Brunch în Oltenia: o zi la Novaci cu mâncăruri tradiționale oltenești, artiști plastici și meșteri populari și prieteni noi

by Andreea Vasile

Pentru o zi, gospodăria familiei Ungureanu din Novaci, județul Gorj și-a deschis porțile pentru aproape 100 de oameni, adulți și copii, gata să guste din preparatele tradiționale oltenești și să afle povești despre Oltenia.

organizatori.jpg

De la stânga la dreapta: Dana Oniga, Gabriela Solomon, Daciana Ungureanu și Cristi Cismaru

Primul brunch în Oltenia, organizat de My Secret Romania și Asociația My Transylvania, a avut loc sâmbăta trecută la Novaci, în județul Gorj. Despre brunch-uri în gospodăriile oamenilor din țară s-ar putea să mai fi auzit la televizor, mai ales că Cristi Cismaru, de la Asociația My Transylvania, apare destul de des pe micul ecran să povestească despre aceste evenimente. De data aceasta însă conceptul a fost adus din Ardeal în Oltenia la inițiativa Gabrielei Solomon și Ioanei Pătrășcoiu de la My Secret Romania, două fete care iubesc România și pe care eu le cunosc de mult timp. Cu ele am văzut prima dată Delta Dunării în urmă cu doi ani într-o vacanță pe care n-o voi uita niciodată.

masa imbelsugata 1

Produsele locale și mâncărurile tradiționale au fost vedetele brunch-ului

Ce este un brunch?

Brunch-ul, pentru care un echivalent potrivit în română nu găsesc, este combinația dintre mic dejun și prânz. Ca atunci când te trezești în jurul orei 12.00 duminica și, deci, masa pe care o mănânci atunci e undeva la intersecția a două momente principale ale zilei. La Novaci, brunch-ul a însemnat că aproape 100 de oameni ne-am strâns în gospodăria familiei Ungureanu, unde am mâncat preparate tradiționale din produse exclusiv locale, am asistat la demonstrații de sculptură în lemn și împletituri de coșuri din răchită și ratan ale unor meșteri populari, am văzut colecția de ii și obiectele create de artista plastică Daciana Ungureanu și am ascultat povești despre Oltenia spuse de Dana Oniga, cunoscătoare a operei lui Constantin Brâncuși și curatoare a paginii de Facebook cu același nume.

balmos la ceaun 1.jpg

Balmoș la ceaun pe lemne de foc

Ce am mâncat?

Mâncarea a fost pregătită de câteva femei din Novaci și a fost atât de gustoasă că oricât de sătul erai, tot mai trebuia să guști din ceva. Era greu să te abții pentru că chiar și cele mai banale produse ca ouăle sau brânza aveau aici un cu totul alt gust. Puteți vedea câte bucate am avut pe mese în albumul foto realizat de Gabriela Cuzepan. Printre bucatele mele preferate s-au numărat, bineînțeles, pâinea pe vatră, felurile diferite de brânză, dulceața de casă, în special cea de vișine, care, din nou, mi-a amintit de bunica pentru că avea exact gustul celei pe care o făcea și ea, mâncarea de ștevie (dragavei, cum i se spune în zonă), balmoșul (o mămăligă așa cum o gătesc ciobanii la stână, în ceaun pe foc de lemne) și dulciurile. În premieră pentru mine anul acesta, am mâncat căpșuni și cireșe de mai.

colectie de ii.jpg

O parte din colecția de ii a Dacianei Ungureanu

Colecția de ii a Dacianei Ungureanu

Brunch-ul a fost găzduit de familia Ungureanu, o familie de artiști din Novaci. Daciana Ungureanu, artist plastic și profesor de arte plastice în Tîrgu Jiu, ne-a prezentat colecția ei de ii, unele vechi de aproape 100 de ani, căci au aparținut bunicilor și străbunicilor. Ii lucrate manual, adevărate bijuterii, de o simplitate și o frumusețe extraordinare, care nu aveau nevoie de cuvinte. A fost suficient să ni le arate că, deopotrivă, femei și bărbați am rămas gură cască. Toate păstrate cu drag și atenție în lada de zestre a bunicii care avea încrustat pe ea anul 1946, când s-a măritat.

covor care a prins razboiul.jpg

Covorul, moștenire de familie, care a rezistat zeci de ani la rând și care arată ca nou

Un alt obiect din colecția Dacianei care m-a impresionat a fost un covor realizat manual la începutul anilor 1900, care a circulat prin familia ei până azi și care-n timpul celor două Războaie Mondiale a fost ascuns într-un butoi, iar butoiul în pământ. Așa se făcea cu obiectele valoroase atunci, iar obiecte valoroase erau considerate, printre altele, lucrurile create manual, pentru care aveai nevoie de multă atenție și migală.

obiecte frumoase.jpg

Obiectele pe care le-am ales, marca Daciana Ungureanu

În final, am văzut obiectele create de Daciana, de la cercei și broșe, la farfurii pictate superb cu modele tradiționale. Cu toate acestea, Daciana merge la târguri internaționale unde străinii sunt înnebuniți să aibă astfel de obiecte unicat, realizate manual și care transmit emoție. Nici eu nu am plecat cu mâna goală, căci am luat o broșă și o farfurioară care înfățișează un cuplu care se ține de mână.

mester.jpg

Meșterul popular Nicoale Rotaru ne arată ce iese din mâinile sale

Meșterul popular Nicoale Rotaru a cântat la drâmbă

După ce ne-a făcut o demonstrație de sculptură în lemn, o muncă foarte grea și migăloasă pe care meșterul popular Nicolae Rotaru o simțea pur și simplu fiindcă altfel e greu de explicat cum poți sculpta la liber, fără măsurători anterioare, doar din ochi, am avut norocul să îl ascult pe acesta cântând la drâmbă. Drâmba e un instrument din oțel (dar nu numai) care arată ca o potcoavă și care are o lamă care se ciupește cu degetul. E ca și când ai cânta la frunză, dar, evident, îți trebuie practică să poți cânta, cu adevărat, o melodie.

novaci borna.jpg

Am văzut puțin din împrejurimi și am înțeles mai bine cum era odată viața ciobanilor de acolo

Plimbare prin împrejurimile Novaciului

Familia Ungureanu are o curte imensă și deschisă, care arată ca un parc. Din zona meselor cu mâncare am trecut pe lângă vița de vie și lac și am ieșit la râul Gilort, care izvorăște din zonă, din Munții Parâng. Marius Ungureanu ne-a povestit despre cum se făcea odinioară transhumanța și de ce acest proces era important atât pentru ciobani, cât și pentru oi. Dacă vrei să afli mai multe despre asta, vezi filmul lui Dragoș Lumpan, Ultima transhumanță și ai să înțelegi mai bine despre ce e vorba.

romana rista si supa cu taitei.jpg

Claudia Romana Rista, cunoscută drept ”Fata care gătește cu flori”, e nelipsită de la astfel de evenimente. În imagine, ea mănâncă o supă de pui crescut la curte și cu tăiței.

Cum poți să participi și tu la un brunch?

Dacă vrei să trăiești și tu experiența unui astfel de brunch, dă like paginilor de Facebook Asociația My Transylvania și My Secret RomaniaAșa vei fi la curent cu evenimentele pe care le pun la cale cele două, separat sau împreună. Totuși, ca să-ți fie mai simplu, iată calendarul evenimentelor pentru anul acesta:

Oltenia Brunch

12 Mai – Pociovaliștea, Novaci (Gorj) – Familia Ungureanu
16 Iunie – Isverna ( Mehedinți) – Casă bătrână reabilitată de Asociația Sinaptica
11 August – Zătreni (Vâlcea) – Familia Vâlcea
25 August – Buleta, comuna Mihãieşti (Vâlcea) – Familia Bălan
13 Octombrie – Costești (Vâlcea) – Familia Mesea
tesatoare.jpg

Brunch-urile sunt evenimente pentru toată familia

Muntenia Brunch

7 Iulie – Corbi (Argeș) – Fam Sescioreanu și Comunitatea din Corbi
14 Iulie – Urlați (Prahova) – Familia Crisbășanu
4 August – Videle (Teleorman) – Comunitatea din Videle
11 August – Potlogi (Dâmbovița) – Palatul Brâncovenesc şi Comunitatea din Potlogi
8 Septembrie – Slatina, comuna Nucșoara (Argeș) – Familia Solomon
29 Septembrie – Ferma Piscicolă Ciocănești (Călărași) – brunch pescăresc

 

Înscrierile sunt posibile începând cu 30 de zile înainte de evenimente, pe pagina www.eat-local.ro sau din aplicația cu același nume.

Pentru a nu rata nici un brunch, înscrie-te în newsletterul My Secret Romania: https://bit.ly/2qaYJsn.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: