Consideratii politice de final de an

by Andreea

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Od26mvesu4U]

Motto: (We care a lot) about the army navy air force and marines
(We care a lot) about the M.Y.S.F.N.L.A.P.D
(We care a lot) about you people
(We care a lot) about your guns
(We care a lot) about the wars you’re fighting gee that looks like fun.

Oh, it’s a dirty job but someone’s gotta do it.

Despre politica din Romania am scris in ultimele doua luni cat n-am facut-o in tot anul.  Poate diversitatea evenimentelor sau poate rapiditatea neobisnuita cu care s-au succedat ele au facut ca despre politica sa se vorbeasca la acest final de an mai mult ca oricand. In ceea ce ma priveste, acest post este printre ultimele pe acest subiect in 2009 si ceea ce vreau sa spun are legatura cu modul in care politicienii au facut politica in cea de-a doua parte a anului. De fapt, nici nu cred ca are legatura cu felul in care au facut politica, ci mai degraba cu felul in care s-au raportat la ea.

Lasand la o parte criza, si acordurile cu FMI, si reformele pe care UE le asteapta in continuare de la noi in calitate de noi membri, politicienii romani s-au purtat nu ca niste oameni a caror job este sa faca lucrurile sa mearga, ci ca niste eroi care vor sa-si asume treaba murdara si sa o duca la capat. Fiecare dintre politicieni, in functie de tabara pe care a reprezentat-o, a sustinut neincetat faptul ca gasca lui e mai apta sa obtina puterea pentru ca doar gasca lui poate sa faca din Romania o pasare maiastra. Da’ cine le-a cerut asta? Din punctul meu de vedere, este suficient sa fii pur si simplu serios si disciplinat vizavi de task-urile pe care le ai de indeplinit ca sa fie totul in regula si, pentru mine,  asta e de-ajuns. Nu stiu de unde pana unde au avut politicienii, in tot timpul asta, senzatia ca lumea ii asteapta ca pe-a doua venire a lui Iisus pe pamant.

M-au deranjat apucaturile misionare ale politicienilor care au promis marea cu sarea si care, mai ales, s-au purtat ca si cand lucrurile bune se pot face doar din cele mai de sus pozitii. Nicio clipa nu am zarit la vreunul dintre ei intelepciunea de-a se multumi cu pozitia [de putere sau nu] pe care o ocupa la un moment dat si din pozitia aia sa faca ce-i este in putinta sa faca, cu respect, cu demnitate, cu loialitate. Dar nu. Mereu problema s-a pus ca vezi Doamne ei ar face, dar nu pot pentru ca fie ii incurca unii si altii, fie nu sunt acolo unde trebuie sa fie ca sa faca ceea ce trebuie sa faca. Romania, o problema de matermatica cu multe necunoscute, a fost tinuta in stand-by in vreme ce ‘olimpicii’ s-au batut pentru locul I de parca doar de pe prima pozitie poti misca ceva.

In final, politicienii romani s-au comportat vizavi de slujba lor exact ca-n versurile melodiei de mai sus: it’s a dirty job, but someone’s gotta do it ca si cand n-ar fi vorba de un drum pe care singuri au ales sa mearga, ci de o povara care, odata asumata, ii transforma, asa cum spuneam, in salvatori ai unui popor. Bai, luceferi blanzi, stingeti-va luciul si coborati-va. Nu-i niciun mare premiu de castigat. Doar satisfactia personala si, poate, multumirea oamenilor ca faceti treaba bine. Daca vrajelile de corason de genul asta va mai ating cumva, lucru de care ma cam indoiesc.


0 comment

You may also like

0 comment

clara December 9, 2009 - 4:45 pm

luceferi sau luciferi blanzi? 😛

intr-o alta ordine de idei, e ceva ce tine foarte mult de mentalitatea est europeana – ideea ca seful / marele conducator vine si schimba totul, in vreme ce adjuvantii sai au un rol decorativ cel mult iar populatia doarme… zicea parca si tariceanu ca el nu intelege de ce de fiecare data cand sunt indundatii, echipele speciale asteapta ca el sa vina la fata locului inainte sa se apuce de salvat – si ca nimic nu se misca pan’ nu vine al cel mare sa dea ordine…

ne-ar trebui descentralizare, delegare a responsabilitatilor si implicarea si mobilizarea societatii civile (iar aici nu ma refer la ONGuri, ci chiar la populatie)

Reply
Andreea December 9, 2009 - 4:49 pm

eu galusca cu statul est-european n-o mai inghit. the others seem to be doing just fine. de pe unde am mai fost, din ce-am mai vazut.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: