Cine e Dumnezeu?

by Andreea Vasile

dzeu intrare

Așa a început lumea! Cu un tip în fundul gol în mijlocul orașului Bruxelles. El e Adam și pe Dumnezeu, Tatăl, ți-l arăt imediat în poza de mai jos.

dzeu 1

Ăsta-i Dumnezeu! Un mizantrop plictisit de viață care-a făcut umanitatea pentru propria-i distracție și care acum se joacă cu ea după pofta inimii. Astfel și-au imaginat scenariștii Jaco Van Dormael (și regizorul filmului) și Thomas Gunzig lumea când au scris povestea filmului ”Testamentul nou-nouț” care rulează în cadrul Festivalului cu filme de la Cannes

Dumnezeu, interpretat de Benoît Poelvoorde, actor belgian, este un bărbat nesuferit, rău cu soția și fiica lui, Ea, despre care nimeni nu știe nimic pentru că, pâna la vârsta de 10 ani, n-a ieșit niciodată din casă. După ce-și ia o mamă de bătaie, Ea decide să fugă de acasă, nu înainte de-a se răzbuna pe tatăl său care conduce lumea de la un … calculator.  Astfel, fata trimite un mesaj tuturor oamenilor din lume cu data morții lor și-și ia tălpășița. Planul ei? Să găsească 6 apostoli noi care s-o călăuzească și cu ajutorul cărora să scrie un nou testament în care apostolii să fie în prim-plan pentru că ea n-are chef să devină celebră ca fratele ei, Isus, căruia în film îi spune, simplu, JC.

După ce alege, la întâmplare, identitățile a 6 oameni din Bruxelles, Ea pleacă în căutarea lor însoțită de un om fără adăpost, Victor, cel care va și aduna poveștile apostolilor și le va scrie.

dzeu fetita

Ea e interpretată de Pili Groyne, o actriță belgiană adorabilă care și-a făcut debutul în film în 2014, la doar 11 ani și care, până acum, a jucat în 2 filme. Apostolii aleși de Ea au, fiecare, povești care mai de care mai ciudate, pe care fetița le ascultă cu multă înțelegere și bunăvoință. Niciunul dintre apostoli nu este intrigat de povestea ei și nici nu pune întrebări suplimentare vizavi de rolul pe care-l are în viața celei ce se recomandă drept ”fiica lui Dumnezeu”. Toți îi sar în ajutor cu inima deschisă, căci, în pragul morții iminente, nimic nu mai pare absurd.

dzeu 2

Dumnezeu la masă cu soția lui și fiica într-una dintre scenele de început, până ca Ea să fugă de acasă.

Evident, Dumnezeu pleacă în căutarea fiicei lui care, înainte de-a fugi de acasă, a blocat calculatorul Tatălui. El nu mai are acces la niciun fel de informație și, astfel, puterea lui e ca și inexistentă. Totul însă ia o turnură neașteptată când mama lui Ea, o femeie tăcută, inactivă, pasionată de goblen și de baseball, rămâne singură acasă și, din greșeală, scoate calculatorul din priză. Ce se întâmplă din cauza asta rămâne să vedeți singuri!

Filmul este foarte amuzant, eu am râs cu lacrimi în cele 2 ore și toate referințele religioase sunt cu sare și piper astfel că nu ai cum să nu te simți bine urmărind pelicula.

Îl mai poți vedea mâine, 26 octombrie, la Cinema Pro de la 18:15, însă nu uita să-ți rezervi bilet pe net, e mai sigur și-n plus îl primești pe mail și nici nu trebuie să printezi foaia dacă îl salvezi pe smartphone și-l prezinți așa la intrare.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: