Crezi, cu adevarat, in diversitate?

by Andreea

A inceput GayFest. Cu toate ca se numeste asa, faptul ca sarbatoreste saptamana diversitatii este ceea ce conteaza cu adevarat pentru ca diversitatea nu se limiteaza la orientarea sexuala ba chiar, daca e sa luam la bani marunti genul de teme care da nastere divergentelor de opinie in lume, religia sau orientarea politica sunt aspecte din cauza carora lumea e mai probabil sa se ia la harta.

Doi foarte buni prieteni de-ai mei care formeaza un cuplu gay au devenit de curand parinti cand copiii lor, gemeni, s-au nascut dintr-o mama purtatoare in Statele Unite. Am fost sa ii vad zilele trecute si mai departe ca sunt niste copii foarte frumosi, ca toti copiii cand au numai o luna, stiu sigur ca au venit intr-unul dintre cuplurile pe care nu doar ca le apreciez din toata inima, dar pentru a carui parti as baga mana in foc si pentru care am si facut-o de atatea ori fiindca deja ne cunoastem de cinci ani. Niste barbati exceptionali, niste oameni cu o inima mare si cu o putere de lupta extraordinara a caror poveste sper sa o spun intr-o zi.

Dar sa accepti diversitatea nu inseamna sa fii impacat cu gandul ca, in jurul tau, unii oamenii sunt gay si altii straight. Oh, nu, diversitatea asta merge cu mult mai departe de preferintele sexuale si, repet, de multe ori sa respecti diversitatea inseamna sa respecti moduri de a fi si de a trai ale oamenilor care poate, cateodata, par la milioane de kilometri lumina de ceea ce esti tu. Exemplul prietenilor mei este doar unul dintre exemplele de diversitate.

Din punctul meu de vedere, diversitatea inseamna sa accepti ca celui de langa tine ii place alta muzica, ca celui de langa tine ii place sa se imbrace altfel, ca celui de langa tine ii place sa se manifeste galagios cand tu esti o umbra care trece, diversitatea inseamna sa calatoresti pe langa oameni, sa-i privesti si sa le vorbesti ca si cand tot ceea ce-ti doresti de la ei este ragazul sa te lase sa-i intelegi.

Eu cred ca sunt putini care inteleg diversitatea. Spun ca o inteleg dar nu o fac. Vad lipsa de intelegere in fiecare chicot, in fiecare batjocura, in fiecare comentariu pe care cei de langa mine il fac despre cei de langa ei oricare ar fi motivul. Sa spui ca intelegi si sa nu te lasi pana nu sectionezi in mii de bucati felul cuiva de-a exista doar pentru ca, in mintea ta, se justifica, arata ca, de fapt, mai presus de intelegere exista prejudecata, invatatura primita la a doua mana si-o minte neantrenata. Cred ca sa gandesti, cu adevarat, pentru tine este greu.

Ca sa intelegi diversitatea trebuie sa pleci in fiecare dimineata de acasa cu capul gol. Sa iesi pe usa ca si cand nu stii nimic, ca si cand habar nu ai ce te asteapta, ca si cand totul urmeaza sa fie o surpriza. Este singura sansa sa inveti ceva. Fiind tabula rasa in fiecare dimineata. Pentru ca altfel, anticiparea omoara tot. Asta daca nu sunteti deja morti,  dar credeti ca, doar fiindca umblati si respirati, sunteti aici…

0 comment

You may also like

0 comment

Vilda May 18, 2010 - 6:55 am

Ca sa te incadrezi in categorie tre sa accepti tot nu?
Inclusiv hand-made?

Reply
Andreea May 18, 2010 - 7:06 am

incercam sa vorbesc despre lucruri serioase. 🙂

dar referintele din text la muzica, haine si chiar si handmade sugerau ca, de fapt, cateodata ne pierdem timpul judecand muzica, hainele si chiar si handmade-ul altora. cand, de fapt, in context global ele sunt irelevante si nu afecteaza cu nimic pe nimeni. e mai degraba the joy of bitching we take confort in cand luam in deradere anumite chestii. si asta ma include si pe mine.

ceea ce incerc sa spun este ca e o diferenta intre the joy of bitching for the fun of it si bitching about it ca si cand e o treaba foarte serioasa faptul ca majoritatea asculta manele si nu rock. intelegi? adica sa nu uitam ca aceasta tema absolut idioata a degenerat in dezbaterea ultimilor ani despre manelistii care ne-au ucis cultura, vai!

Reply
Monica May 18, 2010 - 10:36 am

As spune ca nu e neaparat obligatoriu sa fi tabul rasa in fiecare dimineata. Acceptarea diversitatii este o chestiune care tine foarte mult de inteligenta si de nivelul de cultura al individului, dupa parerea mea. Si, din pacate, nivelul de cultura al romanilor se confunda cu moralitatea/stereotipurile/ideile preconcepute/non-cultura.

Reply
Andreea May 19, 2010 - 6:31 am

imi place ce-ai zis in final.

Reply
Corina May 18, 2010 - 10:01 pm

mi-a placut recent un citat din voltaire, gasit recent intr-un articol din the economist despre interzicerea burqai.

citatul: I disapprove of your dress, but I will defend to the death your right to wear it.

articolul: http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=16108394

pot fi ambele interesante in contextul discutiei asteia.

Reply
Andreea May 19, 2010 - 4:36 am

cam asa cu citatul 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: