Cartea de condoleanţe

by Andreea Vasile

Azi, 29 iulie, se comemorează o săptămână de la evenimentele tragice din Norvegia.

*

Gardul ambasadei Norvegiei de la Bucureşti este plin cu flori, steaguri ale ţării şi foi A4 pe care scrie: “We think of you“. În faţa ambasadei, camere de filmat înregistrează mişcările celor care, solemn, urcă şi coboară trepte spre intrarea şi ieşirea din ambasadă. Majoritatea sunt diplomaţi, români şi străini deopotrivă.

*

În lobby-ul ambasadei e o coadă de patru persoane care aşteaptă să scrie într-una dintre cele trei cărţi de condoleanţe puse la dispoziţie. Momentan, în faţa fiecăreia este, scriind, cineva. Unii acordă mai mult timp momentului pentru că transcriu, de pe ciorne, mesajele finale pe care le-au pregătit dinainte. După ce termină, se opresc înaintea membrilor ambasadei, le strâng mână, le spun “condoleanţe” şi pleacă.

*

În faţa cărţii de condoleanţe, cu stiloul în mână (nu am mai scris cu unul din şcoala generală), curăţenia scriiturii celor de dinainte îmi transmite sentimentul că, în momentul scrierii mesajului, fiecare a fost, trup şi suflet, în cuvintele pe care le-a aşezat pe hârtie. Ordonat, aliniat, drept sau înclinat, fiecare scris transmitea parcă încărcătura sufletească a fiecăruia care a notat un gând de bine.

De cealaltă parte a mesei, o reprezentantă a cancelariei Islandei în România plânge în timp ce scrie.

*

Când am terminat de scris, am strâns şi eu mâna membrilor ambasadei, am spus “condoleanţe”, am ieşit, am lăsat buchetul de flori pe gard, alături de celelalte, şi mi-am pus mp3-ul să cânte. Shuffle-ul a ales asta:

http://www.youtube.com/watch?v=TTMlcnI1SJQ

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: