Bărbat la bucătărie: studiu de detaliu

by Andreea Vasile

Oriunde ar fi şi oricum ar face-o, bărbaţii din lumea întreagă iau bucătăriile de feluri diferite în primire şi le pun la treabă

Aş fi zis că treaba asta cu bărbatul care găteşte este doar o găselniţă a revistelor glossy de a le atrage pe femei cu poze cu bărbaţi cu şorţ cam după aceeaşi schemă cu care revistele pentru bărbaţi atrag cititori postând fete în chiloţi (if even…). Dar de când cu filmările din fiecare luni şi marţi pentru “Sănătatea în bucate”, emisiunea de cooking din fiecare sâmbătă şi duminică de la Digi24, lucrurile s-au mai lămurit: dacă femeile dress to impress, bărbaţii, mulţi, gătesc pentru că le place. Bine, bine, poate am forţat nota, deci şi comparaţia, însă vă zic imediat la ce mă refer.

*

De când sunt la filmările astea, cam de vreo lună de zile, Marius Tudosiei, prezentator şi business man la Băcănia Veche, a avut invitaţi numai bucătari bărbaţi. Şi o singură femeie. Şi aceea străină. Adică franţuzoaică. M-am speriat! Unde sunt gospodinele ţării? Unde-s femeile care fac magie-n bucătărie? Să se fi oprit generaţia de experte la bărbaţii care acum gătesc, pentru noi, femeile? Cu siguranţă vorbim de o tendinţă. Aşa cum mersul cu bicicleta şi fotografia par să fie hobby-urile tuturor zilele astea şi bărbaţii la bucătărie e un trend care câştigă teren.

*

Nu mă plâng, Doamne fereşte, am mai zis că sunt anti-talent când vine vorba de pus condimente laolaltă, de fapt subiectul nu mă interesează foarte tare, dar apreciez mâncarea bună deşi nu-i ridic soclu. Pot mânca, cu aceeaşi naturaleţe, ceva foarte bun şi ceva foarte prost mai ales că, de ar fi să fac eu ceva, probabil ar ieşi  “foarte prost” şi am înţeles că just e ca bucătarul să fie primul care îşi mănâncă “opera” deci în această logică … well, înţelegeţi voi.

*

Bărbaţii care s-au perindat prin bucătăria lui Marius sunt super atenţi la detalii: vorbesc cu pasiune despre condimente, le miros, le taie, le întorc pe toate părţile, ştiu vinuri. În fine, ce să vă mai povestesc şi aburesc, inevitabil întrebarea care se pune este: sunt la fel de atenţi şi cu femeile? Tind să cred că da pentru că bucătăria bine făcută este un spaţiu al migalei, al combinaţiilor, al încercărilor şi potrivirii de gusturi. Bucătarii sunt oameni răbdători, calculaţi, organizaţi, curioşi şi toate astea sunt concluzii pe care le-am tras uitându-mă la ce fac. Zeci de borcane cu felurite frunze, sosuri pe care le pregătesc sau unele gata făcute care se îmbină, din punct de vedere al gustului, cu anumite preparate, tehnici de a face vreo bucată sau alta, aş putea spune că bucătăria este cam la fel de solicitantă ca dezmembratul de radiouri şi reasamblarea lor, ocupaţie ce, odinioară, părea să fie printre favoritele băieţilor şi bărbaţilor deopotrivă.

*

Cinste bărbaţilor care ştiu să potrivească arome şi gusturi. Dacă acest talent se prelungeşte şi-n zona relaţiilor amoroase, atunci, fetelor, there is a new category worth following! 🙂

0 comment

You may also like

0 comment

skyturtle (@skyturtle) April 11, 2012 - 11:44 am

“Pot mânca, cu aceeaşi naturaleţe, ceva foarte bun şi ceva foarte prost mai ales că, de ar fi să fac eu ceva, probabil ar ieşi “foarte prost”

Serios? Nu te plangi niciodata?

Reply
Andreea April 13, 2012 - 9:36 am

ei, ba da, dar nu ma gandeam chiar la mancarea necomestibila 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: