Cine-i arhitectul?

by Andreea Vasile

La Viena, oamenii ştiu cine este arhitectul blocului în care locuiesc sau a clădirii în care muncesc. Capitala Austriei vrea să fie cunoscută, din ce în ce mai mult, pentru capacitatea creativă a locuitorilor săi aşa că designul şi arhitectura sunt printre produsele cu care Viena se mândreşte tot mai mult. Obosită să mai fie percepută drept capitală fost imperialistă, Viena îşi arată vigoarea şi prospeţimea odată cu noile construcţii, deci cu designeri şi arhitecţi care îi calcă pragul. Mai mult, scoate la suprafaţă clădiri ridicate cu peste 20 de ani în urmă care surprind nu doar prin modernitatea lor, dar şi prin imaginaţie. Freidensreich Hundertwasser a fost, pentru mine, revelaţia artistică a călătoriei din care tocmai m-am întors.

Friedensreich Hundertwasser a fost pictor şi arhitect austriac. Viziunea lui este foarte asemănătoare cu cea a lui Antoni Gaudi, motiv pentru care, atunci când am văzut una dintre construcţiile lui cele mai cunoscute, m-am gândit instantaneu la arhitectul catalan. Filosofia lui Hundertwasser face referire la reconcilierea dintre om şi natură şi-n toate creaţiile sale a căutat să transmită acest mesaj. El a respins liniile drepte despre care afirma că sunt o unealtă a diavolului. În schimb, interioarele construcţiilor sale îl obligă pe cel care merge prin ele să fie într-o permanentă stare de conştienţă pentru că nici măcar podelele nu sunt drepte. Arhitect dedicat muncii şi filosofiei sale, Hundertwasser a fost şi activist, nu de puţine ori putând fi văzut protestând în pielea goală pe străzile Vienei.

Casa Hundertwasser

Incineratorul pentru gunoaie al oraşului

Biserica este o construcţie neobişnuită nu atât prin arhitectură şi culori, cât şi prin faptul că are în componenţă simboluri ale diferitelor religii. Astfel este un loc de cult în care toate religiile sunt bine primite.

Munca lui Hundertwasser a fost infleunţată de Antoni Gaudi şi de pictorii Egon Schiele şi Gustav Klimt.

Hudertwasser a murit în anul 2000 şi a fost îngropat, conform dorinţei sale, în Noua Zeelandă, unde avea casă.

Mai multe informaţii despre munca fenomenală a lui Hundertwasser poţi găsi aici.

Călătoria la Viena a fost oferită de Austria.info şi Austrian Airlines.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: