Atacul

by Andreea Vasile

LadyWithUmbrella-900x554

Ploua de peste 48 de ore când o fată a strigat: Lasă-mă! Lângă ea, un bărbat îi trăgea umbrela.

O văd cu coada ochiului că se smuceşte când bărbatul îi apucă umbrela şi trage de ea. “Lasă-mă”, spune scurt, dar hotărât fata. Este momentul în care îmi întorc umbrela cu vârful ascuţit în sus şi mă pregătesc să îl împung pe tipul ăsta îmbrăcat sărăcăcios care, se pare, nu o lasă pe tânără în pace. Încetinesc mersul şi aştept ca ea să ajungă în dreptul meu, apoi întreb: “E totul în regulă, ai nevoie de ajutor?” Ea se uită în ochii mei, dar tace. “Tipul ăsta pare că-ţi dă bătăi de cap, ţi-a tras umbrela …”. “Care e problema?”, întreabă “agresorul”. Îi spun că nu mi-a plăcut cum s-a purtat cu ea, să facă paşi. El începe să râdă, râde şi ea. Oare râd de mine?

*

“E nepoată-mea”, spune domnul, care e constructor pe şantier, de aia e îmbrăcat ca naiba, cu un pulover ponosit, o căciulă care-i stă pe cap de parcă ar fi primit-o de pomană şi barba nerasă de câteva zile plus ochii obosiţi cu cearcăne adânci. “Sigur?”, insist eu spre fată, neîncrezătoare. Într-un fel îmi pare rău că momentul meu de glorie se fâsâie pe măsură ce vorbesc cu oamenii ăştia. Îmi pare însă bine că ea nu e în pericol. Cu toate astea, mă şi vedeam într-o schemă de karate în care din trei mişcări las lat un om şi salvez un copil din ghearele răului.

*

Unchiul îmi mulţumeşte că am intervenit, chiar dacă nu era cazul, că “eu n-aş face aşa ceva unui copil”. Zic “domnule, oricine poate să facă orice”. Cădem de acord că e mai bine să întrebi când ceva ţi se pare în neregulă decât să bănuieşti că e totul bine când, de fapt, nu e. Pe genul ăsta de ignoranţă mizează oricum prea multă lume, poate de aia se întâmplă lucruri nasoale acolo unde o intervenţie ca a mea ar putea să prevină situaţii neplăcute. În plus, ceva activitate fizică nu strică niciodată.

0 comment

You may also like

0 comment

Tea October 2, 2013 - 9:30 am

Bravo ca te-ai oprit sa ii intrebi “de sanatate” – you’re my hero 😀

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: