Atentie, se-nchid usile. Si nu se mai deschid.

by Andreea

La 1 ianuarie 2009, Bucurestiul avea un numar estimativ de 1.944.367 de locuitori, conform Wikipedia. Dintre acestia, 650.000 folosesc zilnic metroul. Si metroul nu merge azi.

Cand a inceput sa ploua aseara, m-am gandit ca asta in combinatie cu greva de la metrou va crea un spectacol demn de urmarit la televizor. Da, eu stau azi acasa, n-am drumuri de facut, deci d-aia cu simt de fina “socioloaga” nestresata pot sa scriu cu relaxare despre asta.

Da` Metrorexul asta ce vrea?

Vrea bani mai multi, ce sa vrea? Cu vreo 23% mai multi.  Ma rog, situatia e un pic mai complicata. Fireste. Puterea acuza ca greva asta e instrumentata politic de PSD fiindca Ion Radoi, lider sindical la Metrorex, a fost senator PSD timp de opt ani. In contextul actual in care totul in tara e dat peste cap, reteta e simpla daca o gandim politic: se ia partidul PSD, se ia liderul de la Metrorex, fost PSD-ist cu functie, se mobilizeaza 4500 de lucratori de la metrou si se cer salarii mai mari intr-un context in care tara-i vraiste, nu-i guvern, Radu Berceanu e interimar, suntem cu cateva zile inainte de prezidentiale, nimeni nu poate sa ia decizii acum, TOCMAI ACUM. Se creeaza starea de nemultumire in randul cetatenilor care incep si injura puterea. Se striga solidaritate de cateva ori, simtire specific social-democrata, iata, PSD, solutia salvatoare, partidul care tine cu poporul, care va da pensii si salarii. Si gata scenariul. Si iata ca scenarita loveste. O miscare destul de isteata, oricum.

Aduceri-aminte

In 2008, Metrorex a mai primit o majorare salariala de 26% ceea ce inseamna ca salariul minim pe economie a unui angajat Metrorex e de 2500 de lei. Asta zicea Berceanu. Radoi spune ca e de doar 1500. Ziarul Financiar ne lamureste ca venitul mediu este de 3500 de lei si scrie despre asta AICI. Asadar, ori sunt nesimtiti, ori e vorba de scenariul de mai sus si-atunci angajatii n-au ce face decat sa urmeze vorba si portul liderului sindical. Desi urat port. Desi starea asta de-s legat de maini, de picioare si capul mi-e gol ii face din nesimtiti, prosti si asta e mai rau.

Ce-avem?

Pai avem un oras paralizat. Claxoane, blocaje, nervi, intarzieri, dezbateri tv, taximetristi care fac profit [asta-i veste buna]. Dar in context de oras paralizat, si prostia se insuteaza. Astfel, fiecare bucurestean iese cu masina lui. Omul si masina. Intreba Irina mai devreme de ce nu se grupeaza mai multi pe-o masina. Fiindca nu le pasa. In stare generalizata de isterie, sa fii isteric e cel mai usor. Iesi si tu cu masina desi stii ca masini vor fi peste tot si ajuns in trafic, injuri. Guvernul, pietonii, ceilalti soferi, raul, ramul, tara, futu-i. Adica, asa-i romanul, cand tara arde, toarna gaz pe foc.

Ce-ar fi civilizat?

Sa-nceteze greva. Angajatilor Metrorex sa le vina mintea la cap si sa realizeze ca suntem in saptamana de dinaintea alegerilor prezidentiale, ca n-avem guvern stabil, ca salariile in toata tara scad, ca ei sunt bine asa cum sunt acum si ca, daca nu vor ura colectiva sa se-abata asupra lor cand le-o fi lumea mai draga, ar face bine sa treaca in underground.

Soferii sa aiba creier. Sa-si sune colegii din aceeasi zona, daca au, si sa-i ia cu masina ca sa nu mai iasa si aia cu masina. Daca nu, sa ia familia, prietenii, vecinii si sa-i duca pana unde au ei treaba ca sa nu mai fie aglomeratie pe mijloacele de transporturi si in statii.

Soferii sa nu mai blocheze intersectiile, sa nu mai depaseasca pe contrasens, sa nu se mai puna pe linia de tramvaie. Stiai ca-i greva si ca va fi nasol. De ce n-ai stat acasa? De ce n-o iei pe jos? De ce nu esti, pur si simplu, civilizat?

Batranii sa stea acasa. Stiu, era urgent, trebuia sa iei ceapa azi din Obor ca era cu 20 de bani mai ieftina. Dar mamaie, fii buna, tataie, si tu la fel, macar azi nu va mai incapatanati sa faceti pe nebunii. Stiu, si pentru voi e misto sa bozgoroditi, e forma voastra de socializare, e distractia voastra, cand esti singur si te plictisesti, mijloacele de transport sunt locuri bune de vorba, dar macar azi, let it be!

Hai sa fim, in puii mei, mai buni, mai calmi, mai ingaduitori. Apel la mintea de pe urma. E-ngropata bine, dar e acolo.

Si Vlad Petreanu zice cam la fel.

Later edit: Uite cui i s-a aprins beculetul:  “Il caut de dimineata, sa dea drumul la metrou, dar nu-l prind la telefon. Totul se poate intoarce impotriva noastra, a PSD-ului”, spune Marian Vanghelie despre Radoi pentru Gandul.

0 comment

You may also like

0 comment

ion November 17, 2009 - 11:59 am

eu azi am luat bicicleta. de unde stau, pana am trecut intersectia cu tineretului mi-a luat cam 10 minute. era greu sa te strecori cu bicla printre masinile aproape lipite. 🙂

oricum, buna si greva asta infecta la ceva: ma pregatesc pentru sezonul de ski. :))

Reply
clara November 19, 2009 - 10:39 am

ethnic standpoint: bozgorodi nu exista 😛 e a boscorodi (am cautat in dex usor speriata) 😛

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: