Celebration

by Andreea

Maricica Hahaianu are 32 de ani si este asistenta medicala in orasul Roma din Italia. Poate a plecat acolo pentru o perioada determinata, poate pentru totdeauna. Pentru ca este cetatean al Uniunii Europene, perioada in care urmeaza sa stea in Italia nu conteaza foarte mult. Are o casa si un loc de munca si contribuie la economia statului italian.

*

Poate ca Maricica tocmai a terminat orele de munca. S-a dus intr-o cafenea sa bea o cafe latte inainte sa plece, mai departe, acasa. In cafenea, se uita pe geam si soarbe licoarea calda si se gandeste, poate, la cei de acasa. I-a fost greu la inceput in Italia, insa limba seamana destul de mult cu romana si, acum, pe cand tine cana cu ambele maini si se uita pe fereastra, isi spune “nu e atat de rau”.

*

Italianul vine la ea si ii spune ceva. Poate ca femeia ii raspunde. Cel mai probabil ii raspunde caci, infirmiera fiind, vorbeste, chiar daca mai prost sau cu un accent impropriu, limba. El e nemultumit si ii recomanda femeii ” sa se intoarca la ea in tara”. Poate ca nu stie care e tara asta, poate ca stie. In fapt, tot ce cunoaste baiatul cu certitudine este ca Maricica nu e co-nationala si asta il indispune foarte tare. Poate ca are un motiv, poate ca nu. Maricica ar vrea sa evite conflictul, insa baiatul nu-i da pace. Nu stim daca in cafenea mai sunt alti oameni sau nu. Stim ca locul are o proprietara care asista la toata scena. E femeie, nu se baga. Oare fiindca e femeie?

*

Maricica vrea sa plece. Italianul o injura in continuare si o imbranceste. Femeia, romanca, il impinge. Face, in sfarsit, un gest de aparare. Ajunge in statia de metrou si, in timp ce grabeste pasul, se roaga, poate, in gand, sa scape. Sa se intample ceva si sa scape. Stie si ea, poate din alte contexte, nu neaparat violente, ca atunci cand ti se pune pata pe ceva, mintea umana delireaza. Ca si cand ai intra intr-un supermarket pentru ca iti este pofta de o ciocolata anume si, cu 50 de metri inainte de raftul pe care o gasesti, vezi pe altcineva ca o ia pe ultima. Ultima ciocolata la care te-ai gandit toata ziua. Ti se pune pata. Poate te enervezi. Poate seara intreaga ti-a fost distrusa din cauza asta. Maricica sigur stie senzatia si intuieste ca, de data asta, tipul cu pata pusa nu doar ca nu se va multumi cu tipatul, dar s-ar putea sa iasa rau.

*

Italianul o loveste si Maricica e la pamant. Baiatul pleaca. Un alt barbat vede scena, il prinde si se reintorc, impreuna, la locul faptei unde femeia, tot cazuta, atrage oameni in jurul ei. Probabil vreunul suna la salvare. Maricica e deja in coma. E laudabil ca oamenii sar in ajutorul ei. Insa faptul e consumat. Oare, de la cafenea si pana la statia de metrou, nimeni n-a vazut ori auzit ce i se intampla? Asa cum barbatul acela s-a dus dupa agresor si l-a imobilizat, asa tot el, sau un altul, putea sa intervina intre cei doi inca de la momentul violentei verbale.

*

Maricica a murit. Italianul, in varsta de 20 de ani, a fost ridicat de politie din casa parintilor lui.

*

In drumul sau spre masina carabinierilor, un grup de oameni, poate tineri extremisti, i-au aplaudat gestul.

0 comment

You may also like

0 comment

MissRhyne May 18, 2011 - 7:10 pm

Despre text, fără comentarii… poate doar: tulburător. Despre caz – şi la articolele româneşti care-l tratau s-au găsit comentatori, conaţionali de-ai noştri, care aplaudau gestul italianului…

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: