Cu schiurile pe Mont Blanc

by Andreea Vasile

În poza de mai sus sunt eu în mai 2015 pe platoul Aiguille du Midi din Mont Blanc, la 3777 metri altitudine. Am ajuns acolo cu telecabina. De pe platoul ăsta oamenii curajoși pleacă cu schiurile până pe vârf, o aventură care durează două zile și care nu e deloc floare la ureche. E greu să faci orice ascensiune pe munte în condițiile ideale de vreme bună și pământ uscat, dar să vrei să realizezi asta cu schiurile în picioare, ei bine, efortul e cu mult mai mare.

Cu toate astea, numărul temerarilor care-și propun așa ceva e tot mai mare de la an la an. Atât cu schiurile, cât și cu snowboard-ul, tot mai mulți sportivi amatori sau profesioniști își pun în cap s-o bifeze și p-asta pe lista de TO DO .

vedere de pe mont blanc

Vedere de pe Mont Blanc

Primul om care a urcat vreodată cu schiurile pe Mont Blanc a fost Ugo Mylius în 1904, alături de ghizii lui, Tannler, Maurer și Zurfluh. Iar cel care a coborât din vârf cu schiurile a fost elvețianul Elias Julen în 1930. Mărturiile și recomandările spun că pentru o asemenea ispravă un om are nevoie de 2 zile.

În prima zi se urcă 3-4 ore până la cabana Grand Mulet, iar a doua zi între 2-6 ore până pe vârf. Coborârea se face apoi rapid, în 3-4 ore, conform estimărilor. Ca să reușești să faci asta trebuie să ai un nivel ridicat de fitness și să fii aclimatizat, adică să ai un corp obișnuit să fie la altitudine semnificativă unde aerul e rarefiat.

gornegrat 3089 m alpii elvetieni

Drumul ăsta se face cel mai bine cu ghizii acreditați de prin partea locului fiindcă muntele, ca orice munte, e imprevizibil și când ai de-a face cu zăpadă, situația e și mai serioasă pentru cte pândesc obstacole nevăzute. FYI, să-ți iei ghid pentru 2 zile să faci excursia asta costă de la 1100 euro în sus.

Așa că ce alegi: nebunia pe schiuri ori snowboard sau o urcare cinstită vara când soarele strălucește și iarba verde îți scârție sub picioare?

Later edit: Știu că nu e iarbă pe Mont Blanc, ahahaha, dar am vrut să folosesc o imagine plastică.

 

0 comment

You may also like

0 comment

Alex Conu (@AlexConu) February 29, 2016 - 2:42 pm

Eu am o intrebare: ce iarba e vara, pe Mont Blanc? 🙂

Reply
Andreea February 29, 2016 - 2:44 pm

incercasem o metafora. too much? :)))

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: