Cum am hotărât să fiu turistă-n Cluj și să mă bucur de experiența TIFF pe cont propriu

by Andreea Vasile

Îmi aduc aminte că în perioada liceului am început să am tot felul de obiective personale pe care să mi le doresc împlinite. În acea perioadă mi-am imaginat că dacă voi reuși să aduc la viață, pe cont propriu, dorințe pe care mintea mea doar le născocea, mă voi simți mândră de mine și bucuroasă că pot să fac lucrurile să se întâmple. În timp, multe dintre ele au devenit realitate! Cu toate astea, printre visurile adolescenței, se numără unul pe care, din punct de vedere simbolic, l-am asociat mereu cu sentimentul de libertate: să pot să călătoresc în lume cu laptopul de pe care să scriu povești și cu un card bancar pe care să am bani suficienți și, mânată de intuiție și curiozitate, să trăiesc și să cunosc viața așa cum mi se arată și așa cum pot eu să o înțeleg și să o simt la momentul la care aș avea asemenea escapade.

Deși nu am avut încă o astfel de aventură, timpul nu e cu siguranță pierdut ba, mai mult, cu pași înceți, dar siguri, mă îndrept și spre asta. De aceea, anul acesta, prin bunăvoința Staropramen, partenerul principal al TIFF 15 și un brand cu tradiție în susținerea valorilor culturale europene, voi fi la festival între 3 și 5 iunie și voi scrie povești despre evenimentele la care merg și oamenii pe care-i întâlnesc. Partea și mai frumoasă este că Staropramen mi-a oferit șansa de a-mi construi propria experiență la festivalul de film din acest an și, de aceea, călătoria mea va purta amprena visului meu din adolescență: un ghiozdan mic, un laptop și cardul ca să încep să-mi fac practica pentru ceea ce, în viitor, sper să se transforme într-o călătorie mai amplă în care să descopăr cât mai mult din lumea asta.

travel

Timp de 3 zile o să fiu turistă în orașul pe care nu l-am mai văzut de aproape un an de zile, tot în timpul unui festival. Primul pas pe care l-am făcut a fost să îmi rezerv pat la un hostel într-o cameră de patru persoane chiar în centrul orașului și să aștept cu nerăbdare întâlnirea cu oameni necunoscuți care, la fel ca mine, vor să descopere ce are Clujul de oferit. Al doilea pas a fost să îmi iau bilet de autocar până acolo și chiar dacă voi avea de făcut un drum lung, de aproape 10 ore, voi pleca în escapada mea cu atitudinea că am tot timpul din lume să citesc, să scriu și să mă gândesc, în tihnă, la ale mele. Al treilea pas este să îmi planific cât mai bine timpul și să particip la toate evenimentele care-mi fac cu ochiul, o misiune dificilă pentru că orașul va fi plin de tot ceea ce-ți poți imagina: filme, concerte, experiențe de tot felul.

Eu mi-am schițat în linii mari unde îmi doresc să ajung și am să punctez, pentru început, câteva dintre evenimentele care mi-au atras atenția:

CULINARY CINEMA. Un concept nou de eveniment la TIFF, ”Culinary Cinema” este gândit în jurul filmului ”Noma, My Perfect Storm” (r. Pierre Dechamps), care spune povestea mult premiatului restaurant cu stele Michelin din Copenhaga, Noma și a lui Rene Redzepi, bucatarul de origine macedoneană a cărui minte revoluționară a reușit să transforme locul dintr-unul modest într-un exemplu de succes pentru gastronomia modernă. Filmul va fi proiectat marți, pe 31 mai, de la ora 18.30 și, după el, va avea loc o petrecere culinară întreținută de Chef D’Aratagnan la Restaurantul Colin’s. Experiența este prezentată de Staropramen.

Staropramen_articol1_b

LET’S GO DIGITAL. Pe perioada festivalului, 15 tineri cu vârsta între 14 și 18 ani, vor realiza 5 scurt metraje după ce, timp de 10 zile, ei vor învăța de la specialiști într-ale cinematografiei cum să realizeze de la A la Z un film. Filmele lor vor fi prezentate în penultima zi de festival și abia aștept să le văd! Experiența lor e una grozavă și mi-ar plăcea să am parte, într-o zi, de oportunitatea asta, de a face un film de la zero, de la scrierea scenariului până la execuția lui propriu-zisă și proiecția în fața unui public.

10 PENTRU UN FILM. Actori talentați de pe scenele de teatru din România au ocazia să devină actori de cinema în cadrul acestui proiect special care face parte din ”Zilele Filmului Românesc”. 10 astfel de actori sunt selectați de un grup de profesioniști din teatru și film și, apoi, la TIFF, ei beneficiază de materiale de prezentare, participă la workshop-uri și întâlniri și sunt prezentați publicului, jurnaliștilor și oamenilor care le-ar putea schimba carierele – regizori, producători, directori de casting și agenți. Mi se pare nu doar o șansă uriașă pentru acești oameni, dar și o ocazie a mea de a fi printre primii care vede cine ar putea să facă parte din noul val de actori din cinematografia românească.

kids.jpg

EDUCATIFF. Și eu, ca majoritatea celor care citiți acest text, sunt un produs al școlii românești. Numai că firea pe care o am m-a ajutat să nu fiu dintre aceia care spun ce vor alții să audă și, deci, nici în perioada școlii nu memoram comentarii sau păreri ale altora. Îmi citeam cartea sau textul și apoi reflectam la ceea ce a vrut autorul să spună și, cu mintea mea, ziceam mai departe ce cred. De aceea, EDUCATIFF e genul acela de proiect care mă încântă pentru că se adresează copiilor. Ei au acces la filme special alese pe care, la final, le comentează împreună, alături de specialiști din cinematografie, cu care pot să dezbată ceea ce au văzut. Spiritul critic și cel creativ sunt punctele cheie și astfel filmul depășește, și pentru ei, aspectul comercial sau de divertisment, și devine un instrument de dezvoltare personală.

CONCERTELE. Am trei zile la dispoziție și, deci, trei concerte la care am să mă duc la Urania Palace, în fiecare seară de la 21.00. Eu am să-i revăd, așadar, pe cei de la Omul cu Șobolani, Urma și Vița de Vie, însă concertele vor începe din prima zi de festival și toate merită.

SOPHIA LOREN. În urmă cu numai două zile a fost anunțată sosirea Sophiei Loren la TIFF. Va fi pentru prima dată când actrița va veni în România și, cu ocazia asta, va primi la gala de închidere a festivalului premiul pentru întreaga carieră. Voi fi și eu la Teatrul Național din Cluj Napoca pe 4 iunie ca să asist la eveniment și să văd în carne și oase cum arată un om cu o viață plină, care și-a dedicat mai bine de 50 de ani carierei în cinematografie și care nici azi, la 81 de ani, nu se poate opri.

sophia.jpg

Pe mine mă vei putea urmări pe blogul meu – andreeavasile.ro – și mai ales pe contul meu de Facebook, unde voi scrie, cu generozitate, despre tot ce îmi va atrage atenția, evenimente și oameni, și simt că merită împărtășit. Mediul online va fi jurnalul meu de călătorie în care, în timp real, tu vei putea să citești pe unde sunt, cu cine umblu și ce fac. Când vei vedea pe profilul meu hashtag-urile cheie #momenteStaro și #savureazaTIFF, să știi că sunt eu, în direct, de la Cluj.

Cea de-a 15-a ediție a TIFF, care începe azi, 27 mai și se va încheia duminică, 5 iunie, este prezentată anul acesta, în premieră, de Staropramen, berea care a cerut mai mult de la gust. Staropramen va oferi experiența cinematografiei naționale și internaționale atât celor care vor fi prezenți la Cluj, cât și prin intermediul online, celor rămași acasă ori în alte orașe. Staropramen va fi prezent la terasele clujene, în Piața Unirii, la castelul Banffy de la Bonțida, precum și la Casa TIFF. Unul dintre proiectele care mi se pare foarte amuzant de la ei este sticla supradimentionată care va putea fi alimentată cu bere în timp real de newsfeedurile celor prezenți acolo.

 

0 comment

You may also like

0 comment

Andreea May 27, 2016 - 8:59 pm

Have fun Andreea! Abia astept sa vad ce mai scrii!

Reply
Victor July 10, 2016 - 10:48 am

Buna,
In ce oras este facuta poza principala a articolului (cea de dus)/sau ce oras este?
Multumesc.

Reply
Andreea July 12, 2016 - 5:45 am

Cand am cautat poza, mi-a aparut ca Cluj, dar ma indoiesc. Am folosit-o ca mi-a placut, dar nu stiu sa iti zic orasul.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: