Arta (inutilă) de a descoase

by Andreea Vasile

Am abonament RATB. Am avut mereu şi, când n-am avut, am luat amendă şi-am plătit-o cu înţelegerea că am greşit şi că trăiesc consecinţele.

*

Însă când vreun călător n-are cartelă, respectiv bilet în vremurile de altă dată, felul în care controlorul înţelege să sancţioneze este cel puţin iritantă. De multe ori mi-am imaginat că intervin în discuţiile dintre vreun călător clandestin şi organul de pedeapsă şi-i pun pe amândoi la punct scurtând astfel prea lungul şi inutilul dialog. Ştiu că, în general, oamenii au o problemă cu ideea de confruntare, dar pot să înţeleg asta când e vorba de oameni care au o relaţie apropiată, pentru care momentul tensionat nu e prilej de lămuriri, ci şi de stres. Însă când nu ai nimic de împărţit cu cineva, să spui direct ce ai de spus scuteşte timp.

*

Aşa se face că atunci când e prins fără cartelă, călătorul este supus unei minuţioase anchete. Prin meşteşugite întrebări cu tâlc psihologic, controlorul încearcă să descopere, MEREU, de ce călătorul nu a avut … bilet. Această curiozitate, de neînţeles pentru mine, nu are ce să caute într-o asemenea situaţie. Rolul controlorului este să întrebe şi să constate dacă un călător merge cu mijloacele de transport conform regulilor sau nu. În cazul din urmă, să aplice sancţiunea, respectiv amenda, pe loc sau ulterior, cum zice-n lege. DAR NU! Aici, controlorul are funcţia unei moaşe – mame – torţionar, adică a unuia care fie vrea să afle, maică, de ce fii răi nu şi-au luat bilet sau, dimpotrivă, să ameninţe că, de nu va fi plătită amenda, jale mare şi ghinion pe 7 ani pe capul călătorului!

*

De fiecare dată urmăresc, cu uimire şi cutremurare, dialogurile astea. Fireşte, cel mai mult mă miră, în continuare, inutilitatea unor astfel de discuţii când obiectivul este cât se poate de simplu: eşti corect, să fii sănătos, nu eşti, plăteşti!

0 comment

You may also like

0 comment

inneedofcoffee April 6, 2012 - 12:24 pm

Fac asta pentru ca sunt obligati sa intrebe toate prostiile alea. SI mie mi se par aberante, dar e o procedura. si daca pe ei nu i-a invatat nimeni altceva, asta fac. Sa nu care cumva sa apara dupa situatia in care inculpatul face tam tam pe marginea amenzii si el nu a respectat cele 500 de intrebari din regulament.

Reply
redhatlinux April 7, 2012 - 4:05 am

”Însă când vreun călător n-are cartelă, respectiv bilet în vremurile de altă dată, felul în care controlorul înţelege să sancţioneze este cel puţin iritantă.”

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: