Cu drag despre bambus

by Andreea Vasile

Ăsta e bambusul meu. Unul e de la prietena mea, Andreea. Pe celălalt îl am de la mama. Bambusul este o plantă cu multe calităţi: dintre toate existente, creşte cel mai repede în înălţime, are nevoie numai de apă şi, în plus, se spune că în casa în care este unul, norocul vine negreşit

Primul bambus pe care l-am primit vreodată a venit de la prietena mea, Andreea. Abia mă mutasem în casa cu suflet şi făceam ultimele cumpărături la Ikea în compania ei când, în faţa bambusului, mi-a zis că trebuie să am neapărat unul şi că îi face plăcere să mi-l ofere ea. “Bambusul aduce noroc“, mi-a zis simplu şi l-a luat, cu o vază care să i se potrivească, transparentă. L-am pus lângă pat, căci, nu-i aşa, cine nu are nevoie de noroc? Au trecut trei săptămâni de când îl am şi, dacă alte flori au murit în 2-3 zile de când le-am primit (nu îmi dau seama dacă am făcut ceva greşit cu ele sau dacă pur şi simplu nu s-au acomodat în casă ori pe balcon), bambusul rezistă şi creşte fără probleme. E verde, semeţ, cu frunzuliţe simpatice ca sânii abia înmuguriţi ai unei adolescente.

*

Astăzi am primit un alt bambus de la mama. Se zice că acela căruia i se dă un bambus e iubit necondiţionat. Sigur că în legătură cu mama nu m-am îndoit niciodată că n-ar fi aşa. Îmi spune mereu că mă iubeşte şi că îi lipsesc acasă (şi tu îmi lipseşti mie, mamă, să nu crezi că nu!) aşa că bambusul ăsta îi va purta numele: Doina. Nu doar fiindcă e de la ea, dar ca şi planta, mama mea, deşi are 53 de ani, e tânără şi la suflet, şi la corp şi păstrează o naivitate şi o inocenţă pe care, deşi ai senzaţia că le vezi numai la copii, cred că le-am moştenit şi eu (nu ştiu dacă mă vor ajuta sau dacă îmi vor pune piedici, dar ştiu cu siguranţă că ele au ajutat-o pe mama să rămână un om bun, să creadă, mereu, că să fii blajin şi darnic e mai util decât să fii suspicios şi înrăit).

*

În lume există peste 1000 de specii de bambus. Dacă pe cele mici le ţinem în casă ca plante decorative sau din superstiţie, din speciile mari se construiesc bărci, iar în cele gigant se găseşte chiar şi … cianură. În plus, ca fun fact, bambusul carbonizat a fost folosit de Thomas Edison ca material pentru crearea filamentului unei lămpi incandescente. Pentru simpaticii urşi panda, bambusul este mâncarea preferată.

*

Îmi place bambusul şi pentru cum arată, şi pentru ceea ce simbolizează. Poate fi o plantă fragilă sau incredibil de puternică. Creşte simplu, fără multe nazuri, îi place lumina atât cât să ajungă la ea fără să o dogorească şi bea apă să crească mare. Îl privesc înainte de culcare şi, adesea, ochii îmi rămân prinşi de el ca prin vis: cred că îmi doresc să-i semăn.

0 comment

You may also like

0 comment

florina April 11, 2014 - 10:07 am

Am primit si eu unul la fel! vroiam sa stiu daca se tine doar in apa! Frumoasa descriere1 Toate cele bune!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: