Ce băiat deştept

by Andreea

Dacă stenogramele cu SOV sunt adevărate sau nu, nu am de unde să ştiu. Oricum, nu despre stenograme vreau să vorbesc, ci despre caracterul omului care răzbate din ele. Sau nu, nici asta. Despre felul în care alţii se raportează la caracterul omului SOV citind stenogramele. Ca să mă fac înţeleasă, nu mă interesează că SOV sau partenerii de discuţii înjură ori se iau peste picior. Ştiu că, în prieteniile de lungă durată, şi poate că omul ăsta cu angajaţii lui e prieten, porcăiala verbală poate fi un semn de afecţiune. Nu mă interesează nici mesajele din stenograme (presa coruptă, şeful care dă banul, deci poate să ordone etc.; nu încă). Dar mă interesează ce înţelege lumea prin “e băiat deştept SOV ăsta”.

*

În majoritatea poveştilor pentru copii, vulpea are ca trăsături de bază viclenia, isteţimea, manipularea. Bravo ei! Şiretenia asta, pentru unii, este văzută ca inteligenţă, inteligenţa de-a fenta, de a-l face pe altul să creadă despre tine ceea ce tu vrei. Lucrurile astea, oamenii care pot să facă asta există. Nu e ceva tipic vulpesc, cu atât mai mult cu cât vulpea nu face lucrurile astea în mod conştient, ci instinctiv. Sunt pe-aproape. Despre SOV s-a spus (şi se spune), inevitabil atunci când vreunii vorbesc despre el, că e un om inteligent, că e mai presus de noi, ceilalţi, că experienţa lui de viaţă e o dovadă incontestabilă a…(continuaţi voi să bateţi câmpii aici).

*

Din punctul meu de vedere, SOV, chiar fiind un om inteligent, aşa cum îl caracterizează lumea, nu înseamnă că e un om ok. Să apreciezi inteligenţa lui SOV ca admirabilă este un pic cam mult pentru mine. Sigur, pentru alţii, mitul personajului întunecat care, tacit, are în cârcă sute de fapte rele pe care le-a făcut, s-ar putea să dea curs fabulaţiei în sens admirativ. Să-l considere, aşadar, inteligent. Însă, repet, să fii inteligent nu dă şi măsura firii tale de om bun sau om rău. Să fii inteligent înseamnă să ai capacitatea să poţi face nişte lucruri şi acele lucruri, prin prisma judecăţii personale, pot fi bune sau rele.

*

Acum, o să mă leg puţin de stenograme şi de posibilitatea ca ele să fie adevărate. Citindu-le, ceea ce văd în SOV e următorul lucru: un tip cu foarte mulţi bani, capabil să le dea şi altora de mâncare şi să le ofere un trai bun (unora foarte bun) cu acei bani, organismul pe care îl patronează e o formă de putere în România – influenţează, creează opinii etc. Având toate astea, SOV se poartă ca un semizeu, dar, hei, scenariul ăsta, aşa cum l-am prezentat, poate fi la fel de bine scenariul unui film, al unei telenovele, doar că realitatea ne arată că, în acest caz, the good guys with the values do not kick his ass pentru că banii şi imaginea pe care, prin prisma lui SOV, o au, fac mult mai mult decât valorile alea personale. Şi, de fapt, ce-i valoarea personală dacă nu un gând, o stare interioară care, cel mult, te poate face să dormi liniştit noaptea. And who cares about that?

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: