Bernard Arnault, domnul din spatele LVMH, cel mai puternic grup de produse de lux din lume

by Andreea Vasile

În ultima vreme citesc mai mult ca de obicei despre oamenii puternici ai lumii fie că este vorba de sportivi, oameni de afaceri, medici, artişti. Domeniul din care oamenii aceştia vin mă interesează mai puţin, căci ceea ce îmi atrage atenţia este felul de a fi al omului respectiv: care este filosofia sa de viaţă, care este filosofia sa de muncă şi care este strategia, explicită sau implicită, care mă ajută să îmi fac o idee despre cum acţionează această persoană.

POUR ILLUSTRER LE PAPIER Par Dominique A

Bernard Arnault este CEO al grupului LVMH din 1989

Zilele acestea citesc despre conglomeratul multinaţional de produse de lux LVMH şi despre toate brandurile pe care le deţine. Moet, Louis Vuitton, Dior, Celine, Guerlain sunt doar câteva dintre numele de … renume pe care grupul le are în portofoliu. Ca să înţelegeţi şi mai bine despre cine este vorba, grupul ăsta este pe primul loc la încasări în zona brandurilor de lux de şase ani neîntrerupţi încoace. De pildă, numai în primele nouă luni ale anului trecut, grupul a avut încasări de 20,7 miliarde de euro, cu 4% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2012.

Bernard Arnault este domnul care se ocupă de grup şi de dezvoltarea lui din 1989. Este chairman şi chief executive officer şi, fireşte, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. În 2013, revista Forbes l-a clasat pe locul 54, în creştere faţă de 2012 când a fost pe 56, cu o avere estimată la 29 de miliarde de euro. Într-o lume a banilor făcuţi în mod necinstit, mi s-a părut frumoasă menţiunea revistei Forbes că averea domnului Arnault, azi în vârstă de 64 de ani, este self-made. În Franţa, el este al doilea cel mai bogat om. Cel mai bogat om din Franţa şi al treilea cel mai bogat om din lume, că tot suntem aici, este Liliane Bettencourt, o doamnă de 91 de ani care deţine acţiunile majoritare la compania L’Oreal şi care are o avere estimată la 33,2 miliarde de dolari.

lil

Doamna Bettencourt s-a născut pe 21 octombrie 1922, iar astăzi are 91 de ani şi este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri şi filantropi din lume

Înapoi la domnul Arnault, acesta este căsătorit şi are cinci copii. Mă întreb cum arată ziua unui astfel de om? Ce face o persoană într-o funcţie atât de înaltă în fiecare zi, ce aspiraţii mai are, la ce se gândeşte şi cum vede lumea? Sunt întrebări pe care mi-ar plăcea să le adresez personal unor nume atât de importante şi, cine ştie, poate că, într-o zi, voi avea ocazia să fac asta.

Grupul LVMH deţine produse de lux care pleacă de la îmbrăcăminte şi accesorii, până la parfumuri, cosmetice, ceasuri şi băuturi fine. Aria care produce cei mai mulţi bani este cea de îmbrăcăminte, dar nici celelalte nu o duc rău, fiecare segment a fost în 2013 în creştere. Tatăl lui Bernard Arnault a fost antreprenor şi a avut propria companie, însă fiul nu i-a călcat imediat pe urme pentru că el a absolvit facultatea cu diplomă de … inginer şi a lucrat, mai întâi, la compania tatălui unde, ulterior, a devenit CEO, în 1978.  A stat acolo până în 1984, când s-a dus la Financière Agache, grupul care deţinea atunci Christian Dior şi care avea pierderi financiare. Domnul Arnault a restabilit situaţia şi-a readus compania pe profit. În 1989 a venit în fruntea LVMH şi de atunci este acolo.

Restul este istorie pură, de studiat la şcoală!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: