Cum ajungi la Bologna

by Andreea Vasile

După ce anul trecut am făcut un mini tur prin nordul Italiei, Bologna a fost unul dintre orașele care mi-au rămas la inimă, după o vizită acolo, pe fugă, de numai o zi. Așa că mi-am dorit să mă reîntorc și asta s-a întâmplat recent, timp de un weekend, cu ocazia unor bilete de avion pe care le-am prins la Ryanair la început de decembrie, numai 40 de euro de persoană, dus-întors. Cum e să vezi Bologna la mijloc de ianuarie? Foarte frumos și, în mare parte, sentimentul e datorat oamenilor din acest oraș viu, vesel, energic, unde mereu găsești câte ceva de făcut și de văzut, atât locuri populare și turistice, cât și locuri pe care le descoperi pur și simplu cutreierând orașul.

Am găsit, de asemenea, o cazare ieftină pe AirBnb, la 40 de minute de mers pe jos de centrul orașului sau la 10 minute cu autobuzul. Pentru trei nopți am plătit numai 420 de lei, pentru două persoane. E adevărat că era o cameră-anexă, construită într-o curte, dar a fost foarte curată și cu baie proprie, iar pentru timpul scurt petrecut înăuntru, nici nu ne trebuia mai mult. Așa că din punct de vedere al transportului și al cazării, city break-ul la Bologna a fost un chilipir.

Dacă plănuiești să mergi la Bologna, e bine să ai câteva informații despre transportul public pentru că noi ne-am cam împotmolit în ziua în care am ajuns acolo, deși totul s-a terminat cu bine. De exemplu, de la aeroport, știam ce autobuze trebuie să luăm până la cazare – BLQ și apoi nr. 13 – însă nu știam că un singur bilet e valabil timp de 75 de minute și că, deci, am fi putut să îl folosim până la destinație. În stația în care am coborât să luăm autobuzul nr.13 am încercat să cumpărăm de la automat bilete noi, însă erau numai cartele cu 10 călătorii la 14 euro și știam că nu vom avea nevoie de atâtea. Am aflat însă că putem să cumpăram bilet din autobuz. Doar că, în autobuz, puteai să cumperi bilet tot de la un automat, însă numai cu monede, pe care noi nu le aveam.

Cuvinte de duh pe pereții orașului Bologna

Am început să întreb oamenii dacă îmi pot schimba o hârtie de 5 euro în monede. Nimeni nu a avut, însă doi dintre ei ne-au dat pur și simplu cele două bilete pe care le aveau în plus, fără să ne ceară nimic în schimb și ăsta a fost primul moment în care am simțit căldura oamenilor de acolo și prietenia lor dezinteresată. De la ei am aflat că biletul de autobuz luat de la aeroport ar fi fost valabil 75 de minute și că, dacă am fi știut asta, nu ne-am mai fi dat peste cap crezând că mergem fraudulos și că ne paște o amendă de 75 de euro. Un bilet costă 1.50 euro.

A doua zi, Adrian a găsit că există o aplicație de telefon mobil numită MUVER prin care îți poți lua bilete de autobuz, așa că mi-am instalat-o doar eu, fiindcă mergea doar pe sistem Android. Am cumpărat două bilete, însă în autobuz am avut surpriza că puteai să bifezi doar un bilet, nu pe amândouă, aplicația fiind, deci, nominală. În cele din urmă, relația cu aplicația s-a încheiat prost pentru că a doua oară când am folosit-o, am vrut să cumpăr biletul de autobuz pentru plecarea spre aeroport. Deși am făcut plata și banii au fost luați din cont, biletul nu a mai venit niciodată, așa că a doua zi, cu noaptea în cap, la 3.30 a.m., am cumpărat bilete de la automat. Avionul decola la 6.30 a.m., o oră neplăcută, dar asta e. Cu cei de la MUVER schimb și acum mailuri să îmi vireze cei 6 euro înapoi în cont, căci atât e biletul de autobuz spre aeroport. Au o comunicare deficitară și când mai merg la Bologna, e clar că nu voi mai folosi aplicația, e mai multă bătaie de cap.

Apropo de zborul spre casă, am ales să mergem cu autobuzul spre aeroport chiar dacă el ajungea acolo cu numai o oră înainte de decolarea avionului. Primul autobuz spre aeroport pleacă de la Gara Centrală la 5 dimineața. Am mers pe încredere că vom ajunge la timp, însă ne-am speriat puțin la aeroport fiindcă coada la porțile de securitate era absolut imensă. Sincer, am crezut că vom rămâne acolo. Doar că, așa cum aveam să constatăm, coada s-a mișcat incredibil de repede, la fel și verificarea bagajelor, tot procesul fiind automatizat. La 5.50 eram în fața porții de îmbarcare și la doar câteva minute de la sosirea acolo, ne-am și urcat în avion. De ce nu am luat taxi? Pentru că ni s-a părut prea scump în raport cu distanța, între 40 și 50 de euro pentru numai 10 km.

Ca o completare, atunci când călătorim în Uniunea Europeană, avem la noi și pașaportul. Cred că pașaportul e mai util de când cu instalarea a tot mai multe porți automate pentru că scutește mult timp. De exemplu, la aterizarea în Bologna, coada la intrarea în țară era imensă și dacă am fi așteptat acolo, cu buletinul, cred că ar fi trecut cel puțin o oră până să ne vină rândul. În schimb, la porțile automate, cu pașaportul, am trecut imediat pentru că nu era absolut nimeni.

Data viitoare o să vă povestesc ce lucruri m-au impresionat în Bologna. Am simțit însă nevoia să încep cu niște informații lămuritoare despre cum ajungi în oraș și cum te poți plimba pe acolo cu mijloacele de transport pentru că mi s-a părut partea cea mai provocatoare, nu un capăt de țară, dar mi-ar fi plăcut să știu mai bine niște lucruri dinainte.

2 comments

You may also like

2 comments

Catalina January 31, 2020 - 6:11 pm

Hei Andreea. Doar o scurtă completare în ceea ce privește transportul spre aeroport. M-am întors și eu recent din Bologna și noi am optat pt varianta taxiului, tocmai pentru a nu avea emoții cu zborul de dimineață. Gazda noastră Airbnb ne-a recomandat aplicația de taxi Cotabo unde ne-am comandat un taxi și ne-a costat până la aeroport 18 euro, la o cazare aflată la 30 de minute de centru.

Reply
Andreea Vasile January 31, 2020 - 6:41 pm

oh, wow, good to know. multumesc pentru pont! 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: