Cadouri: pe cine facem fericit?

by Andreea Vasile

De unde cumpărăm cadourile pentru Crăciun anul acesta: marile lanţuri de magazine sau micii întreprinzători?

Când cumpăr un cadou vreau să-l fac fericit pe cel căruia i-l ofer. Vreau să-l fac fericit în orice moment al anului, cu orice prilej şi indiferent de cadoul pe care i l-aş oferi. Gândesc aşa pentru că şi mie îmi place să fiu fericită când primesc cadouri care îmi plac. Sigur, menţionăm valoarea gestului simbolic ca fiind mai importantă decât gestul în sine, dar pe cine păcălim? Fiecare dintre noi am primit cadouri care nu ne-au plăcut, pe care le-am considerat inutile, ba chiar unele ne-au părut oferite la mişto, ca şi când cel ce dă abia a scăpat de o povară.

*

Anul ăsta, cu ocazia Crăciunului, parcă se vorbeşte mai mult decât oricând despre locurile din care să facem cumpărături. “Lupta” principală se dă între cadourile din marile lanţuri de magazine vs. micii întreprinzători cu îndemnul de-a cumpăra de la cea de-a doua categorie astfel încât banii să nu se ducă la afaceriştii mari şi răi, ci la “vecinul-de bloc-care-face-brăţărici-din-biluţe-de-diferite-mărimi”. Sincer, ultima mea problemă când cumpăr ceva este să mă gândesc unde se duc banii. Asta pentru că prima mea problemă este să mă gândesc dacă acel cadou aduce plăcere sau utilitate celui căruia i-l ofer. În definitiv, pentru cine cumpărăm: pentru cel căruia dăruim sau pentru întreprinzător?

*

Pentru ca gestul să conteze la fel de mult precum un eventual cadou, gestul ar trebui să-l facă pe cel ce primeşte să se simtă ca şi când ar fi primit un cadou! 🙂 În preajma Crăciunului (sau alte sărbători cu iz oficial), încercăm, pe cât putem, şi mai ales cu familia şi prietenii apropiaţi, să ţinem cont de ceea ce îşi doresc sau de ceea ce ştim că le place. Pentru mine asta e ceea ce contează. Chiar de-aş avea buna intenţie să cumpăr de la micul întreprinzător, nu pot să iau ceva cu unicul gând că-l ajut pe respectiv să îşi continue afacerea în detrimentul plăcerii pe care o pot aduce unui om drag, ca să nu mai vorbim că e dreptul meu să investesc banii în ce vreau.

*

George Carlin, comedian american, spune într-un stand up de-al său că trăim într-o perioadă în care totul se rezumă la a salva ceva sau pe cineva, a avea o cauză, o misiune, un scop. Cred că nu suntem aici ca să ne erijăm în salvatorii nimănui. Cred că e bine să fii bun, decent, atent, preocupat de alţii în măsura în care, interacţionând cu ei, îi poţi ajuta. Dar nu cred în cei pentru care un om sau un eveniment devin prilej nu doar de salvare, dar şi de militare pentru ca alţii să salveze, ce-o fi de salvat, alături de ei.

*

Când vine vorba de cadouri pe care, cumpărându-le, putem să ajutăm, concret, prin banii oferiţi, pe cineva, discuţia îşi schimbă uşor direcţia, dar nu cu mult. În sensul că dacă îmi propun să cumpăr ceva ca să ajut un om sau un grup de oameni, o voi face pentru asta şi doar pentru asta şi nu pentru că mă aştept ca oferind darul mai departe (dacă fac asta) să trezesc emoţie sau compasiune din partea celui care înţelege valoarea gestului meu. În definitiv, să te baţi cu pumnii în piept spunând că “îţi ofer asta, iată ce gest minunat am făcut, pe cine am salvat etc” ţine mai degrabă de mândria de sine decât de gestul bun care e bine să treacă tăcut. Căci în tăcere, de cele mai multe ori, se înţelege semnificaţia şi se interiorizează curăţenia unui gest bun; nu în anunţarea sa în piaţa publică!

*

Pentru gestul bun, şi doar pentru el, poţi să ajuţi pe HHC şi pe copiii de care HHC se ocupă. Felicitările din inimă sunt acele felicitări pe care, dacă le cumperi, poţi să ajuţi HHC-ul să ajute, în continuare, copiii aflaţi în sistemul de stat să iasă de acolo şi să prevină intrarea unora noi în el. Vă reamintesc că până în 2020 HHC îşi propune ca, împreună cu alte organizaţii şi cu direcţiile generale de protecţia copilului, să facă din România prima ţară din estul Europei care îşi va fi închis toate centrele de tip mamut şi va fi reintegrat copiii în familiile naturale, în centrele maternale sau la asistenţii maternali.

Dacă eşti o companie care trimite, oricum, în fiecare an felicitări cu ocazia Crăciunului, poţi să o faci anul ăsta cu felicitări personalizate de la HHC pe care să scrii: “Compania X, împreună cu Doru (numele unuia dintre copiii care au făcut felicitări), îţi urează Crăciun fericit!” Atât, fără nicio explicaţie despre felicitare, sau Doru, sau lacrimi stoarse. Mi se pare simplu şi frumos.

*

Pentru că nimic nu depăşeşte bucuria unui cadou primit cu plăcere!

0 comment

You may also like

0 comment

Ina November 25, 2011 - 8:26 am

e incredibila fetita :))

Reply
Andreea November 25, 2011 - 8:28 am

total! 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: