Artcademy e tare

by Andreea Vasile

CODECS, împreună cu L’Institut Superieur Specialise de la Mode din Paris (MOD’SPE Paris), a lansat azi, la Institutul Francez din Bucureşti, artcademy, un nou concept de studii superioare dedicate industriei modei din România. Programul va oferi, în premieră în ţara noastră, cursuri certificate internaţional în domeniu.

*

Cursurile sunt structurate pe 2 etape: Fundamentals of Fashion şi Fashion Marketing and Design. Fiecare dintre cele 2 cursuri se întinde pe durata unui an academic (din noiembrie până în mai) şi este ţinut în limba engleză. Fiecare dintre module se va finaliza cu o săptămână de studii şi practică la Paris.

Cel mai mişto mi s-a părut că profesorii sunt aceiaşi care predau şi la Paris, respectiv oameni cu experienţă în domeniu, reprezentanţi ai unor companii precum Louis Vuitton, Gucci, Balenciaga, Chanel, Guy Laroche, Armani, Nina Ricci, Yves Rocher, Chantelle, Galeries Lafayette, Etam, Celio etc. Deci crema cremelor. Curricula este foarte mişto şi o puteţi vedea aici.

*

Anca Bartha, director a artcademy fashion business school, a spus: “Există creativitate în România. Dar nu reuşim să facem trecerea de la creativitate la valoare adăugată. Ştim că suntem creativi, dar n-avem tuşa de marketing. Cursurile de la artcademy ne învaţă să ne vindem creativitatea, s-o monetizăm.” Dacă vă întrebaţi de ce s-a decis MOD’SPE să deschidă cursuri în România, Jean Pierre Mocho, guru fashion consultant, cu peste 40 de ani de experienţă în domeniu (acum are 67 de ani), a spus că România este o ţară creativă şi că lumea modei are nevoie de potenţialul de aici pentru că, surpriză!, la nivel internaţional este o lipsă de creativitate care se observă în vânzările tot mai scăzute (nu uitaţi, pentru artcademy şi oamenii din industria de business fashion, monetizarea e tot; faci bine ce faci, vinzi; nu faci bine, nu vinzi).

Într-un interviu extraordinar pe care îl voi publica cât de curând (veţi afla de asta la momentul respectiv), Jean Pierre Mocho spune lucruri remarcabile despre piaţa tot mai slabă de modă de la Paris (nu v-aţi fi aşteptat, nu?), despre faptul că 20 de colecţii ale designerilor români sunt vândute la Paris şi New York (buyerii cu care lucrează domnul Mocho spun că designerii români care au ajuns aşa departe au făcut-o pentru că … vând, deci asta înseamnă că au înţeles ce public au şi ce-şi doreşte acesta), despre faptul că să ai succes în fashion înseamnă nu să creezi pentru tine şi pentru gusturile tale, ci pentru clienţii tăi şi-n scopul vânzării că altfel totul e egal cu zero.

*

Taxa pentru un modul, pentru un an academic este de 5000 de euro, însă organizatorii spun că la Paris 95% dintre absolvenţi îşi găsesc de lucru în primele 3 luni de la terminarea cursurilor. “România are nevoie de persoane care să absolve acest fel de cursuri pentru că moda românească e puternică pe plan internaţional, dar ca să fie şi mai vizibilă are nevoie de oameni pricepuţi care să interacţioneze cu piaţa, care să-i construiască vizibilitate”, a mai spus domnul Mocho.

*

Un aspect interesant pe care l-am discutat cu cei de faţă a fost că mi s-a părut ciudat că în această seară au fost prezenţi mulţi maturi, oameni la costum, cumva neintegraţi în ceea ce mi-am imaginat eu că va fi publicul de la lansare. Dar într-un final am înţeles că sunt oameni din business, acei oameni care trebuie să înţeleagă de ce actualii şi viitorii lor angajaţi au nevoie de astfel de cursuri: pentru profitabilitatea propriilor afaceri. Am întrebat, pe bună dreptate, cum ar putea un absolvent de liceu sau un student să plătească 5000 de euro, o sumă mare pentru România, fie ea şi pentru un an academic. Mi s-a răspuns că oamenii cu business în fashion sunt cei care trebuie să fie proactivi în acest sens şi să dorească să investească în oamenii lor, căci prin ei afacerea lor are, implicit, de câştigat.

*

Pentru primele 2 module, înscrierile au loc până pe 15 noiembrie, iar cursurile vor începe pe 18 noiembrie.

www.artcademy.ro pentru toate informaţiile necesare.

*

I welcome the classes. Mi se pare genială existenţa lor!

0 comment

You may also like

0 comment

EXCLUSIV: Interviu cu Jean Pierre Mocho, Preşedinte al Institutului Superior de Modă de la Paris (MOD’SPE) | Feeder November 10, 2011 - 3:51 pm

[…] Pierre Mocho a fost în România cu ocazia lansării Artcademy Fashion Business School, prima şcoală din România care oferă cursuri ceritifcate internaţional în domeniul […]

Reply
Iulia October 21, 2012 - 8:48 pm

Mai ai cumva suportul de curs?

Reply
Iulia October 21, 2012 - 8:50 pm

Sunt interesata de programul oferit, insa momentan nu dispun de resursele financiare necesare urmarii acestui curs. Crezi ca as putea sa ma uit pe niste materiale?

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: