Cei mai convingatori oameni de pe planeta

by Andreea

nico

Nicoleta si Dan, cei mai convingatori oameni de pe planeta

Nicoleta Lupea si Dan Cristea au castigat, pe 3 ianuarie 2009, finala ESL (English as a Second Language) a Campionatului Mondial de Debating, care a avut loc la Cork, an Irlanda. In 2008 au fost, pe rand, campioni europeni, mondiali si au castigat cea mai reputata competitie de gen, cea de la Oxford. In prezent, Nicoleta este studenta in anul IV la Baruch College, City University of New York in Statele Unite, in anul IV la Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca si, de aproape un an, lucreaza in cadrul unei banci de investitii japoneze, Nomura Holdings. Dan este avocat litigant la societatea civila de avocatura “Nistorescu, Somlea si Asociatii”. Amandoi au 24 de ani si, pe scurt, sunt cei mai buni vorbitori in public din lume.

Nicoleta si Dan s-au cunoscut in clasa a XI-a. Nicoleta se mutase din Turda la Cluj ca sa studieze si alesese liceul “Gheorghe Sincai” pentru ca avea o materie optionala intitulata “Dezbateri” care ii trezise curiozitatea. Dan era obisnuit cu asta pentru ca “liceul aducea in fiecare in profesori americani pentru a putea invata engleza de la nativi in cadrul unor ore de conversatie. Ei ne-au invatat la ore un format de dezbateri si imediat am simtit ca imi place. Odata cu plecarea lor, a disparut si ideea de debate”, povesteste Dan. Totusi, in 2002, Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica a inceput sa organizeze competitii serioase de debate. “In ultima runda preliminara din regionala pe Transilvania, echipa din care faceam parte a pierdut calificarea la nationala. Exista insa o echipa care se calificase si careia ii lipsea un vorbitor. Cum la punctaje individuale eram cel mai bun, am trecut in echipa din care facea parte si Nicoleta. Asa ne-am cunoscut”, isi aminteste Dan.

Viitor fara perspectiva

Drumul catre castigarea titlului mondial a fost anevoios si incoerent. “Intre 2005 si 2007 am mers sporadic la diferite turnee. Mai participam si la traininguri atunci cand primeam cate o bursa. Dar era foarte greu pentru ca, spre deosebire de echipele din Occident, noi nu ne permiteam sa facem mai multe turnee pregatitoare inainte de un turneu final. Iar debate-ul seamana cu un sport: ca sa dai randament la un turneu final, trebuie sa te antrenezi participand la cat mai multe turnee pregatitoare. Inainte de un Mondial, echipele serioase au cel putin cincisprezece turnee facute in anul respectiv si peste cincizeci de dezbateri pregatitoare in cadrul universitatii din care fac parte. Noi nu reuseam niciodata sa facem mai mult de trei turnee pe an, debate-uri de antrenament nu aveam cu cine sa facem si, cel mai rau, nu aveam nici macar un instructor care sa ne dea sfaturi”, povesteste Dan.

2008, anul marilor batalii

Nicoleta si Dan nu aveau liniste. Stiau ca sunt buni, insa lipsa banilor le  taia mereu avantul. “Am facut un singur turneu an 2006 si niciunul in 2007”, spune Nicoleta. “La inceputul lui 2008 ne-am dat seama ca studentia este pe terminate, insa simteam ca mai avem atatea de spus in debate. Toate visele noastre legate de debate erau inca acolo, dar nu reuseam sa ne adunam si sa le atingem”, explica campioana mondiala. “In 2008, am alocat toti banii pe care ii aveam turneelor de debate. Am facut doua turnee pregatitoare, la Paris si la Amsterdam, apoi am plecat in iunie la Campionatele Europene de la Tallinn. Tin minte ca, la un moment dat, l-am rugat pe un profesor din SUA sa imi trimita niste carti legate de debate, sa reusesc sa mai acumulez. Mi-a raspuns intr-o fraza: <Nu mai ai nimic de invatat. Du-te si vorbeste!>. Si eu, si Nico, am reusit la Europene discursuri pe care nu stiam ca le aveam in noi. Cand au anuntat ca am castigat finala, a fost ca o eliberare. Nu mi s-a mai parut imposibil sa trec vreo bariera in retorica”, isi aminteste Dan. La cateva luni distanta, au castigat si Oxfordul, iar apoi au inceput sa se pregateasca de Mondiale, cea mai mare competitie academica din lume, unde participa 320 de echipe de pe toate continentele. “Finala am jucat-o pe 3 ianuarie, dimineata, cu doua echipe din Olanda si una din Germania. Seara, intr-un teatru imens din Cork, au anuntat ca in finala nu se ajunsese la unanimitate. Deodata, ne-am auzit numele. E un moment pe care o sa-l port cu mine mereu”, spune Dan. “Practic, anul 2008 a fost pentru noi unul plin de succese. E o performanta extraordinara pentru ca nici o alta echipa de debate nu a reusit vreodata sa castige toate cele trei mari turnee internationale, cu atat mai putin intr-un singur an”, conchide Nicoleta.

“Discursul public romanesc e haotic”

Ce parere au campionaii mondiali despre scena dezbaterii publice din Romania? “Cred ca mai este mult de munca pana sa ajungem sa avem un forum real pentru dezbaterile de interes national. Trebuie mentionat insa ca in ultimii ani, societatea civila a progresat. S-au infiintat asociatii nonguvernamentale, fundatii si organizatii care urmaresc tot mai agresiv insitutiile statului pentru a se asigura ca aceastea reprezinta interesele cetatenilor”, crede Nicoleta. Dan are o cu totul alta parere: “Nu cred ca exista o scena a dezbaterii publice in Romania. Mi-am pierdut increderea in ea pentru ca nu am vazut inca subiecte reale si serioase care sa fie dezbatute de marea masa a populatiei. Aici nu e ca-n Anglia unde lumea discuta in metrou daca ar trebui sau nu sa fie permise experimentele cu celulele stem”.

Eugenia Voda si IPS Bartolomeu Anania, cei mai buni vorbitori

Cu toate ca scena discursului public romanesc e tulbure, Nicoleta o admira pe Eugenia Voda: “Intrebarile sale sunt atent alese si ascund o pregatire riguroasa. Invitatii dansei sunt intotdeauna prezentati dintr-o perspectiva diferita decat cea cu care eram obisnuiti, iar intrebarile contin mereu un element de surpriza”. “Poate o sa vi se para surprinzator, insa mie imi place Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania”, spune Dan. “Predicile sale, dincolo de aspectul religios, respecta toate regulile excelentei in retorica. Stie sa faca trecerea intre idei si imparte dileme complicate in povesti simple”, incheie avocatul.

0 comment

You may also like

0 comment

Morko October 29, 2009 - 12:38 pm

esti tu nicoleta si sunt eu dan sau cum vrei sa facem? 😀

Reply
Andreea October 30, 2009 - 5:48 am

Cum vrei, cum vrei. Atata vreme cat tinem amandoua vaza aia…aaa…pardon cupa! 😀

Reply
Morko October 30, 2009 - 8:47 am

bine, hai sa vedem ce facem la runda a 2a, si stabilim dup-aia. de tinut in mana o tinem noi amandoua, dar intrebarea e, ce facem dup-aia cu ea… o tinem fiecare cate-o saptamana, da? pe vaza, desigur. 😀

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: