Ieri mi-am împlinit un vis mai vechi: am devenit voluntar calificat în primul ajutor după ce am urmat, apoi am absolvit programul ”Există un EROU în fiecare dintre VOI” lansat de Societatea de Salvare București – Ilfov în 2014.
”Există un EROU în fiecare dintre VOI” e o aplicație mobilă care funcționează ca sistem de alertare pentru urgențele din locurile publice, fiind un real sprijin pentru voluntarii din program în eforturile acestora de salvare a vieților omenești. Aplicația preia automat adresa și detaliile cazului atunci când în urma unui apel la 112, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov se înregistrează o urgență de cod roșu sau cod galben. Voluntarii înscriși în program, aflați pe o rază de maxim 1000 de metri față de locul în care s-a înregistrat urgența, sunt alertați de către dispeceratul Serviciului de Ambulanță prin intermediul aplicației de smartphone. Pe telefon primesc detalii despre urgență, adresa și poziția pe harta interactivă. Astfel, pot decide mai ușor dacă au timp să ajungă.
După ce acceptă cazul, voluntarii se deplasează către locul urgenței, acordă primul ajutor, pot transmite dispeceratului informații utile referitoare la caz sau pot chiar comunica cu alți voluntari din zonă. În același timp, au la dispoziție și numere de telefon pentru a comunica direct cu dispecerul programului din cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
După acordarea primului ajutor și în momentul în care cazul este predat echipajului de urgență, voluntarul va raporta acest lucru prin aplicație odată cu numărul mașinii și starea victimei.
Ce am învățat, concret, la cursul de prim-ajutor (BLS – Basic Life Support)?
- Să efectuez manevre de resuscitare cardio-pulmonară la adulți, copii, sugari, gravide și înecați
- Să folosesc un DEA (Defibrilator Extern Automat), care se găsește în locuri publice și-n instituții publice sau private (sau, cel puțin, ar trebui să se găsească în cât mai multe astfel de spații)
- Să aplic bandaj pentru oprirea unei hemoragii și să dezinfectez o rană
- Să efectuez manevra Heimlich la adulți și la sugari (am făcut această distincție pentru că ele arată foarte diferit la unii și la alții)
- Să conserv un membru amputat în apă și gheață rece pentru a putea fi transportat, odată cu victima, la spital și, deci, pentru a se încerca (și eventual reuși) reatașarea lui
- Să fac o atelă, să folosesc un garou
- Cum să recunosc când cineva are infarct miocardic sau AVC și ce să fac în aceste cazuri
- Ce să fac când cineva are o criză epileptică
- Să știu când să intervin ca să ajut, să înțeleg când trebuie să stau deoparte ca să nu fac rău
- Să intervin doar în baza protocolului învățat, să nu fac pe deșteapta, să nu fac mai mult decât pot/ știu
- Multe alte învățăminte pe care le poți trage și tu dacă participi în program.
Toate manevrele sunt în acord cu protocolul European Resuscitation Council, care acum a fost adaptat, odată cu COVID-19. Obiectivul ERC este ”to preserve human life by making high quality resuscitation available to all.”
De ce am vrut să învăț să acord primul ajutor în cadrul programului ”Există un EROU în fiecare dintre VOI”?
Primul ajutor e o abilitate pe care ar fi bine s-o aibă cât mai mulți dintre noi pentru că nu știi niciodată când trebuie să intervii și să ajuți pe cineva, dar să nu știi ce ai de făcut. Pe mine gândul ăsta m-a urmărit multă vreme, dar am fost ca-n povestea cu drobul de sare care-mi cade în cap, însă nu fac nimic ca el să nu mai reprezinte o amenințare. Pe urmă, zona medicală m-a atras dintotdeauna, am simțit că pot să fac și eu ceva ca să fiu de ajutor când situația o cere, iar serialele pe care le-am tot văzut despre asta au contribuit din plin la imaginarul meu în sensul că mă vedeam uneori în situații d-astea și, în plus, mi-a fost mereu ușor să înțeleg ce se întâmplă cu o persoană bolnavă și ce anume îi trebuie atunci când auzeam medici în jur vorbind despre asta. Nu în ultimul rând, să știu să acord primul ajutor e poate cea mai practică și palpabilă chestie pe care știu s-o fac până în acest moment și simt că aptitudinea asta chiar face acum diferența între viața și moartea cuiva.
De multă vreme îmi doream să fiu de folos cât mai multor oameni și, în continuare, am această tragere spre domenii în care pot să fac bine. De multe ori mă gândesc că o parte a vieții mele va fi mai intens dedicată acestui tip de muncă cu oameni aflați în situații vulnerabile. Mă atrage zona asta pentru că sunt empatică, înțeleg oamenii și situațiile prin care trec și, în același timp, pot să rămân cerebrală, cu sânge rece și rațională când situațiile mai critice o cer, iar asta mi se pare o combinație bună când vrei să faci bine în niște condiții mai deosebite.
Cursul pe care l-am făcut a durat o zi întreagă și în grupă am fost șase participanți. Am avut două instructoare cu care am făcut multă practică și parte teoretică, iar la final am dat un test la care a trebuit să obținem minim 7 ca să putem să trecem în programul propriu-zis ”Există un EROU în fiecare dintre VOI”, deci să ne putem descărca aplicația de mobil, unde ne vom înscrie cu adresa de mail și-un cod unic pe care urmează să-l primim. Pe urmă, cea mai bună școală e practica, așa că nu îmi rămâne decât să răspund ”prezent” la alertele care îmi vor apărea pe telefon și să îmi fac mâna, să văd cum arată o situație reală și ce pot să fac să ajut.
Cum poți să te înscrii și tu la cursul de prim ajutor din cadrul programului ”Există un EROU în fiecare dintre VOI” și să devii voluntar calificat?
Dacă vrei să înveți primul ajutor și să devii voluntar calificat în programul ”Există un EROU în fiecare dintre VOI”, intră pe site-ul www.existaunerou.ro și înscrie-te în formularul pe care-l găsești acolo. Eu m-am înscris și-n grupul de Facebook ”Eroi în așteptarea cursului BLS” pentru că și acolo s-au comunicat informații și date ale cursurilor. E suficient însă dacă te-ai înscris cu formularul de pe site, fiindcă vei primi SMS atunci când e loc disponibil la un curs și vei fi îndrumat.
Nu trebuie să ai calificare medicală pentru a participa la acest curs de prim ajutor, pe care oricine îl poate face. În grupa mea de ieri am avut un IT-ist, o studentă în anul întâi la Medicină (apropo, știați că studenții la Medicină nu fac curs practic de prim ajutor, wtf?!) sau o viitoare asistentă medicală care în prezent face taximetrie. Așa că lumea e foarte diversă, însă cu toții sunt uniți de dorința de a face bine când situația o cere și ei pot interveni.
Odată absolvit cursul de BLS și intrarea în programul ”Există un EROU în fiecare dinre VOI”, poți deveni, dacă vrei, și voluntar pe Ambulanță, în ture de câte 12 ore, în care mergi cu echipa medicală la cazurile la care sunt solicitați și ajuți atunci când este nevoie. Un voluntar SABIF de pildă poate monta un guler cervical dacă are absolvite cursurile de BLS, ALS (Advanced Life Support) sau Traumă.
Eu aștept cu multă emoție primele mele intervenții ca voluntar calificat în Primul Ajutor, despre care vă voi povesti cu prima ocazie, în termeni cât se poate de generali și cu mai mult accent pe propria mea stare, fiindcă nu avem voie să oferim date și imagini despre cazurile la care mergem, acestea fiind bineînțeles cu caracter privat.
1 comment
ITI UREZ SUCCES IN ACEASTA ACTIVITATE…