Bogdan Teodorescu: “Obositi-va in vacante si odihniti-va cind reincepeti serviciul!”

by Andreea

Un interviu neconventional cu Bogdan Teodorescu intr-o ipostaza mai putin cunoscuta, aceea de pasionat de calatorii. Cind nu este la televizor, in talkshow-uri politice, Bogdan Teodorescu cutreiera lumea.

Afirmati ca “starea noastra de a fi este vacanta”. La ce va referiti?

In timpul vacantei, fiinta umana scapa sau ar trebui sa scape de cele mai multe dintre aspectele care ii tulbura existenta cotidiana, de obligatiile rutinei, de uzura sarcinilor sociale, de obligativitatea programului fix, de acelasi peisaj anost parcurs spre si de la serviciu, de tabieturile, care sint doar o tentativa de a cosmetiza cu un pic de confort esecul fiecarei zile identice cu cea trecuta si cu cea viitoare, de mincarea mereu aceeasi, de programul de televizor mereu acelasi si tot asa. Stiu inca de la 6 ani, atunci cind am ajuns la scoala, ca oamenii trebuie sa munceasca pentru a putea trai. Intrebarea este cind apuca sa traiasca; iar un prim raspuns, la indemina oricui, este vacanta.

Care este prima vacanta de care va aduceti aminte?

Prima vacanta de care imi amintesc este chiar prima vacanta, iarna lui 1969, cind nu m-am mai dus la scoala dupa primul trimestru din viata mea, nu m-am mai sculat devreme, nu am mai avut de facut teme, probabil acele siruri lungi si provocatoare de bastonase care trebuiau repetate pe pagini intregi de caiete dictando. Nu stiu daca a fost foarte spectaculoasa acea vacanta, dar stiu cu siguranta ca am regretat ca s-a incheiat, asa cum aveam sa o fac de-a lungul celor 17 ani de scoala si a restului de ani de serviciu. Niciodata nu m-am intors din vacanta cu inima tresaltind de bucurie ca ma apuc iarasi de treaba.

Prima iesire din tara a fost in 1992 la Munchen. Cu ce ocazie ati plecat si care au fost impresiile pe care le-ati avut atunci?

Asa cum povestesc si in cartea mea 54/24, calatoria de la Munchen, prima mea iesire din Rominia petrecuta in primavara lui 1992, i se datoreaza lui Max Banus, faimosul jurnalist de la Europa Libera si apoi fondatorul trustului de presa Tinerama. Aceasta iesire a fost decisiva, din punctul meu de vedere, pentru toate calatoriile care au urmat. Fiindca acolo am inceput sa inteleg, intr-un oras strain, populat de oameni care vorbesc o limba pe care nu o cunosc, senzatiile pe care ti le poate oferi explorarea: privelisti noi, mincaruri noi, ritmuri noi, chipuri noi, ipoteze noi la inceputul fiecarei zile. Cind te trezesti intr-o miercuri oarecare din viata ta la tine acasa, nu te intrebi unde te vei duce, fiindca iti este foarte clar. Te duci la serviciu. Acolo, intr-o miercuri dimineata, am avut de ales intre trei sau patru destinatii necunoscute mie. Si deodata toata perspectiva asupra acelei zile este profund schimbata.

Cum arata pentru dvs. o calatorie reusita?

Trebuie sa afirm cu modestie ca toate calatoriile pe care le-am facut au fost reusite, fiindca esential este sa pleci, sa vezi, sa auzi, sa-ti dezmortesti mintea si simturile, sa te bucuri de detalii si sa te uimesti in fata creatiilor omului sau ale naturii. M-am simtit la fel de bine in Veliko Tarnovo in Bulgaria (pe straduta lor comerciala conservata de vreo 3 secole, unde intr-o dugheana cu trei mese am baut cafea la nisip si am mincat zaharicale turcesti acompaniat de muzica bulgaro-orientala din care nu intelegeam mare lucru) sau in fata piramidelor egiptene (cu tot cu arabii insistenti care incercau sa te urce pe camilele lor pentru modesta suma de 50 de euro) sau in extraordinarul restaurant Louise XV din Monaco al celebrului bucatar francez Alain Ducasse.

Cind pleaca in vacanta, multi oameni cauta in locurile noi confortul de acasa. De ce?

Vacanta nu este sau nu ar trebui sa fie ca o zi obisnuita in care nu mergi la servici. Vacanta ar trebui sa fie altceva. Si anume sansa ta scurta de libertate intr-o lume in care cu totii stim ca nu avem cum sa fim liberi.

Care trebuie sa fie, din punctul dvs. de vedere, starea mentala a calatorului ca sa aiba parte de experiente de vizitare reusite?

Trebuie sa nu fie plictisit, sa nu fie nervos, sa nu-i puta, sa nu caute pretutindeni dovezi ale incompetentei chelnerilor, hotelierilor, taximetristilor, sa nu creada ca toti oamenii din tara aia straina au ceva cu el fiindca e romin, sa nu faca in fiecare minut comparatii intre pretul sticlei de apa minerala din Rominia cu cel din Finlanda, sa nu se gindeasca la meciul de duminica seara pe care nu-l vede fiindca este in Caraibe sau la talk-show-ul pe care-l pierde fiindca este in savana si acolo nu se prinde TVR1. Primul pas de facut intr-o vacanta este sa vrei sa te simti bine, dupa aia vine tot restul. Iar daca se intimpla sa nu mearga ceva bine, sa nu-si spuna niciodata, „mai bine stateam acasa”.

Dvs. cum va pregatiti inainte sa plecati in calatorii?

Dupa ce imi aleg o destinatie, consult toate materialele documentare la care am acces (ghiduri, internet, bloguri de calatorie), imi configurez un traseu si apoi imi contactez agentia din Rominia, Accent Travel, aceeasi cu care lucrez de ani de zile si rezolv toate detaliile tehnice, transport, cazare, acces in locuri restrictionate etc. Apoi citesc din nou, pina sa plec oricit de mult despre ce as putea vedea acolo, pentru ca odata ajuns sa stiu intr-o oarecare proportie ce este obligatoriu de vizitat. Intotdeauna, la fata locului, gasesti surprize, locuri de care nu stiai, recomandari ale localnicilor, festivitati si sarbatori peste care ai picat din intimplare. Al doilea lucru pe care il documentez este mincarea locala si, evident, locurile in care este bine sa maninci sau in care este bine sa nu maninci.

Daca ati face un plan turistic in functie de virsta calatorului, cum ar arata acesta?

Aici mi-e greu sa raspund. Exista evident forme de turism dedicate virstelor mai atletice. E mai greu sa faci rafting la 70 de ani, dar stiu ca exista si exceptii. Sint locuri in care odata cu virsta ajungi mai greu, fie din cauza altitudinii (Tibet, Machu Pichu, chiar si Mexic sau Bolivia), din cauza umiditatii (Amazonul, jungla africana, Indonezia), din cauza caldurii (deserturile africane, indiene sau sudamericane), dar am intilnit oameni in virsta in locatii ca acestea. Un singur lucru e cert. Nu e bine sa amini niciodata un proiect in ideea ca ai timp mai tirziu sa il faci. Fiindca niciodata nu stii cit timp ai de fapt.

“Obositi-va in vacante si odihniti-va cind reincepeti serviciul!” este indemnul dvs. De ce?

Din cele 365/366 de zile pe care le are un an, omul normal este in vacanta cam 20 de zile. Restul de 345 este la domiciliu. Cind e mai logic sa te odihnesti, in cele 20 sau in cele 345 ramase?

Ce locuri v-ati propus sa vizitati in acest an?

Anul acesta voi incerca sa fac un traseu prin Balcani, vreau sa ajung in Macedonia, Albania si nordul Greciei si, de asemenea, daca am timp vreau sa vad castelele si fortaretele din muntii Slovaciei. Iar la anul, daca totul este ok, vreau sa ajung in Siria si poate si in Iordania.

(publicat in revista VIP pe 12 iulie 2010)

0 comment

You may also like

0 comment

paiame July 12, 2010 - 9:22 pm

54 / 24 m-a prins intr-un moment deloc placut – toamna, munca si (apropos de savuroasele feluri de mancare descrise) sandvisuri cu aceleasi ingrediente – insa m-a ajutat sa trec peste o saptamana anosta de noiembrie 🙂

Reply
Andreea July 13, 2010 - 3:41 am

😉

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: