Bună, telespectatorule, sunt eu, prezentatoarea …

by Andreea Vasile

jon

Minunatul Jon Stewart de la minunatul “The Daily Show” este singurul prezentator din lume care are voie să vorbească cu mine ca şi când ar fi iubitul meu şi-i lipsesc enorm.

Totul a început în ziua în care mă uitam la Antena 1 şi Andreea Berecleanu mi se părea ca o mamă care mai că nu ne trage de urechi. Subiectul despre care vorbea este absolut irelevant, cum sunt mai toate zilele astea, porci tăiaţi, pârtii, sarmale şi vinul care curge. Însă felul în care se adresa o transforma într-o rudă mai apropiată chiar şi decât mama.

*

“Imaginează-ţi că … ” Atât de direct începea ştirea despre nu-contează-ce. Un stil foarte prietenos de parcă ai sta la masă cu cel mai bun prieten şi, la un pahar de vin, cu ajutorul creativităţii, vă duceţi amândoi cu gândul la planuri pe care, într-o zi, le veţi realiza.

*

Poate că Pro TV a început cu stilul ăsta familiar de parcă suntem toţi o mare gaşcă de la bloc şi numai prin adresare directă eu, telespectatorul, mă prind că tu, prezentatorul, vorbeşti cu mine. Înţeleg că nivelul nostru de atenţie, în general, este tot mai redus, vrem idei comprimate, citim ştiri scurte, răbdarea pentru lucruri ample pe care, la rândul nostru, trebuie să le comprimăm în puncte cheie sunt de domeniul trecutului pentru că creierul nostru se adaptează la timpuri noi, reacţionează la feluri noi de a primi informaţii.

*

“Creionează-ţi o hartă mentală şi concentrează-te să împlineşti …”, a început Neti Sandu în această dimineaţă şi, de partea cealaltă a ecranului, m-am uitat lung la ea: “Femeie, serios, abordarea asta nu merge, nu cu freza aia de când lumea şi pământul, nu cu hainele astea pe care le aveţi toţi din Pro, de parcă aţi rămas blocaţi la vârsta de 14 ani şi Andre încă rup topurile.”

*

Vreau ca prezentatorul de ştiri să fie prezentator de ştiri – nu vreau să fie prietenul meu, nu vreau să facă pe terapeutul cu exerciţii de imaginaţie cu mine şi nu vreau să mă ajute să ating noi niveluri de creativitate. Vreau să-mi dea ştiri, să îmi dea “bună seara” şi să nu îmi dea niciun fel de indicaţii despre lucrurile la care să mă gândesc.

0 comment

You may also like

0 comment

Mihaela January 3, 2013 - 9:17 am

Obiectivitate in Romania? Nu. Se vorbeste la nivel emotional, iar telespectatorii sunt tratati ca niste copii infantili. Asta ar cere un salt enorm din partea prezentatorului, adica sa isi asume rolul de adult – prezentator, nu adult – parinte. Eu nu inteleg, de ce cand anunta moartea unui om au si fete plangacioase. Cred ca m-am obisnuit prea mult cu BBC-ul. Ciudat, la inceput prezentatorii/jurnalistii de la BBC mi se pareau reci, fara suflet (asta cu sufletul e mentalitate romaneasca). Acum mi se par obiectivi, profesionisti.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: