Care-i treaba cu papucii, Mark Zuckerberg?

by Andreea

Cu întârziere, am văzut, în cele din urmă, The Social Network. Şi prima mea întrebare este: care-i treaba cu papucii, Mark? Mark poartă papuci cu aceeaşi sfinţenie cu care restul din generaţia noastră au purtat Converse în liceu. Îmi permit să spun că Mark e din generaţia mea întrucât e cu doar un an mai mare decât mine şi cu câteva miliarde mai bogat. Dar ăsta e doar un detaliu. Oricum, dacă cineva are răspunsul la dilema cu papucii, să-mi scrie.

*

În ansamblu, filmul m-a cam plictisit. Cel puţin părţile în care discută despre programe şi programare m-au pierdut cu totul. Primele 13 minute sunt un blank total pentru mine şi, dacă m-ar ruga cineva să rezum primul sfert de oră, n-aş putea. În primul rând că dialogul dintre Mark şi Erica, chiar şi cu subtitrare, este foarte rapid. În al doilea rând, implică informaţie despre calculatoare pe care n-o înţeleg. Şi-apoi tonul discuţiei, dominată de Mark, e enervant. Adică eu o înţeleg pe fata aia că s-a ridicat de la masă şi-a plecat. Aş fi făcut-o mai devreme decât ea. Dar, hei, being a smart ass is sometimes all you have got. Deşi, în retrospectivă, filmul ne face să credem că Mark devine ceea ce devine din resentiment vizavi de Erica, în realitate el a avut aceeaşi prietenă pe toată perioada facultăţii. Chiar şi dacă realitatea ar fi stat altfel, nu cred că Erica ar fi fost motorul întregii poveşti, ci un lucru mult mai simplu.

*

Zuckerberg îşi trădează prietenii pentru că nu are coaie. Pur şi simplu, din punct de vedere al personalităţii, e un papă-lapte uşor de manevrat, fără vreun soi de set de credinţe personale despre ce ar trebui să faci şi ce n-ar trebui să faci în relaţiile cu oamenii, în general, şi cu prietenii, în mod particular. Un tip absorbit de harul divin cu care este înzestrat într-ale informaticii, Mark uită, sau nu-i pasă, că, mai departe de ecranul unui computer pe care scrii orice pentru că nu ripostează niciodată, există oameni. E Zuckerberg poate autist, poate uşor sociopat? Nu cred. Sunt câteva momente în care pare că are o conştiinţă şi că lipsa de implicare, acel to stand up for smbd., îl macină. E slab şi câteodată şi conştient de asta.

*

Sean Parker (Justin Timberlake) îmi aduce aminte de Şarpele biblic. În tot filmul, el ispiteşte.

*

Mi-a plăcut foarte mult istoria despre Victoria’s Secret şi Roy Raymond. Nu sunt convinsă cât de adevărată e partea că Roy s-a sinucis din cauza greşelii pe care a făcut-o vânzându-şi afacerea mult prea devreme. Pe scurt, a dat-o pe 4 milioane de dolari companiei The Limited, în 1982,, după cinci ani de la înfiinţare. Până în 1990, Victoria’s Secret ajunsese cel mai important retailer de lenjerie din USA, o afacere care valora 1 miliard de dolari.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lB95KLmpLR4]

*

Ah, şi-ncă o chestie: faptul că cineva merge la o universitate ca Harvard nu înseamnă că acel cineva este o persoană grozavă, ci că are nişte aptitudini grozave. Exagerez dacă spun că toţi “hardvard-iştii” din film mi se par o adunătură de naşpeţi?

*

Later edit: Când lucram la Oricum, Octav, programatorul nostru, purta, la rându-i, papuci. Octav, dacă vezi asta, poate mă ajuţi: care-i treaba cu programatorii şi papucii de plastic?

0 comment

You may also like

0 comment

Tweets that mention Care-i treaba cu papucii, Mark Zuckenberg? « Atatea lucruri de invatat, atat de putin timp -- Topsy.com January 24, 2011 - 7:50 am

[…] This post was mentioned on Twitter by Andreea Vasile, Andreea Vasile. Andreea Vasile said: care-i treaba cu papucii, mark zuckenberg? http://bit.ly/fVDSEB […]

Reply
Sky January 24, 2011 - 10:15 am

:))) e atat de amuzant incat mi-e frica sa stric jocul comentand.

Reply
AntiGelu January 25, 2011 - 3:18 am

Sint o variatie de “flip flops” si sint purtati cu sfintenie de studentii americani. Zuckenberg ii poarta pt a-si asigura un pic de comfort psihic, a comfort zone personala ce o cara cu el peste tot. E un pic socially challenged asa ca are nevoie de intariri.

De fapt, ar fi interesant sa faca cineva un reportaj despre garderoba de zi cu zi a studentilor de la o universitate (chiar si una “mare”) din USA si una din Romania…gen Stanford/SNSPA.
Una e degajata, cu un pic de laissez-faire iar la Bucale la SNPSA…well, nu cred ca mai trebuie sa expplic cum se umbla pe acolo si la ce tinute.
Deci ei poarta acesti flip flops inclusiv cand afara sint aproape minus pe scara lui Celsius.
Am si eu o pereche, model Zuckenberg, dar ai mei sint Nike. Ii am din 1998, au facut 2 facultati de pe 2 continente si ceva ani de slujba. Sint confortabili si nu i-as da pe nimic in lume.

Funny, Zuckenberg e cu special needs (sau challenged, cum zice americanu) cand vine vorba de social life, the social skills, etc, nu stie ce sa faca in situatiile de zi cu zi…asa ca epateaza cu inteligenta si ideile lui, etc…ca la urma sa lanseze cel mai “tare” site de social networking din lume. Adica un om cu zero social skills ajunge sa produca THE social networking site.

Eu cred totusi ca ideea le-a apartinut acelor twins, el doar a prelucrat-o asa cum trebuie.
De aceea pt mine cei de la Google, Microsoft, Apple, EBay si YouTube are the TRUE discoverers. The modern era’s Marco Polos.

Reply
Andreea January 25, 2011 - 5:42 am

multumesc pentru raspuns. mi-a placut sa-l citesc 🙂 foarte buna observatia cu un potential studiu intre 2 universitati ca stil vestimentar. si inteleg ce spui, ahahahaha.

Reply
AntiGelu January 25, 2011 - 10:01 am

cu placere

Ce este interesant…stilul vestimentar e “purtat” apoi in “slujba”, mai departe. Daca totusi, isi mai iau haine “normale”, nu se vor machia sau imbaia in parfum. Totul e “professional” chiar daca e un pic “bland”/fad. Dar nu vezi festivalul modei, zi de zi ,la birou.
Cum spunea si Corina, e un pic de soc la inceput. Si ca “barbat”, dupa miss-ele fardate la spitz si intzolite ca pt club, din facultatile romanesti, am dat piept cu “naturaletea” unor femei care nu purtau mai deloc fard si niste haine destul de “normale”…am fost un pic dezorientat 🙂

Da, inceputul filmului e in forta…poate si pt ca regizorul a vrut ca spectatorul sa intre putin in pielea lui Zuckenberg, sa vada cum “ticaie”: totul la viteza maxima, varf intelectual si “geniu creator”. Full bore brain power to sweep you of your feet or impress, to switch attention from his total social inadequacy.

Reply
Vladina February 8, 2011 - 7:53 am

Da ,mai e de comentat …USA are altfel de studenti ,modesti si mai preocupati de lucruri serioase ,ai nostrii …elegantzosi de nu se poate ,cu mintea’aiurea …asa-mi face mie impresia ,n-am fost in USA,dar traiesc in Germania si vad cat de diferit e tineretul de aici ,din scoli si facultati fata de cei din Romania…aici sunt foarte modesti.

Reply
Corina January 25, 2011 - 6:48 am

Haha, da, mai ales la nivel de undergrad si in campusuri americane mici se intampla f des ca studentii sa coboare din camin, direct in pijama si papusi, la cantina, si de acolo direct la cursuri. Iar cand eu am intrebat daca are cineva vreun fier de calcat, raspunsul a fost “this is not something you use in college”. Bumbac, tricouri, papuci. E un casualness care are de-a face pe de o parte cu faptul ca ei fac mult sport, pe de alta parte ca exista credinta ca “nu haina face pe om”, si nu in ultimul rand cu ideea ca you should feel good no matter what. Pentru europeni, in special pt est europeni, e un soc intr-adevar. A, si cand calatoresti dibui turistii americani dintr-o mie dupa flip flops. Flip flops purtati si la 3 grade cu plus, sa ne intelegem.

Reply
AntiGelu January 25, 2011 - 10:19 am

La “noi” erau impartiti in camine rezidentiale, cu cantine…dimineata ii vedeai cum alearga de colo colo “flip flop flip flop”. Si aveau si cursuri oferite in acele camine, asa ca intrai si tu, ca graduate, in “universul lor”. Altfel, delimitau destul de clar “problema”.

Si eu m-am molipsit un pic…nici azi nu prea folosesc fierul de calcat. OK, barbat fiind, folosesc outsourcing pt camasi, etc…dar tricouri, blugi, samd, nu vad fierul de calcat. Atentie dupa spalat si la impaturit si you can do without it.

Bobby Brown…I feel good 🙂 Ar fi in stare sa iti zambeasca la nesfarsit si sa intrebe din minut in minut ce mai faci si daca iti este bine.

Daaaa, e asa de “cliseu”, dar purtatorii de flip flops din Europa sint in general turisti americani. Sau ii recunosti dupa naturaletea cu care se pun si stau pe jos cam pe oriunde vor sau apuca. Flip flops, normal to large jeans, t-shirt and a sweater (hoodie or not)…

Reply
Mada January 25, 2011 - 8:39 am

Recunosc ca si eu am vazut filmul tot tarziu, acum vreo trei zile. Nu e nici o pierdere, pentru ca Discovery a difuzat documentarul despre Facebook, acum cateva luni. Sincer, mi s-au parut la fel. Poate doar lungimea sa difere. Doar papucii… Aia nu existau la Discovery. Si asa mi-am dat seama ca regizorul filmului de “cinema” a folosit simbolistica. Papucii egal casa. Doar nu umbli cu papucii pe strada, mai ales iarna, cadru pe care a insistat regizorul. Deci, omul statea in casa, izolat, iar scurtele sale incursiuni in lumea de afara, necunoscuta lui, se faceau rapid, fara a schimba structura interna a subiectului si fara a-l scoate din ale lui. In cazul lui, papucii si bermudele, tinuta de casa in general, sugereaza, cred eu, izolarea. Izolarea de cei din jur si chiar de el. Nu stiu de ce, dar nici nu-mi inchipuiam ca o retea sociala, de o asa notorietate, ar fi fost conceputa de un tip care sta toata ziua prin cluburi sau cu prietenii. Pentru ca un astfel de tip, sau tipa, nu ar fi avut cum sa gandeasca asa ceva. Nu ar fi avut nevoie. Deci, eu zic ca papucii aia reprezinta de fapt izolarea fata de societate, simbolul unicitatii personale prin iesirea din tiparele impuse. Papucii, doamna, cat sunt papucii? Dincolo erau mai ieftini!

Reply
Andreea January 25, 2011 - 10:08 am

nu stiu daca e izolarea fata de societate si simbol al unicitatii. e mai degraba izolarea fata de societate prin neiesirea din casa =)))

Reply
Andreea January 25, 2011 - 10:07 am

@AntiGelu: ca o curiozitate personala, tu ce facultate ai facut in US? merci 🙂

Reply
AntiGelu January 25, 2011 - 3:37 pm

Rice University.
Am mai avut oferte de la Purdue, Texas A&M, etc, dar desi Purdue e mai sus in ranking pt un PhD in engineering, m-am dus la Rice din 2-3 motive: domeniu de cercetare, univ.privata si mica (max 5000 de suflete, la Purdue bate bine de 50.000!!!), raport nr de profesori-elevi mare (inseamna ca faci cursurile cu profesorul si nu cu un teaching assistant mai rasarit) si are un campus cochet 🙂 in mijlocul Houston-ului (linga scoala de studii politice au o bucata mare din zidul Berlinului…).
A fost o experienta interesanta, din toate punctele de vedere. Iar pe vremea aia era haiducie prin Romania dpdv al internetului sau al existentei tripletei: Adobe Reader-PC-Internet.

Stanfordul “il cunosc” pt ca am petrecut multe luni de zile prin Palo Alto si imprejurimi (Bay Area).

Reply
laur January 26, 2011 - 8:11 pm

cine i-a fi dat papucii ?

Reply
dojo January 27, 2011 - 11:59 am

AntiGelu, cred ca avem slapi similari 😀

Si eu am niste Nike luati cu 19 dolari de la Sports Authority, ca nu aveam slapi acolo. extrem de confortabili. Am fost si pe la cumparaturi in cartier cu ei in picioare, atat is de misto.

Singurii americani pe care i-am vazut la ‘tol festiv’ au fost aia de pe Wall Street sau 5th Avenue, care nu pot merge la job in izmenele de casa si venezuelencele, imbracate ca niste traseiste. Alea cred ca au impresia ca is sexy. In rest lumea poarta haine “casual” si comode. Iar vara e plin de flip-flops.

Aici in Romania se uita ciudat vecinii la mine si daca ies mai “relaxata” cu gunoiul, de parca trebuie sa vizitez pubela in crinolina. Nu mai discutam despre iesirile la Mall, ca apari ca un ciudat,daca nu esti imbracat ca de “nunta”.

Reply
AntiGelu January 29, 2011 - 12:48 pm

Ce admir la ei este ca stiu sa se imbrace casual si comod, dar fara sa cada in extreme. Si parca si “oferta” din magazine e pe masura si “ii ajuta”.

M-am intors in Europa si stau si ma uit si nu stiu ce sa port sau in ce stil sa ma incadrez: nu vreau “student”, nici “yuppie”…nici cocalar sau baiat smeker…si nici “artist scapatat sau in devenire”.
Acolo scapam ieftin cu cel mult dockers, polo shirt si loafers (cu sosete…nu inteleg cum pot purta unii incaltamintea fara sosete).

Cand am pomenit de “tuxedo” s-au uitat la mine ca la poarta noua. La noi in Romania se poarta “scump” si “lucios” 😀 (ma refer la costume). Si neaparat de “firma” si daca se poate…sa nu se taie nici eticheta de pe mineca 😀

Reply
Silvy February 3, 2011 - 7:56 am

Nu aveam niciun fel de atractie fata de fillmul asta, dar review-ul tau m-a determinat sa il pun in lista. Cel mai probabil o sa imi adun rabdarea intr-o zi sa il urmaresc.

Reply
Cosmin February 4, 2011 - 1:16 pm

Dar voi va dati seama ca omul, asa izolat cum il descrieti, a facut ce stie el mai bine, adica o retea sociala adaptata la noul mileniu – una care te izoleaza. Sper ca sunteti constienti de asta cand dati Like pe FB. Scuzati-mi interventia, nici macar n-am vazut filmul.

Si nu vad ce legatura are Octav cu asta :))

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: