Cum a ratat Francis Ford Coppola sansa de-a fi presedinte onorific la Festivalul de Teatru Tinar “Ideo Ideis”

by Andreea

Andreea Bortun are 20 de ani si este studenta la sectia de scenaristica din cadrul UNATC. Povestea ei incepe cu cinci ani in urma cind, inca eleva la liceu in Alexandria si abia intrata intr-o trupa de teatru de amatori, devine foarte dornica sa demonstreze ca e in stare de mai mult. “Venisem de la festivalul de teatru in limba engleza, Id Fest, de la Bacau cind Alexandru Ion, azi director, impreuna cu mine, al festivalului Ideo Ideis, a venit cu ideea de-a face un festival de teatru in limba romina in Alexandria”, spune Andreea.

Ideile mari se pun la cale pe furis

Andreea s-a apucat imediat de treaba si, dupa ce a cautat pe Google modele de proiect de finantare, s-a apucat sa il scrie pe cel care avea sa le aduca fonduri pentru festivalul de teatru mult dorit. “Am lucrat la proiect cam trei-patru luni de zile si, cind a fost gata, i l-am pus in fata lui Alex si i-am spus: <uite, cu asta o sa facem noi rost de bani>”, povesteste ea. Proiectul s-a dovedit foarte bun pentru ca nu le-a adus doar finantari, dar pe baza lui au lucrat si-n urmatorii ani, cu imbunatatirile de rigoare pe care le-au facut in urma experientei dobindite. Primul om, din zona de afaceri, caruia Andreea i-a aratat proiectul a fost varul ei, Andrei Bortun, manager al agentiei Millenium Communication, cu care nu mai vorbise de vreo 13 ani. Acesta a ajutat-o sa gaseasca sponsori si alti oameni care sa participe, intr-un fel sau in altul, la materializarea proiectului.

Marcel Iures si telefonul dintr-un microbuz mirosind a ceapa si salam

Cu ajutorul lui Andrei, Andreea a facut cunostinta cu Alexandra Tinjala, fondatoare a agentiei de publicitate Sister. Mama acesteia fusese colega cu Marcel Iures asa ca pina ca proiectul sa ajunga la el a mai fost doar un pas. “La acea vreme, proiectul a ajuns la Marcel Iures si la Francis Ford Coppola, care filma in Rominia. Cel din urma nu m-a sunat. Telefonul de la Marcel Iures a venit, neasteptat, intr-o zi in care eram intr-un microbuz Bucuresti-Alexandria care mirosea a ceapa, a salam si-a oameni transpirati, fiindca aerul conditionat nu mergea. M-a sunat si a spus ca vrea sa ne sprijine, a devenit presedinte de onoare al festivalului si de acolo a inceput totul”, spune Andreea. Festivalul a devenit unul dintre cele mai importante din tara intr-un oras, Alexandria, in care, de obicei, nu se intimpla nimic din punct de vedere cultural. “Cinematograf nu mai avem de vreo 20 de ani, iar teatru de vreo 50 de ani. Dar, acum, mie imi place sa spun ca, de cinci ani, avem din nou teatru”.

30 de trupe inscrise in 2010

Festivalul de anul acesta a avut cel mai mare numar de trupe inscrise si cel mai mare buget astfel ca a fost extins la zece zile in loc de opt, cite erau pina acum. “Multe trupe se infiinteaza in tara numai pentru ca tinerii cu virste intre 15 si 18 ani sa poata participa la festival si sa poata fi vazuti de oameni ca Marcel Iures, Catalin Stefanescu, Marius Manole sau Andi Vasluianu”, spune Andreea. Dintre cele 30 de trupe care s-au inscris anul acesta, doar noua au ajuns in festival si, atit organizatorii, cit si spectatorii spun ca au fost cele mai bune trupe din toti anii. “Oamenii din Alexandria erau extaziati. La spectacolele de seara, se imbraca frumos si vin in familie sa vada ce se intimpla, pentru ca teatrul in Alexandria e un eveniment rar”. Pentru viitor, Andreea Bortun isi propune sa duca ideea festivalului si-n alte orase mici din tara si sa gaseaca acolo oameni dispusi sa faca asa ceva in comunitatea lor. Pe urma, chiar de la anul, vrea ca Ideo Ideis sa devina un festival international in care trupe de teatru de amatori din strainatate sa vina sa joace in Alexandria. Si avind in vedere energia celor 20 de ani pe care ii are si entuziasmul pe care a reusit sa-l raspindeasca in jurul sau, Andreea are toate sansele sa indeplinasca aceste obiective.

(scris si publicat de subsemnata in revista VIP pe 20 septembrie 2010)

0 comment

You may also like

0 comment

tudor September 20, 2010 - 8:30 am

ce tare 🙂 ar fi misto sa se dezvolte un focar de teatru in alexandria, si sa migreze si de la noi acolo 😀 chiar tare

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: