Arta fericirii: de vorbă cu Dalai Lama

by Andreea Vasile

Aș fi vrut să fiu eu cea care a stat de vorbă cu Dalai Lama, dar nu-s. Poate că, într-o zi, voi avea ocazia, deși, dacă vreau asta, ar trebui să mă grăbesc: pe 6 iulie, Dalai Lama a împlinit 82 de ani. Însă psihiatrul Howard C. Cutler a avut șansa asta cu ocazia cărții ”Arta fericirii. Manual de viață” pe care a scris-o, apoi a publicat-o în anul 1998, după ce a petrecut timp cu Sanctitatea Sa în discuții private și-n conferințe pe care acesta le-a ținut în toată lumea.

Dacă pui mâna pe cartea asta, pui mâna pe cunoașterea de care ai nevoie, fără să mai fie nevoie să citești alte cărți de dezvoltare personală pentru a găsi răspunsurile de care ai nevoie. De ce spun ceva atât de categoric? Pentru că dialogurile dintre Howard C. Cutler și Dalai Lama, un om care a meditat toată viața la natura umană (el a fost identificat ca Dalai Lama al IV-lea încă de la vârsta de 2 ani) îți vor revela răspunsurile de care ai nevoie pe teme de interes pentru noi toți: care e scopul vieții, cum depășim obstacolele, de ce e importantă compasiunea, cum putem avea legături strânse cu oamenii și cum putem să ne folosim de suferință pentru a ne transforma.

dalai lama 2.jpg

”Fii generos oricând poți să faci asta. Poți oricând să faci asta.” (Dalai Lama)

Cartea e ușor de citit și ușor de înțeles și la sfârșitul ei vei trage o concluzie pe care, poate, ai mai auzit-o până acum în jurul tău: lumea este așa cum ești tu. Ce înseamnă asta? Că ceea ce e în jurul nostru este un rezultat al felului în care noi percepem realitatea și oamenii. Părinții pe care i-am avut, cultura în care am crescut, oamenii de care am fost înconjurați, predispozițiile biologice sunt doar câțiva dintre factorii care ne fac să vedem lumea într-un fel sau altul. Însă, dacă ne dorim, putem să îmbunătățim felul nostru de a fi în raport cu lumea, mai ales dacă așa cum suntem acum mai mult ne dăunează decât ne ajută.

Dalai Lama spune că, în esență, toți oamenii caută să fie fericiți și să nu sufere. ASTA e ceea ce ne leagă pe unii de ceilalți. În plus, el vorbește pe larg în carte despre calitățile umane fundamentale: bunătatea, îndurarea, compasiunea, grija față de ceilalți. Dalai Lama susține că omul care poate să dobândească aceste atribute prin muncă personală de reflecție și autocunoaștere este un om fericit, sigur pe el însuși, care a făcut pași importanți către o viață echilibrată și împăcată.

dalai lama 1.jpg

Pe 6 iulie, Dalai Lama a împlinit 82 de ani.

Poate cel mai interesant aspect în cartea asta este îndemnul la răbdare și perseverență. Dacă în cărțile de dezvoltare personală clasice în care ni se dau rețete despre cum putem face una și alta cât am bate din palme, în ”Arta fericirii”, Dalai Lama vorbește despre faptul că avem nevoie de timp ca să conștientizăm diferite aspecte despre cine suntem cu adevărat și despre ce anume putem să facem ca să creștem ca ființe spirituale. El vorbește cu înțelegere despre lucrul cu sine ca o acțiune de durată, în care trebuie să alegem să fim disciplinați, onești, consecvenți și îngăduitori cu propriul proces de creștere care durează, de fapt, o viață întreagă.

Ce mai e foarte frumos la cartea asta e dialogul permanent dintre cei doi interlocutori. Pe baza acelorași teme, Dalai Lama vorbește din perspectivă budistă, pe când Cutler aduce în discuție perspectiva occidentală, cu exemple din practica lui psihiatrică. Fiecare dintre ei explică de ce anume vede cum vede subiectele respective și aduce argumente interesante în favoarea opiniilor pe care le are. În final rămâi cu sentimentul că și unul, și altul are dreptate și, într-un fel, despre asta e și vorba în carte, așa cum am mai spus: fiecare om are dreptate lui în funcție de modul în care percepe lumea.

dalai lama 3.jpg

Toți oamenii vor să fie fericiți și nimeni nu vrea să sufere. Asta ne unește pe toți.

Poate că, în aparență, o astfel de poziție e greu de digerat, cum adică orice argument ar putea fi, de fapt, valid, însă acesta e unul dintre exercițiile pe care poate fiecare dintre noi le-ar putea face mai des: să înțeleagă de ce un om gândește cum gândește și ce lecție poate trage chiar din vederile cuiva cu care la o primă interacțiune nu e de acord. Sigur, acesta e un exercițiu pe care oamenii îl pot face mai mult atunci când sunt în plan fizic unul cu altul, când interacțiunea directă cu cineva are alte coordonate decât în mediul online.

Abordarea lui Dalai Lama cere o creștere și o maturizare lente. El crede în puterea enormă, poate chiar nemărginită a minții – dar a unei minți antrenate sistematic, concentrată, atentă, a unei minți temperate de ani de experiență și raționamente întemeiate. Durează mult să dezvoltăm comportamentul și obiceiurile mintale care contribuie la problemele noastre. Durează la fel de mult să stabilim obiceiurile noi care ne aduc fericirea. Nu ne putem dispensa de ingredientele esențiale: hotărâre, efort și timp. Acestea sunt adevăratele secrete ale fericirii.

carte

”Arta fericirii. Manual de viață” are și o continuare, ”Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată”. Urmează să o citesc.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: