Cum e să trăiești în Franța, a șaptea cea mai afectată țară de coronavirus din lume

by Andreea Vasile

Andreea Mitrache împreună cu soțul ei și cei doi băieți gemeni trăiesc la Paris de numai jumătate de an. Înainte de acest loc, au trăit în Londra, în Marea Britanie, însă din cauza Brexitului, compania soțului ei și-a mutat sediul la Paris, în Franța. Andreea spune că s-a bucurat de puțin timp de ”normalitate” în capitala Franței, până la apariția pandemiei. Azi, Franța e a șaptea cea mai afectată țară de coronavirus din lume. Am vorbit cu Andreea despre ce înseamnă să trăiești acolo în aceste zile.

De când sunteți în Paris?

Locuim în Paris din iulie 2019. Ne-am mutat aici de la Londra, după ce gemenii au încheiat acolo anul școlar. Din cauza Brexitului, compania la care lucrează soțul meu și-a mutat headquarter-ul de la Londra, la Paris. Am trăit aproximativ jumătate de an de ”normalitate”, timp în care am reușit să mergem în câteva excursii în afara Parisului și să explorăm orașul și altfel decât ca simpli turiști.

Când ai auzit prima dată de coronavirus și ce ți-a trecut prin minte?

Cred că la finalul anului trecut. Având în vedere că totul a început în China, m-am gândit că este ceva trecător, destul de departe de Europa. Nu credeam că ar putea deveni ceva serios. În februarie am venit în țară în vacanța inter-trimestrială a copiilor, iar când ne-am întors în Paris, lucrurile deveniseră mai serioase. Unii oameni deja purtau măști în avion. Voiam să mergem de Anul Nou Chinezesc în cartierul lor, să vedem parada, însă am decis să nu mai mergem. În oraș nu simțeai neapărat o apăsare – în timp ce în România oamenii își făceau stocuri de mâncare (în Franța erau undeva la peste 80 de cazuri), aici oamenii își continuau viața absolut normal – nu am văzut pe nimeni purtând mască și nici să se aprovizioneze mai mult decât cumpărăturile zilnice.

Când a început acest subiect să devină de actualitate în Franța? Care sunt primele informații pe care le-ai auzit despre asta de la posturile locale?

În primele săptămâni ale lunii martie. După vacanța inter-trimestrială, când multă lume a mers în vacanță la schi în Italia și mai ales în regiunea Lombardia, care începuse deja să fie mai afectată, au început și aici să se pună mai multe semne de întrebare. Primele informații au fost despre ce putem face pentru a ne proteja, care sunt simptomele și ce trebuie să faci în cazul în care ai simptome.

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, ne ține la curent pe pagina de Facebook a Ambasadei cu ultimele măsuri luate

Andreea și cei doi băieți, gemeni

Ce recomandări ați primit din partea autorităților și cum s-au schimbat măsurile luate de la o zi la alta?

La început a fost vorba doar ce am putea face să prevenim infectarea – să ne spălăm mâinile, să păstrăm distanța, lucruri foarte generale. La școală, copiilor li s-a explicat ce este coronavirus și au fost învățați și asistați să își spele corect mâinile, să folosească dezinfectat, etc. Pe 12 martie, când erau peste 700 de cazuri, s-a anunțat că se închid școlile și au început să ia și măsuri, însă de luni (16.03, pentru că aici au fost alegeri locale în acea duminică). Pentru că weekend-ul alegerilor a coincis și cu primul weekend cu soare și temperatură de 19 grade, chiar dacă se știa că de luni intrăm în izolare, parcurile, grădinile, cheiul Senei, au fost pline de oameni. De luni s-au închis parcurile, iar o zi mai târziu s-a decis ca ieșirile pe stradă să se facă doar pe bază de declarație pe propria răspundere. Primăria s-a mobilizat destul de repede, au făcut o pagină pe rețelele de socializare unde puneau informații oficiale, au pus la dispoziție un număr verde unde bătrânii sau alte persoane cu deplasare redusă puteau apela pentru a fi ajutați de către voluntari cu cumpărăturile. Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, ne ține la curent pe pagina de Facebook a Ambasadei cu ultimele măsuri luate. Chiar dacă personal cred că au așteptat destul de mult cu decizia de a închide școlile, apoi am simțit că autoritățile s-au mobilizat foarte repede și bine.

Amenda a început cu 35 euro, însă a crescut până la 385 euro într-o săptămână, pentru ca oamenii nu au respectat decizia și ieșeau în continuare

Când s-a luat decizia lockdown-ului, cum a fost motivată și ce aveți voie să faceți? Care e starea de spirit a oamenilor, în general?

Decizia a fost comunicată de către președinte într-un discurs joi, 12 martie. Primul anunț a fost destul de optimist, se anunța că se închid școlile și se recomanda să se lucreze de acasă în cazul în care job-ul permite. După explozia de oameni plimbăreți din weekend, președintele a intervenit cu un nou discurs luni seara în care anunța că de marți se vor închide parcurile, orice formă de comerț care nu este de primă necesitate și vom putea ieși pe stradă doar pe baza de declarație pe propria răspundere pentru a ne deplasa la serviciu, pentru cumpărături, farmacie, bancă, plimbarea animalelor de companie și exerciții fizice. Inițial, amenda a început cu 35 euro, însă a crescut până la 385 euro într-o săptămână, pentru că oamenii nu au respectat decizia și ieșeau în continuare, într-un număr destul de mare. Acela a fost momentul în care s-au aglomerat supermarketurile și oamenii au început să înțeleagă că treaba este destul de serioasă. 

Cum arată o zi de-a voastră acasă, cum vă petreceți timpul și la ce intervale de timp ieșiți afară, pentru cumpărături?

Ziua este destul de plină datorită home schooling-ului. Copiii învață în engleză și franceză, așa că ziua se împarte între materii, în ambele limbi, cu scurte pauze. Profesorii s-au adaptat și COPIII primesc zilnic multe teme interactive. Chiar și cărțile le citesc tot pe computer. Altfel, suntem norocoși că avem curte, unde putem ieși. Copiii se joacă, mai facem puțin grădinărit, tot felul de experiențe științifice cu ingrediente pe care le avem în casă. Nu ne plângem, este chiar bine, momentan.

Suntem în casă de aproximativ două săptămâni. Ieșim la cumpărături o singură dată pe săptămână și am ales să mergem la magazine mai mici, tip express, unde oferta este mai limitată, însă este mai puțin aglomerat și găsim cam tot ceea ce ne trebuie. Programul la supermarket este dedicat bătrânilor între orele 08-09, iar în interior nu au voie mai mult de 20 de persoane în același timp.

Oamenii sunt destul de vigilenți pe aici și anunță autoritățile dacă li se pare ceva în neregulă.   

Andreea și soțul ei, Gabriel

Cum au reacționat cetățenii la măsurile impuse? Cum ți s-a părut mobilizarea lor?

Personal nu pot spune că am avut acces foarte mult să observ pentru că noi am respectat și nu am ieșit deloc din casă (prima dată am ieșit după 6 zile). Nu avem acces direct la stradă, așa că nu puteam vedea dacă sunt mulți oameni sau nu, însă din ce am văzut la televizor sau pe grupul de Facebook al cartierului în care locuim, nu prea s-au respectat. Tocmai de aceea s-au și mărit amenzile și controalele pe străzi. Oamenii sunt destul de vigilenți pe aici și anunță autoritățile dacă li se pare ceva în neregulă.   

Cum face față sistemul sanitar de acolo numărului de îmbolnăviri și ce recomandări ați primit voi, cetățenii, privind accesarea sistemului sanitar?

Deocamdată bine, nu este la capacitate maximă pentru cazurile grave, însă medicii, Ministrul Sănătății dau interviuri și roagă insistent oamenii să respecte izolarea și să nu iasă decât pentru strictul necesar.

În cazul în care ai simptome, există un număr de telefon dedicat unde ți se face un chestionar. Dacă din întrebări reiese că ești suspect, ți se recomandă să aștepți personalul medical care va veni și te va lua cu ambulanța la spital, pentru testare. Nu se recomandă să mergi tu direct la spital. În cazul în care nu reiese că ești suspect, ți se recomandă să iei legătura cu un médecin traitent  (un fel de medic generalist / de familie), care îți poate oferi o consultație on-line. Aici este destul de dezvoltat acest sistem de consultație video printr-o platformă care exista și înainte.

Ca om de comunicare și fost jurnalist, cum ai perceput felul în care comunică autoritățile? Ce îți place? Ce nu îți place?

Din punct de vedere al comunicării, mi se pare că o fac eficient. Oamenii au acces la toate informațiile de care au nevoie pentru a putea trece peste această perioadă, chiar dacă se știe că Franța nu este cea mai digitalizată țară…

Mi-a plăcut că au luat măsuri economice rapid, atât cât le permitea legislația actuală, astfel încât să nu provoace panică. De asemenea, au luat măsuri pentru a ajuta copiii familiilor de medici sau alte profesii de primă necesitate care nu au alternativă.

Pagina de Facebook a Primăriei dedicată COVID-19 este o sursă de informare importantă și mă bucur să văd că pe lângă statistici, misiuni de voluntariat sau recomandări, s-au gândit și cum am putea socializa noi, cetățenii, în această perioadă. De exemplu, în fiecare seară, la ora 20.00 oamenii ies pe balcon, în curți și aplaudăm timp de câteva minute personalul medical care face eforturi supranaturale să țină bolnavii în viață. Sau vinerea aceasta, de la ora 19.30, avem Apero pe balcon.

Ce nu mi-a plăcut este că autoritățile nu au fost suficient de restrictive de la început. Cumva, înțeleg că oamenii nu sunt obișnuiți să aibă atât de multe restricții și este greu să te adaptezi.

Din punctul meu de vedere, primul tur al alegerilor municipale ar fi trebuit amânat și măsurile ar fi trebuit sa intre în vigoare în maxim 24 de ore de la anunțare. La o săptămână de la alegeri s-a înregistrat și numărul record de noi cazuri într-o singură zi – peste 3800.

Copiii Andreei și ai lui Gabriel Mitrache

Ce mesaje dintre cele primite în această perioadă ți se par utile și oricine, din orice țară, le poate băga la cap, spre propriul bine?

Mi s-a părut foarte interesant să citesc câteva interviuri cu câțiva oameni care s-au vindecat și prin ce au trecut, ce simptome au avut, ce tratament au primit.

Din păcate, nu avem momentan rețeta câștigătoare și de aceea nu putem decât să ne raportăm la puterea exemplului – ce au făcut bine sau nu alte țări care au câteva săptămâni înaintea noastră – ce a funcționat la ei, ce au greșit ei, astfel încât noi să nu mai repetăm aceeași greșeală. Cred cu tărie că perioada de izolare pentru moment este foarte importantă. Nu știm cum vor evolua lucrurile, dar trebuie să ținem cont de faptul că suprasaturarea spitalelor poate duce la o rată mai mare de mortalitate. Este un minim pe care noi îl putem face.

România a raportat până acum (joi, 26 martie, ora 8.30) un număr de 906 persoane diagnosticate cu coronavirus, 86 persoane vindecate și 17 decese.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: