Art of Protest ?

Sunt Mara Dănilă, locuiesc la New York împreună cu soțul meu și lucrez în PR și publicitate.

Cum ți-a venit ideea acestui proiect ?

Artofprotest.ro a apărut după protestele din 22 ianuarie, pentru că mi-aș fi dorit foarte tare să pot să ies și eu în stradă alături de prietenii mei. Tot în weekend-ul ăla am participat aici, în New York, la Women’s March, unde m-a impresionat cât de multă lume avea steaguri, pancarte, tricouri, fapt ce contribuia la o claritate a mesajelor și la un fel de complicitate mișto între participanți.

Pren.jpg

Afiș creat de Pren.

Care sunt temele principale care te inspiră să creezi afișele și cum îți vin ideile pentru mesaje?

Mesajele vin din stradă, sunt cele pe care le strigă lumea în toată țara. Ilustrațiile sunt făcute de către artiști pe care i-am invitat să contribuie sau care au prins ideea platformei și trimit spontan.

Ce spun oamenii despre afișe ?

Cred că cel mai bun semn că ideea funcționează e faptul le văd folosite de oameni în stradă, în toată țara, ba chiar și la Barcelona, Zurich, Bruxelles, Copenhaga. E foarte multă energie bună în jurul proiectului. Personal m-am topit când a acceptat Dan Perjovschi să trimită și el două vizualuri.

Saddo.jpg

Afiș creat de Saddo.

Cum te inspiră pe tine ideea protestului să fii creativă?

Am prieteni ilustratori care mi-au povestit că mergând la proteste se gândeau cum ar putea să contribuie și mai mult, în felul lor –  prin artă. Cred că artofprotest.ro e o zonă bună de descărcare a energiilor creative care poate se simțeau blocate în contextul unui protest. Artofprotest.ro e un motiv în plus să se desfășoare.

Ce înseamnă, de fapt, un mesaj creativ într-un protest?

Un mesaj creativ poate să transmită mult mai mult. Un poster bine gândit transmite mult mai mult. Vorba unui prieten, arta ajută cuvântul și cuvântul ajută arta.

Arpi Rezi.jpg

Afiș creat de Artpi Rezi.

Care sunt valorile în care tu crezi?

Dacă te apuci să faci un lucru în care crezi cu adevărat, oamenii îți vin în ajutor, se adună în jurul ideii și lucrurile încep să se întâmple. Poate că e una dintre cele mai minunate descoperiri pe care o datorez lui artofprotest.ro. Încercați!

romania trezeste-te small.001.jpeg

Afiș de Răzvan Chifu.

Fotografia din deschidere a fost realizată de Dan Mihai Bălănescu.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: