Credinţă multă, minte puţină

by Andreea

Fără îndoială, România este o ţară care, dacă vrea, se poate mobiliza. Numai că face asta în cele mai puţin relevante contexte. Cum altfel vă explicaţi că la protestele de stradă abia se strâng câteva mii de oameni (if even) pe când, în Dealul Mitropoliei,  la sfintele moaşte, se-adună circa 140.000 de oameni din toată ţara?

*

Să baţi sute de kilometri, poate, ca să vii la Bucureşti să te rogi, în sine, la nişte mumii, sfinte sau nu, crezând că ele vor putea face pentru tine ceea ce tu, viu fiind, nu reuşeşti pentru că nu îţi pasă/nu te interesează/nu ştii este o alegere pe care mulţi o preferă în defavoarea unui concept mai realist şi mai aproape de existenţa practică: apărarea drepturilor omului (şi mă refer la ele în sens larg, cu aplicabilitate în orice domeniu şi, în situaţia de faţă, cu aplicabilitate în situaţia socio-politico-economică a ţării).

*

E la îndemână, poate, să gândim că între cei care preferă Dealul Mitropoliei în locul marşului la Guvern stă educaţia (ori lipsa ei). Poate că ăsta ar fi argumentul dacă, de exemplu, la marşul profesorilor ar fi ieşit (sau vor ieşi pe 27 octombrie) sute de mii de oameni care înţeleg că a fi în stradă, în număr mare, nu e un simplu exerciţiu fizic, ci modul în care ei pot să arate că sunt nemulţumiţi.

*

Eu cred că România este o ţară cu o profundă lipsă de conştiinţă şi de conştienţă şi având aceste lipsuri, deopotrivă conducători şi cetăţeni, nu ştiu ce să facă cu ei înşişi, pentru ei înşişi ori pentru alţii. Şi, când nu spui, răspicat, ce-i mai bine pentru tine, adesea din frică, te duci şi te rogi.

*

Nu mă mai mir. Dacă ieri, când s-a făcut oficial anunţul că Sebastian Ghiţă, preşedintele grupului Asesoft, care a preluat managementul companiei Realitatea-Caţavencu, angajaţii Realitatea, care până mai ieri mureau de foame aşteptând lefuri care nu mai vin, au aplaudat la aflarea veştii că îşi iau banii şi că primesc o majorare de 7%, cred că nu mai e mare lucru de spus. Avem o tendinţă naturală de a îndura şi, imediat ce lucrurile revin în beneficiul propriu, de a uita că, vreodată am dus-o rău. Concret, îmi imaginez cam câte înjurături şi-au luat SOV şi managementul Realităţii de la angajaţi în lunile în care, vorba celor de la Paraziţii, se închinau la suta de mii cu două mâini când cea dintâi dovadă a nemulţumirii lor trebuia să fie, pur şi simplu, încetarea activităţii. Unii dintre ei, de la alte trusturi de presă, au muncit, ca boii, cu lunile, fără să fie plătiţi, sperând în dreaptatea de apoi.

Dacă stau să mă gândesc mai bine, între ăştia şi ăia din Dealul Mitropoliei, nu este, în esenţă, nicio diferenţă. Pentru că speranţa nu moare niciodată. Că, dacă ar muri naibii ultima, oamenii ar face, în sfârşit, ceva.

0 comment

You may also like

0 comment

alex October 26, 2010 - 12:28 pm

Pentru un crestin chiar conteaza daca o mumie e sfanta sau nu. De asemenea, nu cred ca cineva va depune un cat de mic efort pentru lucruri care nu il intereseaza sau de care nu ii pasa, cu atat mai putin sa strabata tara pentru a veni la Mitropolie unde sa astepte cateva ore bune in ploaie si frig.

Participarea la mitinguri tine de educatia si optiunea politica. Educatia politica nu exista in Romania. In lipsa ei, optiunea politica este data de sindicate. Acestea sunt la fel de corupte ca politicul.

Revendicarile protestatarilor sunt de cele mai multe ori de natura financiara. Explicatii de genul: “daca imi taie salariul eu cu ce imi mai platesc creditele?” sunt comune. Nimeni nu a iesit in strada cand s-au redus atributiile ANI. Nimeni nu protesteaza pentru scaderea fiscalitatii sau pentru independenta justitiei. Si este normal, pentru ca ce ne doare mai tare este confortul propriu.

In concluzie, mersul sincer la Mitropolie este de preferat mersului la proteste dubioase.

Reply
Andreea October 26, 2010 - 12:36 pm

stiu pozitia ta vizavi de subiect si o respect. nu vreau sa intru in polemica pe aceasta tema. spun doar ca, pentru mine, a milita pentru drepturile personale e mai important decat religia.

Reply
alex October 26, 2010 - 1:23 pm

Nu voiam o polemica pe tema religiei. Dar drepturile si responsabilitatile personale (asa cum oamenii si le percep, nu asa cum ele sunt garantate de stat si societate) sunt subordonate filosofiei personale, religioasa si politica. In mod normal, filosofia religioasa o determina pe cea politica (esti ateu, socialismul e singura optiune politica; esti crestin, conservatorismul e cea mai buna solutie). Nu cred ca poti compara activitatea sau inactivitatea oamenilor in viata religioasa cu activitatea sau inactivitatea oamenilor in viata politica. Asta si pentru ca unui crestin i s-ar parea mai cu minte sa mearga la biserica sa se roage pentru mantuirea sufletului decat sa mearga sa-l injure pe Basescu ca nu-i da suficienti bani.

Reply
Andreea October 26, 2010 - 1:24 pm

ok, imi place cum ai pus problema. 😉

Reply
Corina October 26, 2010 - 10:27 pm

Hehe, in afara de faptul ca pentru atei socialismul nu e singura optiune, si nici conservatorismul pentru crestini (desi cele din urma merg mai bine impreuna), si eu sunt de acord cu ceea ce spune Alex in al doilea comentariu. Sunt sisteme de valori diferite, e adevarat. Deci filme diferite. Cred insa ca ceea ce deplangea Andreea nu era neaparat bisericosenia, ci era aceasta mentalitate de “sa ni se dea” (fie moastele sfinte sa ne dea, fie basescu, fie tata/ fie mama, oricine, numai noi insine prin forte proprii sa nu facem eforturi). Trecand in termeni laici problematica (caci fireste, daca discutam in termeni religiosi, Dumnezeu si vointa lui sunt infinit mai puternice decat omul, si religia implica un oarecare fatalism – desi, desi, liberul arbitru isi are si el locul), e vorba de a avea o mentalitate fatalista, pasiv-reactiva (ilustrata destul de bine atat de unii din cei care merg la biserica, cat si de cei mai multi din cei care ies la mitinguri) fata de a avea o mentalitate proactiva, de “can do”, de “imi stapanesc propria soarta, depun eforturi si reusesc”.

Reply
Andreea October 27, 2010 - 4:38 am

multumesc Corina. cam asta era ideea, intr-adevar.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: