Cei mai vizibili bloggeri din România, aproape invizibili în cazul protestelor RMGC

by Andreea Vasile

protest

Pe 1 septembrie 2013 a avut loc primul protest Roşia Montană. Au trecut 11 zile de atunci şi oamenii continuă să iasă în stradă. Este cel mai mare protest public şi cel mai constant, ca timp, de după 1989. Cu toate acestea, cei mai, aşa zişi, influenţi bloggeri din România tac mâlc. Foto: Laura Ştefănuţ

5 iulie 2013. Wall-street.ro publica un top 10 al celor mai vizibili bloggeri din România: Vali Petcu, Simona Tache, Răzvan Pascu, Cristina Bazavan, Cetin Ametcea, Sebastian Bărgău, Cristian Manafu, Cristi China Birta, Augustin Roman (care nu a mai scris pe blog din luna iulie). Unde sunt aceşti bloggeri în cazul protestelor RMGC?

*

Dacă bloggerii sunt şi formatori de opinie, cu mii de oameni care le citesc în fiecare zi textele, atunci ar trebui să fie obligatoriu ca tema RMGC să se regăsească în postările lor. Indiferent de ceea ce ar fi scris, ar fi trebuit să o facă. Sigur, de preferat ar fi fost să scrie imparţial, în cunoştinţă de cauză, bazat pe reporting. Orice, numai să nu se dea la fund într-o temă care, în ultimele 10 zile, a schimbat dinamica societate civilă-politic.

*

Protestul RMGC este genul de situaţie care nu suportă scuze pentru că nu a fost acoperit de bloggeri. Când eşti în top, “cel mai vizibil”, “cel mai premiat”, când companii şi branduri vor să se asocieze cu tine pentru că, prin tine, pot ajunge la mii de oameni, trebuie să ai responsabilitatea să îţi asumi o poziţie şi în temele mari. Trebuie să informezi pe cel care te urmăreşte şi care vrea să afle şi să înţeleagă ce se întâmplă.

*

Singurii bloggeri din acest top care au atins, într-un fel sau altul, subiectul RMGC sunt Cetin Ametcea, Cristian Manafu, Cristian China Birta, Sebastian Bărgău şi Vali Petcu. Dacă Cetin Ametcea, Cristian Manafu şi Cristian China Birta au avut un ton neutru, Cristina Bazavan, Sebastian Bărgău şi Vali Petcu au scris împotriva protestelor.

*

Există subiecte pe care, ca blogger/jurnalist/formator de opinie, TREBUIE să le atingi. Nu poţi să fii preferenţial cu asemenea subiecte pentru că ele au impact asupra maselor din care fac parte ŞI cititorii tăi. Sunt subiecte cu impact politic, economic şi social. Sunt, în primul rând, subiecte de presă. Aşa cum este şi legea eutanasierii maidanezilor care, însă, a fost mai pe placul bloggerilor de top, pentru că a fost tratată de mai mulţi dintre ei.

*

E uşor să scrii despre flori, fete şi băieţi, cărţi, concerte, farduri, gadget-uri, filme etc. Dar să contezi ca om cu opinie mai înseamnă să-ţi asumi şi teme care provoacă. Adică să fii stăpân pe tine şi să SCRII!

*

Poate lucrurile se vor schimba în cea de-a 11-a zi de protest!

*

Later edit: Simona Tache a scris azi un post intitulat “Despre proteste şi vânătoarea de  neimplicaţi” cu referire însă la faptul că a fost apostrofată că nu a mers la protestele despre maidanezi. Apoi scrie şi despre Roşia Montană. Ca o completare, aş spune că oamenii “trag” de ea din acelaşi motiv pe care l-am menţionat şi eu aici, e văzută drept persoană semi-publică de la care se aşteaptă un soi de intervenţie, fie prin prezenţa la evenimente, dar mai ales printr-o poziţie scrisă.

Later edit: Nu am folosit verbul “trebuie” ca o indicaţie despre cum să fie scris un text. Ci că e bine să se scrie pe tema respectivă. Aşa cum oamenii aceştia au scris despre multe alte subiecte sociale cu mult mai “soft”.

Later edit: Nu sunt în niciun top al bloggerilor. Am undeva la 300 de unici pe zi, iar în zilele “bune” undeva la 1000. Am scris textul din convingere, nu ca să atac pe cineva, ci ca să aduc în discuţie rolul bloggerului ca influencer în societate, unul care are un cuvânt de spus şi în problemele mari, nu doar în chestiuni mărunte.

0 comment

You may also like

0 comment

Topuri fake September 11, 2013 - 8:52 am

Nu bloggerii de top lipsesc, ci doar anumiti bloggeri de top, un top al vizibilitatii construit dupa niste criterii si indici mai mult decat subiectivi, un top al vizibilitatii in care bloggerii din top sunt inclusi preferential de cei care fac topul.
Daca te uiti mai atenta in blogosfera, exista destul de multi bloggeri importanti care au luat pozitie pro sau contra protestelor, mai mult pro decat contra!

Reply
Andreea September 11, 2013 - 8:58 am

Am scris in text cine sunt bloggerii din top care au scris. Repet, nu TONUL m-a interesat, ci acoperirea subiectului, pur si simplu. In plus, am luat un top 10 ca referinta pentru a ma raporta la ceva. Sigur ca ramane deschisa lipsa bloggerilor influenti care au acoperit subiectul si astept linkuri. Multumesc!

Reply
mirela September 11, 2013 - 9:04 am

a mai scris şi cristina bazavan, imparţială
http://bazavan.ro/2013/09/putin-despre-rosia-montana/

Reply
Andreea September 11, 2013 - 9:05 am

am omis, introduc in text.multumesc.

Reply
Topuri fake September 11, 2013 - 9:13 am

Am pus linkuri dar cred ca au intrat la spam 🙁

Reply
Andreea September 11, 2013 - 9:15 am

mi le poti trimite pe mail si le pun eu.

vasile.andreea.ioana@gmail.com.

Reply
Samuel Caraliu September 11, 2013 - 11:27 am

Presa preș, blogosfera cârpă…

Reply
Foxcrawl December 23, 2013 - 7:38 pm

Poate invata si unii blogari ca doar societatea mai poate schimba ceva in Romania, iar ei sunt parte a societatii si au sanse mai mari de a schimba ceva prin implicarea lor in mediul online.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: