Constantin Popovici “rupe” saltelele la antrenamente pentru … sarituri in apa

by Andreea

Constantin Popovici. Poza originala aici.

Sportivul Constantin Popovici a intrat in atentia publicului din Romania in 2009 cind, in urma Campionatelor Mondiale de la Roma, s-a clasat pe locul opt in topul celor mai buni saritori in apa din lume de la platforma de 10 metri. Performanta lui a fost cu atit mai surprinzatoare cind a iesit la iveala faptul ca, de 11 ani, Constantin se antreneaza la … saltele. Pe cit de absurd ni se poate parea noua acest lucru, pe atit de natural i se pare sportivului in virsta de numai 22 de ani: “Imi place ceea ce fac si nu ma vad irosind atitia ani de munca doar pentru ca gasesc conditiile de antrenament mai dificile”.

“Da, sigur ca le-am povestit si colegilor mei de competitii din strainatate despre felul in care ma antrenez”. “Si ce au spus?”, am intrebat eu. “Au ramas uimiti, dar nu cred ca m-au crezut cu adevarat”, spune Constantin. Povestea antrenamentelor pe saltele s-a nascut in urma cu 11 ani cind bazinul acoperit, de la baza sportiva 23 August, a intrat in reparatii. Acestea erau planificate sa dureze aproximativ un an, insa, prin nu se stie ce intimplare, s-au incheiat abia peste un deceniu. Timp in care Constantin, alaturi de ceilalti colegi de echipa si de antrenori, a fost nevoit sa gaseasca o solutie. Cum a devenit permanenta o masura care trebuia sa fie provizorie, ne povesteste sportivul in rindurile urmatoare.

“Am 13 ani de sarituri in apa si cam 11 de sarituri la saltea”

Constantin Popovici a inceput sa sara in apa la virsta de noua ani. Dupa doar un an de zile obtinea prima medalie nationala. “Tatal meu, Remus, a facut atletism, de placere, pina pe la virsta de 40 si ceva de ani. Cind am implinit cinci ani ne-a dat, pe surorile mele, Simona si Corina, si pe mine, la diferite sporturi. Simona a vrut atletism, Corina a vrut tenis, iar eu am vrut fotbal, insa tata nu m-a dat niciodata la fotbal, ci la inot. Corina a facut tenis o perioada scurta de timp pentru ca antrenorul ei a murit. Eu am ramas la inot de la inceput, mai ales ca la virsta de sase ani, pe cind ma pregateam sa intru in clasa I, antrenorul i-a spus tatalui meu sa ma dea la scoala sportiva ceea ce, cu acordul meu, a si facut. Pentru ca scoala era aproape de bazinul de la 23 August, dupa orele de curs, mergeam acolo, la antrenamente, si, incet-incet, de la natatie am trecut la sarituri. O vreme, le-am facut pe amindoua”, spune Constantin. O perioada s-a antrenat in bazin. Asta pina cind au inceput sa cada bucati de tavan si de sticla ceea ce facea din antrenamente un moment periculos. Asa ca bazinul a fost bagat in reparatii pe o perioada care trebuia sa dureze numai un an. “In perioadele reci ne antrenam la 23 August, iar in lunile de vara pe strand, la Tineretului, unde exista platforma de sarituri. Ideea cu saltelele ne-a venit cind ne-am dat seama ca renovarea nu se mai termina, iar noi trebuia sa ne antrenam, cumva, pentru competitii. La vremea aceea solutia nu mi s-a parut ciudata pentru ca eram mic si credeam ca, la un moment dat, curind, se va redeschide bazinul. Dar asta nu s-a mai intimplat. Asa ca ne-am dus intr-o sala de la 23 August in care se antrenau canotorii odata. Exista acolo o groapa cu apa unde canotorii exersau si, in timp, locul a ramas de izbeliste asa ca acolo ne-am pus noi saltelele. Am mai adus inca una, am mai cirpit alta, saltelele s-au adunat si de-acolo am zis sa facem si-o platforma de doi metri si am ajuns la ceea ce avem azi”, explica sportivul. In luna februarie a acestui an, bazinul acoperit de la 23 August s-a redeschis si Constantin a reluat antrenamentele acolo. Au meritat cei 11 ani de asteptare? “Bazinul e ca acum un deceniu. Numai ca sint geamurile schimbate”.

Dupa 11 ani, bazinul de la 23 August …

… “e facut de mintuiala. Platforma, desi e noua, e acoperita cu un fel de tartan, ca la ateltism. Insa la atletism, tartanul este pus la dunga. Pe platforma de sarituri e plin de cioturi pentru ca finisajul nu s-a facut cum trebuie, asa ca, atunci cind sarim, trebuie sa punem un prosop pe margine, sa nu ne accidentam. Punctul din care noi executam saritura ar trebui sa fie impecabil”, spune Constantin. Apa este murdara si sportivilor li s-a spus ca filtrele sint defecte. Insa cind bazinul a fost inchiriat pentru o filmare, cu o zi inainte, apa era impecabila. “Ne-au zis scurt ca s-a remediat problema dupa ce noi le reamintisem ca ne-au spus ca filtrele sint defecte. Probabil ca nu ii intereseaza sa-si dea silinta”, crede sportivul.  In tara, mai exista bazine cu platforma la Sibiu si la Bacau. La Bacau a fost de curind redeschis, tot dupa renovare, insa conditiile nu-s excelente. Despre cel de la Sibiu, Constantin spune ca arata ca cel de la 23 August inainte sa intre in reparatii in urma cu 11 ani. La Cluj nu a fost niciodata, insa, din cite i s-a spus, platforma de sarituri are numai cinci metri.

Pasionat de sportul pe care il practica

Multi dintre colegii lui Constantin s-au lasat de sarituri din cauza conditiilor in care se antrenau. “Eu fac ce fac pentru ca imi place. N-are rost sa irosesc atitia ani de antrenamente si, de fapt, m-am obisnuit cu ideea. Sint multi sportivi care s-au lasat din cauza asta. Tin minte ca atunci cind eram la campionatele mondiale de juniori, faceam defilare in prima zi, inainte de inceperea concursului. Acum nu mai facem asta pentru ca am ramas o mina de oameni. Un prieten de-al meu s-a retras anul acesta si a plecat in Spania sa munceasca. Un altul planuieste sa se retraga”, explica sportivul, care este inscris la clubul Steaua.

Antrenamente cu canadienii

Anul acesta, Constantin s-a antrenat doua saptamini in Canada, tara care are o echipa foarte buna de saritori in apa. A ajuns acolo dupa ce, la o competitie, a facut cunostinta cu antrenorul echipei canadiene de origine cubaneza. “Aveam probleme la doua dintre sarituri. Cind sari, in timp ce te rotesti in aer, trebuie sa vizualizezi mereu acelasi lucru cind esti intr-un punct anume al rotirii. Si eu nu reuseam sa fac asta si nici nu avea cine sa ma invete. Asa ca antrenorul Canadei m-a ajutat si apoi m-a invitat in Canada sa ma antrenez cu ei”. In prima scrisoare pe care i-au trimis-o, canadienii l-au anuntat ca o zi de antrenament dureaza sase ore. “M-am speriat, insa acolo am descoperit ca se antrenau in jur de trei, patru ore pe zi. Oricum, dupa prima saptamina, aveam o febra musculara incredibila. De trei ori pe saptamina, inainte de antrenamentul in apa, canadienii faceau exercitii de forta cu greutati. Era foarte greu”. Constantin spune ca cele mai bune echipe de saritori in apa sint cele ale Chinei si Rusiei. “Chinezii, ii stii doar din spectacolele de circ, sint foarte buni acrobati. Nu stiu daca e comunismul de vina pentru rigoarea lor, dar cert e ca sint cei mai buni. Pe urma sint rusii, dar la rusi e vorba de o presiune foarte mare ca echipa e numeroasa si concurenta intre ei e foarte putenica. Toti au o tehnica foarte buna”.

“In 2011, vreau sa-mi iau revansa”

La Campionatele Europene de la Budapesta din acest an, Constantin Popovici a ocupat locul zece, motiv pentru care doreste sa isi ia revansa la anul, la Europenele de la Torino din luna martie. “Anul asta am vrut sa fac marea cu sarea si nu mi-a iesit”. Constantin, azi in virsta de 22 ani, isi propune sa se mai tina de sportul acesta pina in jurul virstei de 29 de ani, media la care sportivii se retrag fiind de 28 de ani.

(articol needitat; articolul editat a fost publicat de subsemnata in revista VIP pe 13 septembrie 2010)

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: