Bienala Bucureşti 5: Tactici pentru aici şi acum

by Andreea Vasile

Anne Barlow, director executiv al Art in General din New York, este curatorul desemnat al BB5, care are loc între 25 mai şi 22 iulie la Bucureşti

Bienala de la Bucureşti este, poate, unul dintre cele mai importante evenimente de artă contemporană din România. În ceea ce mă priveşte, BB5, care anul ăsta va fi între 25 mai şi 22 iulie, este mişto pentru că ia lucrurile un pic altfel: nu pleacă de la vizual la teoretic, ci face tocmai invers.

De pildă, în 2012 tema este: Tactici pentru aici şi acum. Ce-nseamnă asta? Că-ntr-o lume în care totul se schimbă foarte repede, artiştii trebuie să găsească soluţii vizuale care să exprime rezistenţa la acest mod rapid de a trăi. Imaginaţi-vă deci la o serie de exprimări artistice ale căror scop final este să vă facă pe voi să trăiţi sentimentul rezistenţei.

Revin şi spun că povestea cu Bienala Bucureşti mi se pare foarte frumoasă tocmai din acest motiv: operează cu noţiuni actuale pe care le pune în practică la nivel vizual. Chiar dacă nu eşti artist sau pasionat de artă, temele de la BB5 au o relaţie cât se poate de directă cu viaţa pe care o trăieşti şi societatea de azi şi atunci fiecare referinţă artistică este o interpretare a cuiva despre ce se întâmplă în jur, una cu care noi înşine putem rezona pentru că, vreodată, poate vom fi simţit la fel.

*

Anne Barlow, curator al BB5 şi director executiv al Art in General din New York, are o misiune foarte frumoasă, ca fiecare curator, în general. Apropo, ca să deschid o paranteză, în top 5 job-uri pe care mi-aş dori să le am vreodată este şi curatoria pe care o găsesc fascinantă tocmai pentru că solicită în mod intens înţelegerea pe mai multe fronturi: cunoaşterea mediului în care trăieşti, abilitatea de a observa ce este în jur, capacitatea de a interpreta, puterea de a înţelege felul în care un altul percepe realitatea, inteligenţa de a le cuprinde pe toate în diferite scheme de gândire.

Anne Barlow ne va ajuta să înţelegem, deci, mai bine ce înseamnă “tactics for here and now” şi cum se reflectă ele în lucrările artiştilor participanţi. În esenţă este vorba despre cum ne raportăm unii la alţii.

Am cunoscut-o pe Anne şi am ascultat-o vorbind la conferinţa de presă de la sfârşitul anului trecut şi ce pot să spun este că e o tipă articulată şi că va fi o plăcere să o ascult.

*

Bienala Bucureşti 5 începe, oficial, pe 25 mai. Este un eveniment pe care vă recomand să îl urmăriţi îndeaproape pentru că e ocazia rară de a înţelege care-i lumea în care vă învârtiţi mai departe de propriile percepţii de timp şi spaţiu.

Evenimentele conexe BB5 nu-s nici ele de ratat.

Programul integral al BB5 îl puteţi găsi pe site-ul oficial al evenimentului.

*

Până atunci, party-ul de deschidere al evenimentului (care-i pe invitaţii şi eu am una, sîc!) ni-i aduce pe cei de la Chinawoman, iuhuuuu-iuhuuu!

http://www.youtube.com/watch?v=JEBD97Ajkqw&feature=related

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: