Arta de-a te simţi mizerabil … cu folos

by Andreea Vasile

Marcel Proust spunea că niciun profesor nu te poate învăţa ceea ce te învaţă experienţa

“Eu am fost ca tine, tu n-ai fost ca mine.” Aşa obişnuia să-mi spună tata. Ăsta credea el că este argumentul cu care să mă convingă să dau înapoi când voiam să fac una sau alta despre care el credea că n-are cum să se termine cu bine. Poate că experienţele altora pot fi repere de învăţare, dar când vine vorba despre fiecare dintre noi, să dăm cu capul în propriul zid este cea mai valoroasă lecţie.

*

Citesc, în continuare, “How Proust Can Change Your Life” de Alain de Botton şi azi am ajuns la teoria proustiană, de altfel nu vreo revelaţie, că învăţarea cea mai bună vine din mizeria cea mai profundă. Şi când vine vorba despre a atinge rock bottom, adică fundul oceanului, cel mai jos punct cu putinţă, viaţa lui Marcel Proust pare un nesfârşit şir de evenimente care, din păcate, contrar teoriei sale, nu l-au adus niciodată în punctul în care se presupune că întâmplările nasoale ne aduc: la o rezistenţă psihică de invidiat, una care, de-ar participa la Olimpiada celor mai puternice minţi, ar lua medalia de aur şi coroniţă.

*

Marcel Proust împărţea gândurile în 2 categorii:

1. Gânduri fără durere: care nu creează un disconfort anume.

2. Gânduri dureroase: care creează disconfort şi care ne obligă să contextualizăm durerea respectivă, să-i aflăm originile, să-i aflăm dimensiunile şi să ne împăcăm cu respectiva suferinţă.

Sigur că scriitorul o recomanda pe cea de-a doua şi, aş completa eu, e şi indicaţia corectă în sensul că învăţătura asiatică iubitoare de spirit şi vindecătoare de ego sugerează că cea mai uşoară cale de a trece peste o stare neplăcută este să trăim sentimentul acela de disconfort care, în cele din urmă, se va evapora. Ideea este să nu te împotriveşti nici celor bune, nici celor rele fiindcă ambele, deopotrivă, au acelaşi caracter iluzoriu, deci … trec.

*

În continuare, Marcel Proust zice că două sunt metodele prin care o persoană poate deveni înţeleaptă: prin nedurere via profesori şi prin durere via experienţă personală. Evident, din nou, recomandă durerea prin experienţă ca fiind net superioară pentru dobândirea înţelepciunii.

We cannot be taught wisdom, we have to discover it for ourselves by a journey which no one can undertake for us, an effort which no one can spare us.

Alain de Botton completează:

Why is this painful journey so indispensable to the acquisition of true wisdom? There is a relation between the degree of pain a person experiences and the profundity of thought they may have as a result. It is as if the mind were a squeamish organ which refused to entertain difficult truths unless encouraged to do so by difficult events.

Marcel Proust concluzionează:

Happiness is good for he body, but it is grief which develops the strengths of the mind.

*

Pentru că nu ne putem feri de suferinţă, rămâne totuşi întrebarea: cum putem să ne bucurăm de o experienţă grea astfel încât să rămânem cu ceva înţelepciune de pe urma ei?

Proust, a grief veteran, cum îl numeşte Botton, spune:

The whole art of living is to make use of the individuals through whom we suffer.

Altfel spus, aşa cum prin unii oameni reuşim să descoperim bucuria de a trăi, prin alţii descoperim experienţa de a ne simţi mizerabil. Chiar dacă, în esenţă, nici de unii, nici de alţii nu ar trebui să depindă stările noastre de spirit. Însă până la un asemenea echilibru, calea este lungă.

0 comment

You may also like

0 comment

IuliaCimpoeru June 5, 2012 - 7:12 pm

si mie imi place foarte mult alain de botton. am citit cartea “how proust can change your life”. cred ca alain de botton este unul dintre cei mai mari ganditori ai secolului XXI.

Reply
Andra Ciubotaru June 5, 2012 - 7:48 pm

Ce bine mi-a mers textul ăsta acum, Andreea…

Reply
Andreea June 5, 2012 - 7:52 pm

mă bucur 😉

Reply
coco June 6, 2012 - 7:43 am

budism

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: