Ayesha Wazir, prima femeie cu partid politic din Pakistan

by Andreea Vasile

În unele locuri din lumea asta ai putea să mori pentru că te exprimi liber și vorbești despre lucrurile în care crezi. Da, poate că în România sunt multe care nu merg bine, însă cu siguranță nu putem vorbi despre sistem dictatorial sau totalitarism în țara noastră. E absurd și e nedrept față de țări în care să trăiești reprezintă, zilnic, o incertitudine. În aceste locuri, ”carpe diem”, e cu adevărat un îndemn care poate însemna, în același timp, o clipă de viață și-o clipă de moarte. Soarta e cea care are puterea de-a decide.

Dintr-un astfel de loc vine și AYESHA WAZIR, activistă și politician, prima femeie din Pakistan care și-a făcut partid politic în care majoritatea membrilor sunt femei. Vorbește despre nedreptate și cum să facem lumea un loc mai bun încă de la 7 ani, când tatăl ei, un mare suținător sl său și al surorii sale, MARIA WAZIR, care e jucătoare de squash, o activitate de neimaginat pentru o femeie musulmană din acea zonă, a dus-o la adunări publice și la întâlniri dintre politicieni și cetățeni.

unf1.jpg

Ayesha a știut de mică ceea ce își dorește să facă și, cu ajutorul unui părinte trezit, care i-a înțeles mintea și inima, a putut să își urmeze visele, nu fără a plăti pentru toate astea cu amenințări la adresa vieții ei și a familiei ei și cu frica de a nu ști dacă mai prinde ziua de mâine. În prezentarea ei de la Unfinished Festival 2018, Ayesha a avut o prezență puternică, impunătoare, stăpână pe sine, a unui om care nu schițează nici o emoție, care nu te lasă să îți dai seama ce gândește. A fost o prezentare aproape ca un discurs politic pe care l-am savurat cu toții și pe care l-am aplaudat în picioare, la final. Da, acesta este un om care știe cu adevărat ce e frica și ce înseamnă să te joci cu perspectiva morții.

”First comes the awareness, then the action,” a spus Ayesha, care vorbește neîncetat în țara sa despre drepturi egale și incluziune pentru toți oamenii, indiferent de clasă socială, orientare politică sau minorități sexuale. În partidul ei, minoritățile sexuale au avut pentru prima dată dreptul de a vota, iar ăsta a fost un moment istoric pentru Pakistan. Când vorbește despre declarațiile ei publice care au pus țara pe jar spune că a făcut-o din datorie și pentru că femeile trebuie să știe că nu sunt prizoniere ale unui sistem patriarhal, ci libere să învețe, să gândească, să fie cine-și doresc ele să fie.

unf2.jpg

În anul 2017, Ayesha Wizar a vorbit de hărțuirea sexuală venită din partea liderului partidului din care făcea parte atunci, Imran Khan. Declarația făcută într-o conferință de presă a pus-o în pericol când a început să primească amenințări cu moartea, atât pe rețelele social media, cât și în spațiul public. ”În țara mea onoarea și respectul înseamnă să taci. Iar eu nu sunt de acord cu asta,” spune Ayesha. De multe ori, femeile în numele cărora vorbește au fost primele împotriva ei. ”E un banc pe care obișnuiesc să-l spun: în țările vestice, femeile sunt alături de victimă, în Pakistan, femeile sunt împotriva ei,” a explicat ea. Un adevăr al țării sale care e la fel de prezent și-n România, unde victima e adesea trasă la răspundere, ”poate a zis ceva, poate a făcut ceva.” Ayesha, stai liniștită, nu suntem atât de diferiți!

Prezentarea ei a fost atât de captivantă și inedită datorită realității în care Ayesha trăiește, încât și Esther Perel, care a fost în sală, i-a adresat la final o întrebare foarte frumoasă despre puterea pe care a primit-o de la tatăl ei și despre ce a însemnat pentru tatăl ei să fie un părinte aparte într-o societate în care bărbații care încurajează femei sunt văzuți drept mai puțin bărbați. ”A real man empower the women, he does not bring them down,” a fost de acord Ayesha.

ay1

Un lucru care îmi place mult la Unfinished Festival e că speakerii participă unii la prezentările celorlalți și sentimentul meu e că toți se simt foarte bine aici, în atmosfera asta relaxată, nepretențioasă, caldă ca între prieteni. E același sentiment pe care îl trăiesc și la The Power of Storytelling, care va începe, de asemenea, în două săptămâni și pe care o aștept cu nerăbdare.

Citește despre Jason Silva la Unfinished Festival 2018.

Citește despre Nicolas Jaar la Unfinished Festival 2018.

Citește despre Tehching Hsieh la Unfinished Festival 2018.

Citește despre Esther Perel la Unfinished Festival 2018.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: