Cămătari: de la Nuţu la Yolcaut

by Andreea Vasile

Citeam azi că doamna-n casă a lui Nuţu Cămătaru va fi săltată de poliţie pentru audieri în legătură cu animalele de pe domeniul mafiotului. Se presupune că ele erau folosite pentru intimidare, deci poliţia vrea să ştie dacă femeia care dă cu mătura şi face ciorbă pentru Nuţu a văzut oameni muşcaţi ori chiar mâncaţi de lighioane.

*

Aşa mi-am adus aminte de “Fiesta în bârlog“, cartea pe care am citit-o în acest weekend. M-aţi putea întreba: cum să-ţi aduci aminte de o carte pe care abia ai citit-o, cum să uiţi o carte căreia nici nu i s-au răcit paginile după ce le-ai atins? Simplu, cartea are aproape 100 de pagini, iar 60 le-am dat gata ieri în timp ce aşteptam la coafor să-şi facă vopseaua efectul şi să mă spăl apoi pe păr.

*

Tochtil este fiul unui temut mafiot mexican, Yolcaut. El trăieşte într-o ditamai casa şi îşi petrece majoritatea zilelor înăuntru pentru că ta-su este un tip periculos căruia toţi îi vor moartea. Şi dacă nu este el cel vizat, următorul la rând este fi-su. Tochtil nu are contact cu prea multă lume. Sunt oamenii de încredere ai casei, bucătăreasa şi Matzerath, cel care îl învaţă şcoală. Apoi sunt vizitatorii: alţi mafioţi, politicieni corupţi şi prostituate.

Despre toţi Tochtil povesteşte cu mult umor şi mereu cu referinţă la lucrurile pe care le învaţă de la Matzerath, în special istoria care este preferata lui.

Francezii pun capetele într-un coş după ce le taie. Am văzut într-un film. La ghilotină, aşază un coş chiar sub capul regelui. apoi francezii lasă să cadă lama, iar capul tăiat al regelui cade în coş. De-aia îmi place de francezi, fiindcă sunt aşa delicaţi. În afară de faptul că îi scot coroana regelui ca să nu se strice, se îngrijesc să nu le scape capul când se rostogoleşte. Apoi francezii îi dau capul unei doamne ca să plângă. Unei regine sau prinţese sau aşa ceva.

Tochtil spune despre sine că este precoce. Spune asta pentru că alţii spun asta despre el. Şi pentru că îl duce capul, dar şi pentru că vede lucruri pe care nu ar trebui să le vadă un copil. Taică-su însă crede că între prieteni nu există secrete aşa că nu îi ascunde nimic.

Tochtil este un copil încă inocent. Te lasă cu impresia că o să ajungă un tip mişto care o să dea naibii toate prostiile pe care le face ta-su şi-o să facă ceva mai onorabil cu viaţa lui. Realitatea însă este că probabil va deveni ca ta-su.

*

“Fiesta în bârlog” este scrisă de Juan Pablo Villalobos şi a fost scoasă de editura Curtea Veche.  Este prima carte a scriitorului mexican care va veni în România între 13 şi 15 martie, la Bucureşti şi Timişoara. Coperta cărţii a fost realizată de agenţia Griffon&Swans (gaşcă responsabilă şi de revista All Hollow) şi a fost premiată în cadrul galei „Cea mai frumoasă carte din România 2012”, organizată de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură. În Germania, autorul este considerat un exponent al narco-literaturii.

vil

Juan Pablo Villalobos şi … un hipopotam. Dacă vreţi să aflaţi care-i treaba cu hipopotamul, va trebui să citiţi “Fiesta în bârlog”

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: