Bomboana

by Andreea Vasile

Eram în Helsinki, în fața unei vitrine, când am strâns bomboana între măsele până a făcut trosc și s-a spart în zeci de bucăți colorate și ascuțite care, cu muchiile lor, îmi înțepau limba și, de nu eram atentă, chiar ar fi crestat-o, pe ici și colo, provocându-mi poate o de neoprit hemoragie care mi-ar fi inundat gura cu sânge … STOP! Deci am spart o boamboană între măsele și, odată cu ea, am spart și-o măsea. Momentul a fost destul de confuz, cred că ați trecut prin el, când nu îți dai seama prea bine dacă și dantura a avut de suferit pentru că nu te-ai abținut să pocnești bomboana aia, s-o ia naiba, că parcă sunt copiii Necuratului și te ispitesc să o mărunțești, deși ai idee că asta n-ar fi deloc bine și în loc să scuipi bomboana și să-ți salvezi dinții, mirajul cranț-ului dintre măsele e mai puternic. Am dus limba pe măseaua din stânga sus și-am simțit gaura, dar am zis că poate e mai veche, cine știe ce mi-a venit tocmai acum să duc limba acolo și să mă gândesc că uite gaura e nouă, dar poate era deja acolo.

*

Era seară, stăteam pe canapea și mâncam când o felie de roșie, sau poate de castravete, a asaltat, ca un brav soldat, gaura finlandeză și s-a infiltrat prin ea până la nerv de m-am pricopsit cu cel mai strașnic brain freeze care mi-a fost vreodată dat. Și mi-au fost date o grămadă, mai ales cu înghețată și sucuri foarte reci vara, dar peste toate am trecut cu capul sus, deși capul, în principal, nu mi-l mai simțeam. Roșia, sau castravetele, atinsese nervul. După ce m-am dezmeticit, ca un cățel care sare în valurile mării după vreo prostioară aruncată de stăpân și-apoi revine la mal dezorientat și plin de apă, am decis că trebuie să merg la doctor, că n-o să stau cu nervul atârnând ca firele de cablu pe stâlpii bucureșteni.

*

Când urmează ceva dificil, ca dentistul sau vreo altă investigație medicală, am o regulă: fă ceva frumos după aceea ca să nu rămâi cu imaginea greului în minte. Așa că după dentist, mi-am făcut programare la tuns. Tunsul avea să se transforme în vopsit dacă procedura de la dentist devenea echivalentul săriturii din spațiu al lui Felix. Planul era precis și avea un scop nobil, să mă țină tot fata veselă pe care cei mai mulți o știu.

http://www.youtube.com/watch?v=MNIxq4nFRDY&feature=related

*

La dentist am aflat că măseaua spartă e cea de minte care oricum mi-a crescut puțin și care îmi crește de aproape 10 ani, că n-am să uit că a început să mă doară în ziua în care dădeam proba orală la Bac la română și asta m-a făcut irascibilă și știu că i-am strigat doamnei profesoare: dar nu e evident că asta e răspunsul și că-l știu? Și ca prin vis, crezând că mi-am tăiat craca de sub picioare cu răspunsul țipat, am primit foaia cu 10 și-am ieșit înainte să-mi scape obscenități pe care le-am împrăștiat, ca vântul frunzele, pe drumul până acasă că mă durea, aoleu, ce mă mai durea. Măseaua nu a putut să mi-o scoată că trebuie să fac radiografie panoramică și să mă reîntorc. Dar mi-am tencuit o carie și dentista, o tipă mișto și pasionată, a mai descoperit alte stricăciuni care pot fi lucrate și am fost de acord să le lucrez ca să am dinți ca la Hollywood (și ca să-mi îndeplinesc obiectivul de până în 30 de ani, despre care cred că v-am mai povestit, să fiu femeia aia care-n capul meu sunt deja, dar în afară mai trebuie să clocesc ca oul sub găină, eu pe mine însămi mă coc).

*

Tunsul a fost simplu, am scurtat și am filat și am lăsat vopsitul pentru sfârșitul lunii. Poate că am să transform partea asta într-un premiu după ce mă voi vedea cu dinții într-o poză demnă de atârnat în orice salon stomatologic ca exemplu de bună practică.

2 comments

You may also like

2 comments

Ana Sipciu November 17, 2012 - 12:51 pm

mai andreea, ce-mi place de tine. weekend fain 😀

Reply
Andreea November 17, 2012 - 1:59 pm

multumesc 🙂 weekend fain si tie!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: