Ce înseamnă, de fapt, bunătatea?

by Andreea Vasile

Răspund la această întrebare după ce ieri am citit două articole frumoase pe această temă, dar și pentru că în timp ce răspundeam la un interviu, una dintre întrebări era despre cum ne putem face timp pentru noi (ca să mergem la sală) când acasă avem o familie care ne solicită prezența. Am să încep în ordine inversă și am să vă spun ce am răspuns la întrebarea legată de timpul personal pentru că are legătură cu ceea ce înțeleg eu prin bunătate.

Am fost tranșantă și mi-a fost ușor să fomulez o opinie despre rolul familiei pentru că, în ceea ce mă privește, cred că am crescut într-un mediu familial echilibrat și armonios, cum puține am văzut în jurul meu. Părerea mea este că o familie care te secătuiește de putere pentru că te solicită cu prezența și serviciile pe care ți le cere 24/7 este o familie de care eu, cu dragă inimă, m-aș lipsi. Am mai spus-o și o repet: o relație, pentru mine, este un parteneriat despre iubire, respect și prietenie. Să ai pe cineva lângă tine nu înseamnă, pentru mine, să tratezi acel om ca pe un cuier în care îți atârni propria viață transformându-l astfel pe om într-un paznic responsabil al propriei tale existențe. Să faci parte dintr-o familie nu înseamnă să ai mâncarea caldă pe masă și nici casa ștearsă de praf în fiecare secundă din fiecare zi. Să faci parte dintr-o familie înseamnă că membrii ei, mai mult decât oricine, te ajută pe tine să continui să crești în toate modurile posibile. Familia nu trebuie să fie o sursă de opreliști, de constrângeri, iar să trăiești în mijlocul ei nu trebuie să fie o dovadă a puterii, a lui cine controlează pe cine, a celui care se impune prin faptă și vorbă în fața celorlalți, a aceluia care dă cu pumnul în masă. Astfel că în privința mersului la sport, care e un exemplu banal și care poate fi înlocuit cu orice altă activitate care ne face plăcere, familia nu ar trebui să fie o piedică dacă pentru noi înseamnă mult să facem ceva. Dimpotrivă! Membrii familiei sunt aceia care trebuie, în opinia mea, să ne încurajeze și împreună cu care să găsim mereu soluțiile atunci când ceva pare că nu se poate realiza. Familia trebuie să fie un grup de suport, nu o piedică.

giveup2

Bunătatea este o stare de spirit care se cultivă și se îngrijește

Când vine vorba despre bunătate, filosofia mea de viață este simplă: permite în jurul tău acei oameni și situații care te încarcă pozitiv. Câteodată este dificil să controlezi aceste aspecte pentru că existența este dinamică și nu putem alege mereu ce ni se întâmplă sau pe oamenii cu care interacționăm. Însă putem să alegem cum privim aceste lucruri, cui permitem să ne umple ulciorul, ca să spun așa. Una dintre cele mai la îndemână observații care îmi vin în minte este că, în general, oamenii nu respectă spațiul personal al altora: dacă ai treabă, te scot din treaba ta pentru că așa VOR EI, dacă vorbești cu cineva, altcineva se va băga în discuție pentru că așa VREA EL, dacă ai un pic de timp liber, cineva va profita de el și va începe să-ți vrobească precum o moară stricată despre câte în lună și-n stele cu sentimentul că e de datoria ta să îl asculți pentru că așa VREA EL. Din punctul ăsta de vedere, politica mea e simplă: spun NU. NU am timp să vorbesc acum, NU mă interesează situațiile tale de viață, NU îmi place că te bagi în discuții în care nu ai fost invitat și NU mă interesează opinia sau sfatul tău, dacă aveam nevoie de ele, te-aș fi rugat să îmi spui ce crezi.

Poate pentru unii atitudinea asta este nepoliticioasă, dar la fel de nepoliticos mi se pare să te bagi în sufletul omului pentru că așa VREI TU. Pentru mine este însă o modalitate de a-mi păstra VESELIA și ENERGIA pe care vreau să le folosesc când cred eu de cuviință și-n folosul cui cred eu de cuviință. Nu poți fi bun când spațiul tău nu este gestionat de tine, ci de cheremul celor din jur. Iar pentru asta trebuie să ai puterea să spui NU și NU VREAU fără sentimentul că ești lipsit de bune intenții. Tu știi de ce faci asta și nu e nevoie să justifici alegerea în chip de scuză astfel încât să nu lași impresia greșită. Eu pot să fiu fermă, dar să rămân prietenoasă, fără să dau senzația de obrăznicie sau rea voință, deși mulți cataloghează felul în care procedez drept dur. Însă este OK!

giveup1

Am fost invatati de societate ca nu avem niciun drept de a ne stabili hotare personale si ca a spune altcuiva “Nu” sau a-ti satisface propriile nevoi este un gest egoist. Daca ni s-a spus o viata intreaga ca iubirea insemna sa dai tot ce ai, mergand pana la autoanihilare, respectarea propriilor nevoi si limite poate fi dificila si are nevoie de o resetare.

Din pacate, vechile obiceiuri mor greu. Dar, din fericire, la ora actuala, aceasta scoala a sacrificiului de sine incepe sa se clatine serios, iar oamenii sunt tot mai mult invatati sa ceara clar ceea ce au nevoie, fara ezitari si fara sa se simta vinovati, ei necesitand totusi o anumita incurajare.

Poti citi continuarea articolului despre bunatate AICI. Si exisă și o a doua parte.

0 comment

You may also like

0 comment

ana June 1, 2014 - 10:32 am

Gasesc ca esti peste masura de egocentrica si de narcisista.
Ideea, in mare, e buna – ca trebuie sa faci ce si cum iti place, dar apologia ta a “buricismului pamantului” e… saraca.
Ma intreb cate relatii meaningful ai avut in viata ta, pentru ca nu stiu cine poate iubi pe termen lung un om atat de centrat pe sine. E obositor si fara sens. Ce oferi, pana la urma?
Pot sa admir un om dezvoltat pe toate planurile, care are grija sa evolueze si sa isi creeze cea mai buna varianta a sa, dar doar daca e impletit si cu niste trasaturi mai umane – personal evit oamenii care vad orice relatie ca pe o situatie din care li se cuvine ceva.

Reply
Andreea June 1, 2014 - 10:35 am

daca citesti si cele doua texte la care am dat link, vei vedea ca nu e deloc cum ai inteles. dimpotriva!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: