Copii care au copii

by Andreea Vasile

Ca mulți copii, și eu m-am jucat când eram mică de-a mama și de-a tata. Sau mi-am imaginat că păpușile pe care le am sunt copiii mei. Evident, imitam ceea ce vedeam în familie și îmi asumam roluri care credeam eu că definesc ceea ce înseamnă să fii un om mare.

Pentru mulți, joaca asta inocentă se transformă azi în realitate mult prea devreme. România e țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe minore care devin mame. Conform statisticilor, azi o mamă din zece e minoră, iar anul trecut 17.000 de fete sub 18 ani au dat naștere unui copil.

Una dintre aceste cauze e lipsa educației. Și când spun ”educație” nu mă refer la autoritatea care-ți zice că dacă faci sex te bate Dumnezeu sau îți ies bube pe fund sau te arată satul cu degetul că nu ești cuminte. Când spun ”educație” mă refer la toate consecințele pe care o viață sexuală le poate avea atunci când nu știi cu ce se mănâncă povestea asta.

mame

Educația despre viața sexuală înseamnă, printre altele, să știi măcar cum se fac copiii, ce înseamnă măsuri de protecție, ce înseamnă consimțământ și alte idei de bază care să îi facă deopotrivă mai responsabili și pe fete, și pe băieți. Iar educația asta vine atât de la părinți, cât și de la școală.

Faptul că o lege care interzice educația sexuală în școli a ajuns ieri în Camera Deputaților și e supusă votului (care s-a amânat și care va fi reluat săptămâna viitoare) e de speriat. Să vezi în educația sexuală în școli o oră care te învață, mă scuzați, să te fuți e la fel cu a crede că homosexualitatea este doar despre doi bărbați care fac sex și reduc totul la asta.

Mi se pare foarte gravă existența unei astfel de legi care, în realitate, ce consecințe va avea dacă trece? Va genera un număr și mai mare de tineri care nu știu informații de bază despre ce e și ce presupune o viață sexuală, care vor reacționa și acționa în viața lor sexuală numai pe bază de impuls și după ureche și care vor crede, în continuare, că viața sexuală e ceva rușinos, care trebuie ascuns, când, dimpotrivă, sexualitatea e înnăscută.

Dar, cum bine comenta zilele trecute cineva în social media, orice are de-a face cu educația e din start respins în România.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: