Cat timp va mai ramane Germania pamantul fagaduintei pentru refugiatii sirieni?

by Andreea Vasile

Refugiatii sirieni ajung in gara din Munchen.

800.000 de refugiati sirieni sunt asteptati in Germania, numai in landul Bavaria, pana la finalul anului. Munchen a fost unul dintre orasele germane care s-a mobilizat exemplar atunci cand a primit un numar foarte mare de refugiati, peste 20.000 de la inceputul acestei luni si pana in prezent. Sentimentul de buna venire a fost creat, in primul rand, de autoritatile locale care au rugat localnicii sa ii ajute pe refugiati atat cu produse, cat si cu suport moral. Ecoul a fost atat de puternic ca, in cele din urma, tot autoritatile au fost cele care au trebuit sa ii roage pe cetateni sa nu mai aduca nimic fiindca e prea mult. Planul administratiei germane pare clar pe foaie: toti refugiatii, in limita locurilor disponibile, vor fi primiti cu bratele deschise si, apoi, integrati in societatea germana. Refugiatilor li se vor da case, bani, educatie, locuri de munca. Insa, pe masura ce zilele au trecut si numarul de refugiati a crescut, perspectiva unui viitor clar devine din ce in ce mai incerta.

Apar o serie de intrebari la care, deocamdata, nu stie nimeni sa raspunda. Va avea Germania capacitatea, cu adevarat, de a-i primi si integra pe toti refugiatii care vin acolo? Sunt toti acesti refugiati oameni care fug de razboi si care, cu buna credinta, vor sa isi ia viata de la capat intr-o societate bazata pe democratie si pace, cu reguli noi si-o cultura care nu le e specifica? Pana unde va merge intelegerea localnicilor in ceea ce-i priveste pe refugiati, pana cand sunt dispusi ei sa contribuie financiar pentru a sustine oameni nou veniti care, dintr-o data, din pricina contextului, s-au vazut nevoiti sa-si uite viata de pana acum si sa o construiasca, din nou, de la zero? In plus, cu o populatie xenofoba de 30% conform ultimelor studii si, deci, a existentei partidelor de dreapta, laolalta cu miscari neo-naziste care exista in Germania cel putin din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cat timp va trece pana cand vor aparea violentele? Sunt multe intrebari care nici macar n-au un raspuns predictibil pentru ca tin de o dinamica ad-hoc, de firea schimbatoare a oamenilor, care n-are nicio legatura cu politicile publice sau deciziile administratiei. In mod ideal, ne dorim sa ne imaginam ca in orice situatie ca cea a refugiatilor sirieni, buna credinta va triumfa! Ei fug de razboi, europenii ii primesc cu prietenie, ei incearca sa construiasca o viata noua aici bazata pe onestitate si munca precum face restul, europenii se bucura si-i indragesc ca pe niste frati, integrarea culturala are loc si traiesc cu totii fericiti pana la adanci batraneti. Realitatea insa e alta si tocmai aceste perspective diferite, cum ar zice romanul, fiecare cu a ma-sii, va face ca situatia sa fie, in principal, incerta si sa domine in permanenta o stare de tensiune care fie ramane cum e, fie esacaladeaza. Ar fi frumos sa ne putem baza pe intelepciune si spirit umanitar ca fiind ghizi principali, dar asta nu se va intampla!

A.G. este din Romania si locuieste in Munchen de peste 20 de ani. Am vorbit cu ea despre ce se intampla acolo in aceste zile. La finalul lunii septembrie, voi pleca si eu la Munchen, pe cont propriu, unde voi fi gazduita de A.G. ca sa vad cu ochii mei intreaga situatie si sa incerc sa raspund la cat mai multe dintre intrebarile pe care le-am pus, deocamdata retoric, mai sus.

Refugees-Munich-2

Refugiati sirieni in gara din Munchen.

Sursa: independent.co.uk

Care este politica orasului Munchen in ceea ce priveste primirea refugiatilor sirieni?

Orasul München a lansat flyere in care a facut apel la populatie sa aduca ajutoare pentru refugiati, atat materiale, cat si sub forma de suport moral pentru a se intregra mai usor in Germania. Adica refugiatii au acces la cursuri de limba germana, mers la cumparaturi, activitati sportive, un angajament total al lor, care este oferit in mod gratuit de catre statul german. In plus, tocmai s-a anuntat ca se vor oferi 2000 locuri de studiu in facultati, unde se pot invata gratuit germana si engleza (n.red. la inceputul lunii septembrie, imediat ce flyerele au fost distribuite, politia orasului Munchen a facut un apel pe Twitter in care i-a rugat pe localnici sa nu mai aduca produse pentru refugiati pentru ca sunt prea multe).

pic police

Cati refugiati sirieni sunt acum in Munchen si unde locuiesc ei?

Pana la sfarsitul anului au fost anuntati 800.000 refugiati numai in Bavaria. Dupa ce weekend-ul trecut (n.red. 12-13 septembrie) au sosit in gara din Munchen 20.000 de refugiati, administratia locala si-a dat seama ca nu va face fata acestui aflux de oameni si a cerut anularea unor legaturi de tren catre Munchen, reinfiintarea controalelor de granita si chiar trimiterea refugiatilor spre nordul tarii. Refugiatilor li s-au dat cladiri vechi, nelocuite. De exemplu, unul dintre adaposturi este intr-o cladire veche care a apartinut companiei Siemens, e langa casa mea. Acolo stau acum vreo 250 de refugiati. Cand vin foarte multi, deodata, se monteaza corturi in care se pot adaposti, dar asta nu e o solutie pentru iarna care sta sa vina. Refugiatii sunt intampinati in gara de voluntari care stau acolo cu apa si mancare, platite de orasul München. Din pacate insa, nu se mai stie exact cui i se da de mincare. Azilantii mai vechi vin si ei de placere la gara, motiv pentru care acum se bat intre ei pentru drepturi. Cei vechi considera ca sunt mai indreptatiti decat cei noi sa fie ajutati. S-a creat astfel un disconfort.

Primarul orasului Munchen, Dieter Reiter, multumeste localnicilor pentru intelegere si spune ca Uniunea Europeana mai are multe de facut in aceasta problema a refugiatilor.

Ce parere au localnicii despre faptul ca Munchen a primit un numar mare de refugiati?

Localnicii se pierd in multime! Desi declara ca sunt dornici sa ajute, unii spun ca daca situatia va continua in acest ritm, vor pleca din tara pentru ca s-au saturat sa munceasca pentru altii, adica banii din taxele lor sa se duca numai spre beneficiul altora. Acum, pentru ca e nevoie de mai multa paza, deci de mai multa politie, e nevoie si de bani mai multi pe care ii platim noi, salariatii. De aceea, si legile trebuie adaptate.
De pilda, in prezent, o cerere de azil pentru Germania dureaza intre 3 si 5 ani, pana se stabileste daca persoana are dreptul sa ramana sau nu. Iar asta este un timp in care azilantul nu are voie sa munceasca. Cine il sustine? Clasa muncitoare. In plus, cand sunt foarte multi, ca acum, intervine si pericolul nesigurantei, caci mintea care nu e ocupata are timp de prostii.

Oktoberfest Packages 2015

Sambata aceasta a inceput Oktoberfest, cel mai mare festival de bere din lume. Doua lumi impart acum acelasi oras: refugiatii sirieni si petrecaretii bautori de bere.

A inceput Oktoberfest. Care este atmosfera?

Multi vorbesc de teama de acte teroriste, mai ales acum, in timpul festivalului. Multa lume pur si simplu renunta sa mai mearga la Oktoberfest. Dar nu numai din cauza refugiatilor, ci si a romanilor care fura si a berii care costa 10 euro anul asta.

A young migrant girl hugs her newly gotten cuddly toy.

Copiii, printre victimele colaterale ale unui context in care n-au ales sa fie.

Sursa: 24mmjournalism.com

Tu cum te simti in orasul in care stai de peste 20 de ani?

Ma intalnesc cu refugiatii la cumparaturi, in metrou si langa casa mea. Nu mi-au facut nimic si ma bucur daca au sansa de o viata mai buna aici. Dar as vrea sa stiu ca si ei isi doresc sa munceasca cat mai repede, ca nu sunt aici, la Munchen, pentru banii generosi pe care statul ii ofera, ca nu vor, pe scurt, sa stea pe banii nostri. Partea proasta e ca incepem sa avem refugiati despre care nu stim de ce se afla aici, care sunt motivele: politic, economic, demografic. Si daca e vorba numai de sirieni, atunci ce cauta negrii printre ei? Zilele trecute, pe prima pagina a ziarului “Die Zeit” a aparut poza doamnei Merkel care face poza cu un asa zis refugiat. Titlul articolului este: “Sa speram ca stie ea ce face! Oare stie ca domnul din poza nu e refugiat?”
0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: