Cum a fost la TEDxBucharest Salon | Women of Now

by Andreea Vasile

Pe 16 iunie am participat la prima ediție TEDxBucharest Salon cu tema ”Women of Now”. Am fost invitată de Redd’s România să realizez interviuri cu speakerii și invitații acestei ediții despre ce înseamnă o conversație bună, utilă, constructivă. Ideea de la care a plecat întreaga poveste e simplă: atunci când femeile se adună laolaltă, ele pun lumea la cale. Deci, datorită lor, conversațiile au scopul de-a da naștere ideilor noi, proiectelor noi, construcțiilor noi, măcar teoretice în primă fază. Interviurile au fost filmate și vor fi disponibile cât de curând pe pagina Facebook a lui Redd’s.

Eu însă vreau să scriu despre ce a pregătit fiecare dintre speakerii care au fost pe scenă în acea zi. Deși nu i-am văzut în fața publicului pentru că eram ocupată cu ce am avut de făcut, i-am prins pe toți la repetiții, așa că știam ce va urma. M-au impresionat prezentările lor foarte bine realizate, informațiile aduse și colaborarea dintre ei și echipa TEDx, alcătuită, ca și-n alte țări, din voluntari, profesioniști care vor ca totul să fie pus la punct în detaliu.

Acum, voi lua pe rând vorbitorii, așa cum i-am prins la repetiții, și voi scrie cu ce am rămas de la fiecare dintre ei.

cu paula herlo

PAULA HERLO [producător și reporter la emisiunea ”România, te iubesc!”, PRO TV]

La repetiții, Paula Herlo a urcat pe scenă energică, sigură pe sine, glumeață și degajată. La prima vedere pare un om firav, e mică de înălțime, slabă, genul de om pe care îți vine mereu să-l protejezi, din instinct, să nu pățească ceva. În realitate, este unul dintre acei oameni care, în România, cu ajutorul reportajelor sale, a reușit să schimbe legi importante. Datorită ei a luat ființă Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem și a fost ușurată Legea Adopțiilor.

Ideea cea mai puternică din discursul Paulei, care a povestit despre cazurile care au determinat-o să lupte, la propriu, pentru o viață mai bună a celor aflați în jurul ei la ananghie, a fost că schimbarea înseamnă empatie plus revoltă. Datorită acestei combinații, ea a putut să tragă pentru obiectivele ei și-n ciudat tuturor piedicilor – să te pui contra sistemului românesc nu e lucru puțin – să reușească să schimbe ceva în bine.

M-a impresionat amintirea despre mama ei și prima dată când Paula și-a dat seama că sistemul medical românesc e corupt și rece nu neapărat din cauza lipsurilor, ci a atitudinii oamenilor. Ea a povestit că, atunci când mama ei și-a rupt mâna, au mers împreună la spital, însă doctorul i-a pus-o greșit în ghips. Au trebuit să revină din cauza durerilor și doctorul i-a rupt din nou mâna mamei pentru a i-o pune corect la loc. Paula a vorbit despre sentimentul de neputință de atunci, când își imagina că un medic deține adevărul și că nu i te poți opune pentru că el știe mai bine. Azi spune că dacă situația s-ar repeta, n-ar mai sta cu mâinile în sân.

Consideră că meseria ei e misiunea ei, că face ce face dintr-un simț al responsabilității, că e voce pentru cei care nu pot avea voce că nu-i bagă nimeni în seamă, că orice om poate să schimbe orice în jur atâta vreme cât nu e pasiv, cât iese din zona de confort și acționează. Ea spune că oamenii, pentru siguranța lor, ar trebui să fie la curent cu 3 legi importante:

Legea accesului la informațiile publice 544/2001

Legea drepturilor pacientului 46/2003

Legea contenciosului administrativ 554/2004

“Și când simțiți că nu mai știți încotro s-o apucați, vorbiți cu un jurnalist. Noi, jurnaliștii, avem această șansă de a scrie despre lume. Dar mai ales avem, împreună cu voi, șansa de a rescrie lumea în care trăim.”

cu roxana dumitrache.jpg

ROXANA DUMITRACHE [feministă, jurnalistă, scriitoare]

Absolventă a London School of Economics, Roxana Dumitrache a spus că a vrut să-și pregătească un outfit feminist pentru prezentare, o pereche de pantaloni, dar că, până la urmă, a venit în rochie. Ea a vorbit despre ce înseamnă să crezi în feminism și a demontat, rând pe rând, toate prejudecățile pe care oamenii, în general, le au vizavi de feminism. A făcut asta într-o manieră haioasă, dejagată, cu mult bun simț, căci, de fapt, până la capăt, acesta și era mesajul de reținut, că feminismul înseamnă dorința de a fi pe picior de egalitate în drepturi cu bărbații. Mi-a rămas în minte rugăciunea ei din fiecare zi, The Feminist Punk Prayer, când se roagă la toți dumnezeii care există și-i roagă să devină … feminiști.

anca bucur

ANCA BUCUR [Miss Fitness Universe]

Pe Anca Bucur am cunoscut-o în urmă cu mai mulți ani când am participat la clasele ei de fitness. Apoi, când a început să aibă rezultate foarte bune la concursurile de fitness din lume, am fost mereu printre cei care i-au luat interviuri, care au fost publicate pe blog. Anca e probabil una dintre cele mai determinate persoane pe care le știu și abilitatea ei de-a rămâne concentrată pe obiectivul ei, și fizic, și mental, e incredibilă. Datorită energiei ei, mama, înainte de naștere, a crezut că va avea gemeni.

Prezentarea Ancăi a fost despre cum nu i-a plăcut niciodată să fie a doua. Fire energică, stilul ei de viață a fost, mai mereu, unul riguros. Era abia în clasa a II-a când a ajuns la școala de sport de la Deva, de-acum binecunoscută și din cauza controverselor și metodelor de antrenament despre care s-a tot scris.

A vorbit despre spiritul ei perfecționist, despre atitudinea de tipul DIY, despre muncă, muncă, muncă. A fost impresionant momentul 2011, când a câștigat prima ei competiție internațională în SUA, dar nu a avut cu cine să împartă acel moment pentru că era singură acolo, toată familia era acasă, în România. După aceea a început să meargă peste tot cu soțul ei. Chiar acum, în timp ce scriu aceste rânduri, Anca e iar în Statele Unite la competiția Miss Fitness Universe care va avea loc în acest weekend.

cu adrian oianu

ADRIAN OIANU [designer]

De 25 de ani designer, Adrian Oianu a spus că cel mai important e să te împaci cu identitatea ta pentru că dacă nu accepți cine ești, nu vei putea niciodată să trăiești liber. Pentru el, întrebările – cine sunt eu, ce caut eu, cum dau eu sens vieții mele – l-au ajutat mereu să-și aducă sieși aminte de ce trăiește și să se repună, de câte ori a fost nevoie, pe calea pe care simțea că trebuie să fie. După ce a bătut lumea-n lung și-n lat, Adrian a povestit un moment care l-a marcat: era în centrul New York-ului, profesional era pe val și, cu toate astea, simțea că n-are nimic, îi era dor de casă, de familiar, de sensul de a face ceva în lumea pe care o înțelege și în care simte că are un cuvânt de spus. Așa că s-a întors aici.

Azi, pentru Adrian, moda este despre latura identitară care se regăsește în tot ce face. El a spus că, și la nivel internațional, fiecare mare designer ține cont de aspectul cultural în hainele sale, de rădăcinile identitare. Sentimentul de utilitate a lui Adrian vine și din faptul că prin ce face poate ajuta femeia din România să se emancipeze, să iasă în lume cu o prezență diferită. În acest sens a dat exemplul mai multor femei care i-au purtat creațiile în străinătate și care, datorită acestui lucru, și-au sporit farmecul, au devenit centrul de atracție al unei petreceri și și-au determinat soții să reînvețe să le privească atunci când alți bărbați începuseră să le dea târcole datorită șarmului pe care-l emanau.

”Designul valoros, bine făcut, elevează, ridică, afectează pozitiv.”

cu alexandra usurelu.jpg

ALEXANDRA UȘURELU [artistă]

Artist independent, Alexandra Ușurelu a câștigat în 2015 premiul pentru cel mai bun album al anului, ”La capătul lumii”. O persoană emoțională prin excelență, ea a vorbit despre puterea ei de a mișca oamenii prin sensibilitate într-o societate în care hiperemotivitatea e văzută mai degrabă ca un punct minus. Ea a explicat, prin exemplele personale, despre curajul de a trăi emoțiile fără reguli, fără limite fără preconcepții sau atitudini autoimpuse. Conversația muzicală dintre ea și public a fost demonstrată la TEDx prin recitalul pe care l-a susținut.

0 comment

You may also like

0 comment

Diana Radu June 24, 2016 - 10:27 am

Oameni frumoşi, care mereu vor avea ceva de spus. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: