Copilul din noi trebuie să crească

by Andreea Vasile

Chiar dacă tânjesc după copilărie, mulţi adulţi nu ştiu că, în realitate, copilul din ei n-a murit încă: miorlăie, în aşteptarea salvării, fără să ştie că ea nu are cum să vină şi nu va veni niciodată din afară. Copilul trebuie să crească pe dinăuntru.

A fost 1 Iunie! E ziua copilului când, indiferent de vârstă, toţi îşi urează la mulţi ani. Ni s-a întâmplat multora la serviciu, iar Facebook, aşa cum concluzionam cu nişte prieteni, a vuit de poze cu unul şi altul când erau copii. De ce ne e dor de copilărie? Şi când ne îndemnăm unii pe alţii să nu uităm copilul din noi, la ce anume ne referim?

*

Copilul are multe nevoi: copilul vrea, copilul cere, copilul este dependent. Copilul nu are responsabilităţi, copilul nu trebuie să dea socoteală, copilul n-are remuşcări, copilul este instinct. De 1 Iunie, vrem să fim copii pentru că e uşor, pentru că ne e dor să fie uşor, să fim cocoloşiţi, să ni se sufle în fund, să fim speciali, să n-avem obligaţii, ci numai dorinţe.

Ne cresc trupurile! În ele, bântuie parcă uitate, minţile noastre de copii. Devenim adulţi în vârsta biologică. Înăuntru, copilul egoist uită că lumea nu se-nvârte în jurul lui şi că cei care s-au învârtit vreodată în jurul lui au fost mama şi tata, dar că şi asta se termină la un moment dat.

*

Copilul din noi trebuie să crească. Într-un trup matur, imaturitatea emoţională e caraghioasă. Să vrei să fii din nou copil nu se mai poate şi, de fapt, nici n-ar trebui, odată adulţi, să ne mai dorim asta ca şi când viaţa matură e o povară de cărat. Nu e uşoară, ştiu asta! Însă cu gândul la copilul din noi, nici n-are cum să fie uşoară pentru că în loc să fim cu gândul la creştere, suntem cu gândul la perioada în care nu trebuia să dăm socoteală.

*

Sunt puţini adulţii pe care-i ştiu şi care cu înţelegere şi onestitate îşi asumă şi lucrurile bune, şi pe cele rele. V-am zis: în majoritatea îi văd pe copiii de care vă este dor ca şi când ei au dispărut.

N-au dispărut! Cu fiecare act de laşitate, cu fiecare gest şi vorbă falsă, cu fiecare gând rău şi credinţă că altul e de vină pentru cine sunteţi, copilul din voi trăieşte bine merci.

*

Poate ceea ce ar fi bine să ne dorim este, cum zice vorba britanică, “neither to grow young, nor to grow old, but to grow up”.

0 comment

You may also like

0 comment

dojo June 2, 2012 - 4:19 pm

Deci nu sunt singura careia i se pare ciudata atitudinea asta de ‘hai sa plangem dupa copilarie’. Mi-a placut si perioada aia, ador insa si varsta de acum (peste 30 de ani). Sunt femeie, sunt matura, imi trasez viata asa cum doresc. Imi place pozitia asta de om mare, cu toate ‘neplacerile’ ei. Nu mi-e teama sa-mi asum responsabilitati, imi place sa vad ca EU fac si dreg. De asta ieri nu am urat nimanui la multi ani, in afara fetitei prietenilor nostri care are 6 ani. Si care intra in ‘demographic’ sa zic asa 😀

Reply
antigelu June 2, 2012 - 4:25 pm

Copilul din mine refuza sa se maturizeze. Si nici eu nu il imping de la spate. Lumea e mult mai buna cand o vezi prin ochii de copil. Fara “chestii de oameni mari”, gen: vreau masina, casa, nevasta si copil pina la x ani, slujba banoasa si cariera fulminanta. Si pentru toate astea las orice scrupule si principii de o parte, ma transform in “fiara” si uit de educatie si faptul ca sint om. Calc pe trupuri si suflete sa ajung cat mai sus.
Nope…nimic din astea pentru mine. Si totusi, mult din idealurile astora le-am atins fara sa ma transform in “adult” sau “fiara”. Pentru ca nu am trait pt asta, au venit ca urmare a altor actiuni si lucruri, stari de fapt, etc.
Be smart and good,…and the nice things will happen to you.
And above all…smile and repeat after me: life is good. Today is my day…June, the 1st.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: