Bună!Ce faci?

by Andreea

Săptămâna trecută, Cristina Bazavan a trimis pe mail, unui număr de 50 de bloggeri-femei, următoarea invitaţie:

Şi eu, şi Ina am primit câte una şi cum povestea era învăluită în mister (nu, nici nouă nu ne-a spus Cristina despre ce va fi vorba), iar invitaţia netransmisibilă (aşa cum se specifica), am ajuns aseară la ora 19.00 la cinema Patria într-o sală mică, nouă, cu doar 50 de locuri pe canapele, o sală pentru proiecţii private, dar care este, aşa cum am înţeles, şi cafenea. Are şi 3D. Da,da, chiar în incinta cinema-ului de pe Magheru unde nu vrem să mergem niciodată la filme că ne aducem aminte că era naşpa locul. Nu mai e aşa.

*

La intrare, doi băieţi de la Redd’s ne-au dat un mărţişor, apoi am făcut poze într-o fereastră cu flori pe pervaz, pe urmă ne-am luat un Cointreau Cosmopolitan, o cafea Illy şi-o apă Evian (toţi s-au mobilizat pentru noi, fetele) şi ne-am aşezat pe canapele. Pe măsuţa din faţă aveam un laptop Samsung şi-un webcam Logitech şi cum avea să ne anunţe Cristina, ele nu erau degeaba. La finalul filmului “Bună!Ce faci?” puteam să facem o cronică video a filmului. Ina şi cu mine am făcut asta şi imediat ce am filmuleţul, îl pun aici. Am avut şi invitat special, dar trebuie să citiţi acest post ca să aflaţi cine a fost.

*

“Bună!Ce faci?” este comedia romantică despre care publicaţia americană „Variety” aprecia că este „ca o gură de aer proaspăt” în contextul producţiilor româneşti mai degrabă sumbre. În cinematografele din România filmul intră, oficial, din 4 martie, deci nu trebuie să-l rataţi. “Bună!Ce faci?” este lungmetrajul de debut al lui Alexandru Maftei, care va avea premiera de gală pe 3 martie, la Cinema Patria, în prezenţa echipei.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Fodx-hZvohU]

După 20 de ani de căsnicie fericită Gabriel şi Gabriela nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. După ce îşi petrec câteva nopţi comunicând pe internet cu un necunoscut, amândoi se îndrăgostesc – fără să ştie că de fapt s-au găsit tot unul pe celălalt. Atracţia pasională pentru necunoscut se amestecă cu sentimentul de vinovăţie că îşi înşeală partenerul de o viaţă. Încă şi mai confuz este băiatul lor Vladimir, un adolescent cu o viaţă sexuală foarte activă, când descoperă că si părinţii săi sunt mânaţi de dorinţe. Într-o zi însă întâlnirea celor doi amanţi virtuali devine inevitabilă.

*

În rolurile principale joacă Dana Voicu (Gabriela), Ionel Mihăilescu (Gabriel) şi Paul Diaconescu (Vladimir). Alexandru Maftei, regizorul, spune despre film: “Întotdeauna dorim altceva decât avem – fie el aparat foto, rochie sau partener de viaţă. Întotdeauna căutăm în altă parte ce avem, probabil, foarte aproape de noi. Asta este tema care m-a atras la povestea unui cuplu care îşi caută fericirea în afară căsniciei, chatuind cu un necunoscut. Mi-am propus să fac un film de dragoste. Un altfel de film românesc. Pe care să-ţi facă plăcere să-l vezi. O poveste universală frumoasă, filmată inedit şi ritmat, jucată cu căldură şi umor. Îmi doream un film în care muzica să fie foarte prezentă şi specială. Am vrut să invoc puţin magia cinematografului – atât de lipsită în ultima vreme pe la noi. Nu cred în filmul elitist şi nici în cel comercial. Dar cred că spectacolul cinematografic nu înseamnă numai filmul de pe pânză, ci şi publicul din sală.”

*

În sală, aseară, au fost cu noi Dana Voicu şi Ana Popescu, colega de muncă, în film, a Danei. În viaţa reală, Ana i-a fost elevă Danei şi spune că în timpul filmărilor a simţit responsabilitatea că juca cu un profesor. Scenariul de la “Bună!Ce faci?” este singurul pe care Ana l-a primit până acum şi şi-a dorit foarte mult să ia castingul şi să joace în el.

Dana povestea că, la un moment dat, Ana intrase într-un impact actoricesc la o scenă şi-i cerea sfaturi despre ce să facă.

-Draga mea, eu trebuie să-mi văd de rolul meu acum. Te descurci tu, i-a spus Dana, sugerându-i că anii de şcoală s-au terminat şi că acum, în rol de profesionist, trebuie să găsească propria soluţie la dilemele pe care le are.

-Problema începuse cu o seară înainte că nu ştiam ce vrea domnul Maftei de la noi, vroiam să fie perfect, dar asta nu se putea. Îmi e greu să stau în faţa oamenilor, am o problemă cu asta, explica Ana, deşi, pe măsură ce vorbea, devenea din ce în ce mai expansivă. Se simţea bine.

*

Dana a spus că multe dintre secvenţe au fost scoase la montaj şi că personajul lui Vladimir, fiul ei în film, a fost probabil cel mai trist pentru că dintre scenele lui s-a scos cel mai mult (o să vă placă Vladimir!). S-a filmat plan-contraplan adică pentru fiecare secvenţă s-au tras mai multe cadre, din diferite unghiuri şi personajele trebuiau să joace, la fel de bine scena, de fiecare dată. Dacă una se trăgea de 5 ori, de 5 ori trebuiau să reia cu aceeaşi convingere.

*

Cineva din sală a întrebat-o pe Dana care e diferenţa dintre un film romantic românesc şi unul american. Dana a spus doar: The End. Completarea mea ar fi că, în vreme ce-n filmele hollywood-iene avem de-a face cu happy end-ul în care personajele rămân împreună să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi lăsând imaginea unui cuplu care poate rezista zeci de ani fără niciun fel de tulburări, în cel de faţă vedem ce se întâmplă, în realitate, după ce anii trec de la momentul happy end-ului american care părea imbatabil.

*

E o scenă din spălătoria de lux unde lucrează Dana şi Ana, când prima, şefă, îi spune celei de-a doua care cămăşi aparţin bărbaţilor însuraţi. Din sală, cineva a întrebat, foarte bine, cum îţi poţi da seama de asta. Se pare că Lia Bugnar, scenarista filmului, a dezvoltat o teorie a felului în care arată hainele în funcţie de cine le poartă: haine de bărbaţi însuraţi, de femei căsătorite, de oameni fără partener, de copii, de bătrâni. Asta a fost una dintre scenele tăiate la montaj.

*

Aşa cum a spus şi Dana Voicu, filmul e unul omenesc, unul care iubeşte oamenii.

Lui Alexandru Maftei i-a luat 5 ani să facă filmul!

*

Invitata mea şi-a Inei pentru cronica de după film, pe care am înregistrat-o, a fost Ştefania, fiica Danei Voicu, în vârstă de 17 ani, câţi avea şi Vladimir, fiul din film al Danei. Cu ea am vorbit despre ce se mai întâmplă azi cu adolescenţii şi dacă mama e la fel de cool ca cea din film. Ne-a zis că este!

 

0 comment

You may also like

0 comment

Blogul Cristinei Bazavan March 2, 2011 - 7:55 pm

[…] necula andreea pietrosel anca bundaru daniela petrescu elena ciric diana stoleru corina georgescu andreea vasile anne marie chelariu ana maria […]

Reply
Alina Constantinescu March 3, 2011 - 5:14 am

… te-ai fi gandit vreodata ca tocmai tipa de la curatatorie e omul care ajuta oamenii sa arate mai bine? 😉

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: